VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

07 11. Patrauklios vizijos sutelktų žmonių galia vykdys pokyčius

Diskusija: „Alytaus miesto istorija ir dabartis"

Doc. dr. Kazimieras Sventickas

Alytaus mokslininkų draugijos “Vizija“ pirmininkas

1581 m. birželio 15 d. Steponas Batoras Alytui suteikė Magdeburgo teises, nuo tos akimirkos Alytus oficialiai tapo miestu. Baltosios rožės miesto 434-ojo gimtadienio proga organizuota miesto šventė buvo ypač turtinga įvairių renginių. Alytaus mokslininkų draugija “Vizija“ tradiciškai kviečia miesto dienų metu sugrįžti į gimtinę garbius kraštiečius mokslininkus. Kviečia ne tik pasisvečiuoti, bet ir pasidalinti išmintimi, pateikti pasiūlymų ar pastebėjimų kokia nors svarbia šaliai ir Alytui tema.

2004 metais tik įsikūrusi mokslininkų draugija kartu su Lietuvos mokslų akademija Alytuje organizavo mokslo dienas. Būta rimtų diskusijų su mokslininkais apie visuomenės vertybes, emigracijos problemas, susipažinta su Alytaus kolegijos veikla ir perspektyvomis, dalyvauta savivaldybės renginiuose, skirtuose miesto perspektyvai. 2012 metais kraštiečiai mokslininkai parengė ir publikavo laikraštyje „Alytaus naujienos“ probleminių straipsnių ciklą „Lietuva, kur tu eini?", o miesto dienų metu šia tema organizavo mokslinę konferenciją. Gaila, kad tąkart rimtoje diskusijoje nedalyvavo nė vienas miesto valdžios atstovas ir tai kiek atbaidė aktyvius kraštiečius dalyvauti tokio pobūdžio renginiuose. Šių metų birželio 20 d. bendradarbiaujant su Alytaus kraštotyros muziejumi organizuota diskusija „Alytaus miesto istorija ir dabartis“.

Alytaus miesto istoriją ir svarbiausius bei įdomiausius faktus moderniai atnaujintoje ekspozicijos salėje dalyviams priminė muziejaus Istorijos skyriaus vedėja Vilma Jenčiulytė.

Alytaus miesto mero pavaduotoja Valė Gibienė, Marija Nijolė Stačiokinė (Lietuvos žmogaus teisių asociacijos prezidentė), dr. Stasys Stačiokas (buv.Lietuvos Konstitucinio Teismo teisėjas) , Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius ir dr. Juozas Misevičius

Diskusijoje apie miesto dabarties problemas ir iššūkius pranešimą padarė ir atsakė į dalyvių klausimus Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius. Į diskusiją atvyko ir mero pavaduotojai Tautvydas Tamulevičius ir Valė Gibienė, keli miesto tarybos nariai, kraštiečiai mokslininkai ir draugijos nariai, Alytaus Pilietinio judėjimo ir kitų visuomenės organizacijų atstovai, smulkaus ir vidutinio verslo atstovai ir miesto ateitimi besirūpinantys miestelėnai.

Alytaus mokslininkų draugijos “Vizija“ pirmininkas dr. Kazimieras Sventickas įžangoje paaiškino, kad šį kartą nėra parengti išsamūs moksliniai pranešimai. Susirinkta padiskutuoti, kaip Alytaus miesto dabartį mato ir mokslo žmonės, ir visuomeniškai aktyvūs piliečiai, kokias viltis jie sieja su naujai išrinktąja miesto taryba, kurioje daugumą sudaro nepartiniai deputatai, ko tikisi iš labai didelį rinkėjų pasitikėjimą pelniusio Alytaus miesto mero Vytauto Grigaravičiaus. Žinoma, norėta išgirsti ir krašto mokslininkų pastebėjimus ar pasiūlymus, išgirsti apie gimtąjį miestą mylinčių mokslo žmonių galimybes prisidėti laikotarpiu, kai labai tikimasi Alytaus miesto suklestėjimo, kai iš naujos valdžios nekantriai laukiama gerų darbų.

Meras V.Grigaravičius pabrėžė, kad daugybės susitikimų su rinkėjais metu išklausė žmonių norus ir lūkesčius, išsiaiškino pagrindines miesto piliečiams ir verslui rūpimas problemas, pasidžiaugė miesto bendruomenių aktyvumo didėjimu. Jau baigtas naujosios miesto administracijos formavimas. Svarbu sugrąžinti žmonių pasitikėjimą valdžia, gerinti miesto patrauklumą ir įvaizdį, pasirinkti perspektyvią miesto ateities strategiją. Naujosios savivaldybės tarybos ir administracijos darbo principai grindžiami viešumu ir sąžiningumu. Analizės ir miestelėnų lūkesčių pagrindu pamažu dėliojasi miesto vizijos ir kuriami ambicingi konkrečių darbų planai. Meras kvietė teikti idėjas ir iniciatyvas, kvietė pagalvoti, ką kiekvienas gali padaryti miesto labui.

Pasidalinta nuomonėmis įvairiais miesto visuomenei rūpimais klausimais. Diskusijoje kalbėjo prof. habil.dr. Algirdas Sliesaravičius, Alytaus miesto mero pavaduotojas Tautvydas Tamulevičius, dr. Birutė Vansevičienė, dr. Stasys Stačiokas, viešosios įstaigos „Dienos namai“ vadovė Kristina Bondareva, dr. Ramutė Orenienė, Lietuvos smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos pirmininkė Alytaus krašto verslininkų asociacijos prezidentė Dalia Matukienė, Alytaus kraštotyros muziejaus direktorė Audronė Jakunskienė.

Dr.Juozapas Šeštakauskas, prof.habil.dr. Albinas Lugauskas, prof.hab.dr. Algirdas Sliesaravičius, dr. Alfonsas Peckus, prof.dr. Aldona Vilkelienė

Išskirtinio diskusijos dalyvių dėmesio sulaukė pašalpas gaunančių tūstančių alytiškių problema. Paradoksalu – bedarbių labai daug, tačiau kai reikia suformuoti komandą naujai besisteigiančiai įmonei, tai darosi vis sudėtingiau. Kai siūlomas tik minimalus darbo užmokestis, dažnai žmogus mieliau renkasi pašalpą, nei darbą. D.Matukienė kalbėjo, kad užimtumas – tai rūpestis, kurį reikia spręsti savivaldybei aktyviai bendradarbiaujant ir su verslininkais, ir su mokymo įstaigomis dėl tikslinio darbuotojų perkvalifikavimo į paklausias specialybes plėtros. Reikia atidžiau orientuoti jaunimą tinkamai pasirinkti specialybes, bendromis pastangomis suformuoti pagrįstą miesto ir regiono plėtros strategiją. D.Matukienė apgailestavo, kad ankstesniosios valdžios leido mieste, o ne užmiestyje statyti daugybę didelių prekybos centrų, tuo sužlugdydamos smulkiųjų prekybininkų galimybes, ragino geriau panaudoti naujas smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo galimybes. Įdomių konkrečių minčių ir projektų yra dėl aukštos kvalifikacijos specialistų telkimo ir įsitvirtinimo Alytuje, sudarant jiems palankias įsikūrimo gimtinėje sąlygas ir pasiūlant įdomų bei tinkamai vertinamą darbą.

Dr. B.Vansevičienė akcentavo, kad būtina atsakingai ir pasvertai naudoti sveikatos apsaugos modernizavimui skirtas lėšas, miesto spaudoje daugiau publikuoti profesionalių nekomercinių straipsnių sveikos gyvensenos temomis. Mero pavaduotojas T.Tamulevičius apžvelgė miesto investicinės aplinkos ir patrauklumo didinimo investuotojams galimybes. Dr. S.Stačiokas pasidalijo mintimis aktualiais teisiniais klausimais dėl pasitaikančio Konstitucijos ir priimamų įstatymų nesuderinamumo. Kviesdamas ginti tautinį identitetą apgailestavo, kad Seime rengiamasi priimti teisines nuostatas dėl nelietuviškų raidžių vartojimo pavardžių ir vardų rašyboje. Kraštotyros muziejaus direktorė A.Jakunskienė pasidžiaugė, kad Alytaus mokslininkų draugijai inicijavus Alytaus rajono savivaldybė organizavo konferenciją dėl apleisto ir nenaudojamo unikalaus edukacinio ir architektūros paveldo objekto – Kurnėnų Lauryno Radžiukyno mokyklos ateities. Direktorė taip pat siūlė suformuluoti konkrečius atliktinų darbų miesto labui įsipareigojimus ir vykdyti jų monitoringą.

Diskusijos dalyviai domisi Alytaus miesto istorija. Nuotraukos: Zitos Stankevičienės

Diskusijos moderatorius dr. K.Sventickas ragino dalyvius aktyviau dalyvauti formuojant miesto vizijas, kvietė kraštiečius mokslininkus generuoti idėjas gimtajam miestui, teikti racionalius pasiūlymus. Miesto valdžios atstovams palinkėta telkti žmonių galią pozityvių pokyčių įgyvendinimui. Čia buvo primintas Alytaus mokslininkų draugijos “Vizija“ moto:

 

Iš ieškojimų mezgasi svajonės

Iš svajonių skleidžiasi vizijos

Iš vizijų gimsta žmonės

Iš žmonių telkiasi galia

Galia vykdo pokyčius

 

P.S. Po diskusijos su dviem garbaus amžiaus kraštiečiais - prof.habil.dr. Albinu Lugausku (84 m.) ir dr. Juozu Misevičiumi (87 m.) nuvykome į Nemuno pakrantę pasižiūrėti statomo naujojo tilto. Malonu buvo matyti giedras šypsenas žmonių, pamačiusių, kad aukštai iškilusios ažūrinės pėsčiųjų ir dviračių tilto arkos atsirėmę į kadais buvusio senojo geležinkelio tilto krantuose konstrukcijas. Po daugybės metų susitikę žvalūs žilagalviai rodė vienas kitam vietas, kur vaikystėje maudėsi Nemune, minėjo garsios vadinamosios Žaliosios mokyklos mokytojų pravardes ir keitėsi pastebėjimais dėl miesto dabarties ir ateities. Tuo metu prie čia pat esančio Alytaus piliakalnio atiduoti pagarbos miesto senovei privažiavo jaunavedžių kortežas. Pasidžiaugta, kad ir jaunieji alytiškiai, kurdami ateitį, nepamiršta istorijos, o miesto vizijos tarsi tas šiuolaikiškas modernus tiltas atsiremia į laiko patikrintus pamatus.

Atgal