VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

04 13. Jaunimo eisenos Vilniuje atgarsiai

Lidija Veličkaitė

Lietuvai švenčiant Kovo 11-ąją jos gyvenimą papurto Lietuvių tautinio centro jau tradiciškai trečią kartą organizuota jaunimo eisena Vilniuje. Tuojau pradedama smerkti ir koneveikti žygiuojantį jaunimą, neatsigręžiant į save ir nepasižiūrint, kaip mes jį auklėjame, ko mes jį mokome mokykloje. Tas papurtymas labai gera proga Vyriausybei, Seimui pasvarstyti, kas padaryta ne taip ir peržiūrėti švietimo ir auklėjimo programas.

Nelikusi nuošalyje Lietuvos moterų lyga, tęsdama tautiškumo temą, ketvirtame apskritojo stalo diskusijų cikle kovo 18 dieną pasikvietė vieną iš jaunimo eisenos organizatorių, Lietuvių tautinio centro pirmininką Ričardą Čekutį pasidalyti mintimis, kokią Lietuvos viziją mato jaunimas. Lietuvių tautinio centro (LTC) pirmininkas Ričardas Čekutis sako, kad be Kovo 11-osios eitynių sostinėje buvo organizuotos panašios eitynės Vasario 16-ąją dieną Kaune. Buvo planuota ir Klaipėdoje, tačiau liberalų valdžia nedavė leidimo. Pasitelkiant Maironio žodžius:

    Nebeužtvenksi upės bėgimo,

Norint sau eitų ji pamažu;

Nebsulaikysi naujo kilimo,

    Nors jį pasveikint tau ir baisu.

Ateityje numatomų eitynių mastas tik didės, plėsis - ir jokie draudimai nepadės. R.Čekutis replikuoja žodžius, pasakytus Kovo 11-osios šventinės eisenos Vilniuje adresu – „prieštaringai vertinama“. Ką gi jie reiškia? Žiniasklaida dabartinę valdžią taip pat vertina prieštaringai. Eisenoje skanduojamas šūkis: „Lietuva – lietuviams“ yra konstitucinis. LR Konstitucijos 2 straipsnyje parašyta: „Lietuvos valstybę kuria Tauta. Suverenitetas priklauso Tautai“. Prieš du metus Vilniaus m. 2 apylinkės teismas šūkį „Lietuva- lietuviams“ išteisino ir pareiškė, kad jis nieko nediskriminuoja.

Seimo dvylikos narių grupė, pasivadinusi „Už lygybę“, suskubo eisenos dalyvius pavadinti „Neišprususių neonacių minia“. R.Čekutis sako, kad jų – Lietuvių tautiniame centre - 95 procentai žmonių turi aukštąjį išsilavinimą. Tai kur kas didesnis procentas išsimokslinusių žmonių negu esančių Seime. „Tai kas diskredituoja valstybę?“ – klausia pašnekovas. – „Ar tie, kurie laikosi LR Konstitucijos, įstatymų, teisėtai gauna leidimus, ar tie, kurie kvestionuoja teismo nutarimus ir dar, neprasidėjus eisenai, jau skelbia straipsnius, kad skanduojami antisemitiniai šūkiai“.

„Visuomeninės organizacijos, kurių viena - „Naujoji kairė 95“, pasisakanti prieš Lietuvos valstybingumą, parengė peticiją, suklaidindama apie 600 žmonių pasirašyti ne po tuo tekstu (jį keitė net du kartus), kurią nunešė Prezidentei. Peticijos tekste iš pradžių buvo parašyta, kad eisenai leidimas gautas neteisėtai, bet, nešant Prezidentei, ši formuluotė buvo išimta. Tai jau yra antikonstitucinis veiksmas, į kurį teismai turėtų atkreipti dėmesį. Peticijos tekste parašyti šūkiai, kurie nebuvo skanduoti ir net niekur neparašyti, tuo vėl apgaunant Prezidentę. Tai kas gi diskredituoja valstybę?“ - vėl klausė Ričardas Čekutis.

Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga jau treti metai organizuoja kraujo aukojimo akciją „Lietuvių kraujas Lietuvai“, kuri skirta sunkiai sergantiems žmonėms. Kovo 19-ąją visi eisenos organizatoriai ėjo į Kraujo centrą duoti kraujo, tačiau mūsų vadinamai „nepriklausomai“ žiniasklaidai tokios akcijos neįdomios.

Viename filme, kurį pastatė amerikiečiai ir jis buvo rodomas per Lietuvos televiziją, kongresmenas tarptautinis politologas Polis Goublas (Paul Goble) pasakė: „ Ta tauta nenugalima, ir ji gali kažką padaryti, kažką pasiekti, jeigu joje atsiranda žmonių, nebijančių atsistoti prieš tanko vamzdį“. Tai ši jaunimo eisena parodė, kad žmonės nebijo rizikuoti savo karjera, būti apšaukti visokiais pavadinimais. Lietuvių tautinio centro programoje įrašyta: „Nepriklausoma tautinė valstybė – tautų Europoje“. Ne Europos Sąjungos Lisabonos sutarties pagrindu, o kur nacionalinės teisės principai turi viršenybę. Laisvės kovotojas Vilius Bražėnas visada pabrėždavo, kad svarbiausias dalykas – išsaugoti Tautą. Tik tautiškos valstybės turi ateitį, be jų pasaulis bus pilkas, su pilkomis gėlėmis.

Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga kviečia jungtis prie Patriotų partijos kūrimo. Lietuvių tautininkų sąjūdžio iniciatyvinės grupės deklaracijoje (2011.02.01) rašoma: „Jungiami dorovės, tautiškumo, patriotizmo idealų; regėdami Tautos, Tėvynės, Valstybės krizę; ilgus dešimtmečius siekę suvienyti įvairias tautines jėgas; nuosekliai sekdami teigiamiausiais istoriniais patriotizmo pavyzdžiais Lietuvoje ir užsienyje; atsiliepdami į šiandieninius iššūkius, pasirengę dirbti Lietuvių Tautos ir Lietuvos valstybės ateičiai – steigiame lietuvišką tautinę partiją – Lietuvių Tautininkų Sąjūdį (LTS)“. Tai reiškia - vienyti visas tautines patriotines jėgas po viena bendra koalicine vėliava ir dalyvauti rinkimuose. Laikas baigti žaisti partijėles su vadukais, atsikratyti ambicijų ir noro vadovauti. Jaunimas siūlo absoliučiai naują Lietuvoje sistemą – koalicinės partijos vadovą keisti dažnai, kas trys - šeši mėnesiai, kad nesusirgtų „vadizmo“ liga, o jaustų atsakomybę už savo veiksmus. Suvažiavimuose rinkti vis naują vadovą, kuris ateitų su savo idėjomis, su programinėmis nuostatomis, pritaikytomis prie šiandienos aktualijų. Vadovas neturi primesti savo vienasmenės nuomonės ir piršti ją visiems organizacijos nariams. Organizacija tam ir reikalinga, kad ji iš anksto patvirtintų savo programą ir nuosekliai ją vykdytų. Vadovas turi būti tik geras administratorius, kuris koordinuotų visą veiklą. Ilgalaikis tokios organizacijos tikslas – tvirta Lietuvos vieta Tautų Europoje, o ne ES, kuri yra globalistų ir Maskvos imperialistų bendras projektas. Antikomunistas ir antiglobalistas Vilius Bražėnas 2001 metais vykusioje konferencijoje „Globalizmas: Lietuvių tauta šiandien ir rytoj“ savo pranešime sakė: „Sovietų Sąjungai žlugus, JAV pinigais buvo įsteigta „Gorbačiovo fundacija JAV“ (Gorbachev Foundation USA). Jos prezidentas Gerisonas (Jim Garrison) 1995 m. pareiškė: “Per ateinančius 20 ar 30 metų matysime pasaulio vyriausybę... Tai neišvengiama. Mes turime sustiprinti Jungtines Tautas... Ir turime tvarkyti ir reguliuoti žmonių tarpusavio santykius“.

Renginyje dalyvavęs dailininkas Aloyzas Stasiulevičius siūlo labai susimąstyti, kodėl Lietuva, buvusi tokia didelė ir galinga valstybė Europoje, pradėjo mažėti, ir tokią mes ją paveldėjome XX amžiuje. Galima pasakyti tiesiai – truputį tolerancijos buvo per daug. Nelabai buvo svarbu, kokia kalba kalbama, kokie papročiai ir visa kita. Prisiminkime, kad net mūsų inteligentijai reikėjo išmokti lietuvių kalbą. Okupaciniais metais buvo toks žodis „mankurtas“. Bet tada mes kažkaip atsilaikėme, išlaikėme savo tautiškumą. Dailininkas sako, kad ir valdžios vyrai tada stengėsi išlaikyti buvusią kultūrą, jie – menininkai, tai aiškiai juto, galėjo realizuotis. Dabar trūksta savigarbos, išlikęs tas mankurtizmas. Ypač mūsų valdžios žmonėms neužtenka orumo, kai atvažiuoja užsieniečiai. Dailininkas Aloyzas Stasiulevičius liepia atkreipti dėmesį į tai, kas atsitiko Japonijoje. Kodėl nieko nebuvo padaryta, kad atominė elektrinė neatsirastų 50 km nuo Vilniaus? Tai yra tragiška, ir visų visuomeninių organizacijų pirmas uždavinys, kad tos elektrinės nebūtų. Dailininkas siūlo jaunimui pakoreguoti plakatų tekstus, o tautiškumą skleisti per kultūrą.

Mūsų profesorius pianistas Petras Geniušas laimi vieną sunkiausių pasaulyje Fr.Šopeno konkursą. O kaip mes jį sutinkame? Ar džiaugiamės? Spaudoje tik šmėsteli žinutė. Kada Amerikoje pianistas Vanas Klaibernas (Van Cliburn) laimėjo P.Čaikovskio konkursą, visas Niujorkas išėjo į gatves ir plojo. O mūsų visa kultūra baigiasi „Eurovizija“. Čia ne kultūra, čia tik masinė kultūra. Jeigu jau lietuvis laimi tokį konkursą, pasidžiaukime visi. Turime aukščiausio lygio muzikantus, aukščiausio lygio dailininkus, bet jų nerodome. Tik per kultūrą išeisime į Europą ir pasaulį, bet reikia jai skirti daugiau dėmesio, menininkams ir muzikantams suteikti geresnes sąlygas.

Paklausus apie žiniasklaidą, Ričardas Čekutis sako, kad ji yra nepriklausoma ne nuo kažko kito, o nuo gerų idėjų ir nuo gerų žinių Lietuvai. Mat už geras žinias pinigų negausi. Reikalingi skandalai, konfliktai, priešų paieška, o jei jų nėra, ypač vasarą, kai politinis gyvenimas nutyla, tada krypstama į menkystes – peršamos vadinamųjų žvaigždžių gyvenimo smulkmenos. Jaunimo idėjos žiniasklaidai nereikalingos, jie ignoruojami. Prieš savivaldos rinkimus net buvo uždrausta apie juos rašyti. Bijotasi, kad nepatektų į savivaldybę asmenys, kurie negrobstys pinigų. R.Čekutis sako, kad jie, nenorintys tartis dėl pinigų dalybų, vadinami laukiniais. Žmonių taip sunkiai uždirbti pinigai Lietuvoje švaistomi neatsakingai. Kad ir tas nelemtas Nacionalinis stadionas Vilniuje. Radijo komentare V.Savukynas sakė, kad savivaldybė iššvaistė pusę milijardo litų, o stadiono nėra. Lenkai pas save būtų pastatę du stadionus, nes vieną jau pasistatė už pusę tos sumos.

„Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis leidžia sau, girdint visai Lietuvai, pasakyti, kad visi tie, kurie uždirba mažiau nei penkis tūkstančius litų yra vagys arba kvailiai. Tai kas yra ministras? Neseniai per radiją išgirdome, kad Latvijoje panašiai pasakė vienas veikėjų, sumažindamas sumą dešimt kartų – penki šimtai litų. Tokią sumą gaunanti moteris padavė tą veikėją į teismą. Prieš savivaldybių rinkimus liberalai iškabino po visą miestą plakatus: „Liberalai – sveiko proto dešinieji“. Ir kažkodėl niekas nesipiktino dėl šio šūkio. Tarsi visi kiti yra kvailiai – nesveiko proto. Tik liberalai sveiko proto, nes jie turi pinigų. O tuos pinigus pasiima iš valstybės ir Europos Sąjungos pinigų“, – sako R.Čekutis. Juk niekas nepatikrins, kiek kelių užasfaltavo ar skylių gatvėse užlopė. Tie pinigai eina į Liberalų sąskaitą ir po to mėtomi rinkiminėms kampanijoms finansuoti.

Doc.dr.Ina Dagytė, dėstanti viešuosius ryšius, sako, kad visada reikia teisingus dalykus taip pakreipti, kad neiššauktų ugnies į save. Ričardas Čekutis į tai atsakė, kad visas šūkis buvo „Lietuva – lietuviams, lietuviai - Lietuvai“. Bet žiniasklaida šitai nutylėjo. Ir kitas šūkis: „Ne Rytams ir Vakarams, Lietuva – Lietuvos vaikams“ – taip pat nutylėta.

Su keliais nariais į renginį atvykusi Kauno jungtinio demokratinio judėjimo pirmininkė Rūta Zabielienė džiaugėsi, kad yra tokia jaunimo organizacija Vilniuje. Jų judėjimui, kovojusiam dėl LEO-LT aferistinio sandorio panaikinimo, žiniasklaidoje vietos beliko tik rankoms ir kojoms, o kauniečių padarytas LEO gimtadienio tortas buvo rodomas vos ne visus metus. Įsikūrusi jų organizacija buvo greitai suskaldyta, nes daugumai nepatinka, kai ginama tiesa. Todėl televizijos ekranuose Kauno jungtinio demokratinio judėjimo renginių ir mitingų nepamatysime. Rūta Zabielienė siūlė, kad ruošiant jaunimo eiseną būtų pasirūpinta išmokti liaudies, o dar geriau karių dainų, kurios yra populiarios ir dar dainuojamos Lietuvoje, o dėl vadinamų svastikų, kurios yra baltų saulės ženklas (tik Hitleris jį pasisavino - kaip stiprybės ženklą), tik jį peikiantieji to nežino.

Ričardas Čekutis dėl dainų atsakė, kad dar prieš eiseną išsiuntinėjo į 40 Lietuvos chorų pakvietimus dalyvauti eisenoje su savo repertuaru, tačiau atsiliepė tik politinių kalinių ir tremtinių choras „Laisvė“, kuris dalyvavo eisenoje ir visą kelią dainavo dainas. Tik priekyje eisenos ėjo vadinamieji skustagalviai, kurie ir užgožė savo šūkiais, sukeldami pasipiktinimą. Aišku, žiniasklaida tik juos ir parodė, o visos tūkstantinės eisenos – ne. Tiek Vokietijoje, tiek Prancūzijoje yra pačių kraštutiniausių, tame tarpe ir nacistinių organizacijų, tačiau Lietuvių tautinis centras bendradarbiauja su Europos tautinio judėjimo nariais, kurie supranta, jog Europos Sąjunga turi būti tautinių valstybių bendrija, kur neturi būti vietos įvairiems imigrantams, kurie nenori integruotis į visuomenę, tapti tos valstybės, į kurią atvyko, patriotais, o kuria įvairius įtartinus kvartalus, kuriuose net valstybinė kalba nenaudojama.

Pernai eisenoje dalyvavo iš Švedijos atvykę nacionalistai, kurie pirmą kartą per 100 metų švedų istorijos buvo išrinkti į parlamentą. Jie laimėjo 20 vietų - būtent skleisdami nacionalistines idėjas. Švedija jau pavargo nuo Sirijos imigrantų, nuo homoseksualų diktatūros ir jų santuokų, nuo įvairių „Gender Loops“ programų vaikams švietimo srityje (nuo kurių turi gintis ir Lietuva). Švedai, kurie pernai dalyvavo eisenoje su savo vėliavomis ir sakė kalbas, niekam neužkliuvo. Šiemet atvyko vokiečiai - tokių pačių pažiūrų kaip švedai. Kitais metais planuojama, kad atvyks vengrai, latviai, estai, tie patys švedai, vokiečiai. Šiais metais prancūzai per vėlai atsiuntė pageidavimą dalyvauti eisenoje. 

Renginyje dalyvavęs TS-LKD partijos narys kaunietis Vidas Čapskis nuogąstavo dėl Baltarusijoje numatytos statyti atominės elektrinės. Prieš metus Baltarusijos atsakingi veikėjai ir mokslininkai buvo atvykę į Lietuvą ir, nepasirūpinę vertimu, nelabai suprantamai, pristatinėjo projektą. Aiškino, kad buvo numatytos dvi aikštelės statyboms - viena arčiau Rusijos, kita prie Lietuvos. Reikėtų jau garsiai rėkti, kad Baltarusija paskelbė Lietuvai branduolinį karą. Vidas Čapskis sako, kad mūsų dauguma žmonių gauna orumą žeminančius atlyginimus, iš kurių išgyventi neįmanoma. Dažnai mus puola dėl lygių teisių nesilaikymo, vadina homofobais, nors pastarasis žodis reiškia panišką baimę. Liepia būti tolerantiškiems, tačiau jei žmogus krikščionis, ar jis gali būti tolerantiškas antikrikščioniškoms pažiūroms. Vertybiniai dalykai skirtingi, o valdžia stipriai atitrūkusi nuo žmonių.

Renginyje prisiminti KGB archyvai, kurių didžioji bylų dalis išvežta į Omską. Aptarti savivaldos rinkimų rezultatai ir jų numatomos pasekmės. Dailininkė Gražina Vitartaitė siūlė jaunimui jungtis prie kultūrą kuriančių žmonių ir stengtis turėti savo laikraštį. Dailininkas Kęstutis Ramonas pasigedo tikėjimo žmogaus žmogumi.

Kauno jungtinio demokratinio judėjimo pirmininkė Rūta Zabielienė padėkojo Lietuvos moterų lygos pirmininkei prof. Onai Voverienei už pakvietimą dalyvauti šiame renginyje ir siūlė tiesti vieni kitiems rankas, suremti pečius ir stoti prieš tanko vamzdį – atlaikyti milijonierių ir oligarchų agresiją.

Atgal