VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

12 12. Su gražiu jubiliejumi, Birute!

Valentina Jekateriničeva (Fatejeva), poetė

Apie poetę, rašytoją Birutę Silevičienę, kaip puikią moterį ir draugę sužinojau iš pažįstamo rašytojo Aleksejaus Kutkino, kurį pakviečiau į Tomo Zano vardo bibliotekoje vykusį poetinį vakarą. Jauki biblioteka įsikūrusi netoli geležinkelio stoties, darbuotojos visada noriai bendrauja su skaitytojais.

Vakaro metu skambėjo mėgstamų autorių dainos, su draugais skaitėme eilėraščius. Į mane atidžiai žvelgė neaukšta, nuoširdžios šypsenos ilgaplaukė moteris. Veide spindėjo nuoširdumas, akyse – meilė poezijai ir dainai. „Štai kaip reikia mylėti gyvenimą, supantį pasaulį ir aplinką“, - pagalvojau aš, žvelgdama į šios moters akis.

Taip aš susipažinau su nuostabia moterimi – Birute. Ji į mano gyvenimą atėjo tarsi  panorėjus pačiam Viešpačiui. A.Kutkinas buvo patenkintas, kad mes susidraugavome ir palaikė mūsų bendravimą.  Į Lietuvos kaimo rašytojų sąjungą įstojau  rekomendavus  Birutei. Pradėjome dažniau bendrauti, dalintis mintimis ir nuomonėmis. Mūsų mintys dažniausiai sutapdavo, mes abi -  lyrikos damos,  kvėpuojame eilėraščiais, mylime lietuvišką žemę, kurioje gimėme ir užaugome.  Abiems svetimas griovimas ir prievarta. Abi anksti netekome tėvų, tas sielvartas gyvas abiejų širdyse.

Birutė laiminga, nes turi nuoširdų mylintį vyrą Julių – vedlį gyvenimo kelyje, šeimos židinio saugotoją, greitai švęs bendro gyvenimo penkiasdešimtmetį.

Birutė  veikli moteris: rašė į laikraščius, žurnalus, jos kūrybos rasime „Širvintos“ laikraštyje, „Vakarinėse naujienose“ (lietuvių ir rusų k.), „Anykštoje“, „Gamtoje“, ir t.t. Ypač jai tapo artimas ir mėgstamas „Lietuvos aidas“, čia ji rašo straipsnius įvairiomis temomis, savo kurtus eilėraščius, verčia kitų poetų kūrybą. Birutė turi savo kūrybos kryptį, savo žodį, savo skaitytojus. Savo gimtinę, kur vyksta ir jos knygų pristatymai.

Kaip „Tėvynės pažinimo draugijos narė“, domisi kaimų istorija, žmonių gyvenimais ir likimu,  siekia gėrio ir supratimo. Gražų kūrybinį kelią vainikuoja diplomai, padėkos, gauti prizai ir dovanos, suteiktas Kaimo šviesuolės vardas, o neseniai apdovanota  Diplomu už didelį literatūrinį ir kultūrinį darbą, puoselėjantį atgimstančio kaimo tradicijas, jai suteiktas nusipelniusios kaimo rašytojos vardas.

Mes netikime bėgančiais metais, skaičiuojančiais jubiliejus! Aktyvi, gyvenime laiminga ir džiugi, draugiška, turinti daug gerbėjų, rašančių jai laiškus,  dėkojančių už kūrybą ir linkinčių niekada nepadėti plunksnos. Birutė – ištikima draugė, šeimos židinio saugotoja, amžinų vertybių žemėje gynėja, mylinti gimtinę Lietuvą ir jos žmones. Sieloje – jauna, širdimi - puiki! Linkime Jums ilgo amžiaus! Šimtą metų Jums augti, be senatvės! Laimės kiekvieną dieną!

 

 

Atgal