VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

05 10. Rotacija pagal socialdemokratus ir jų auklėtinius

arba kodėl Vilkaviškio valdininkai ignoruoja teismo nutartis?

Viktoras Jencius-Butautas

„Lietuvos Aide“ 2011 02 19 buvo išspausdintas straipsnis „Operacija “Keelhaul” arba kaip Vilkaviškio rajono savivaldybės valdininkai nutarė nubausti asmenis, išvengusius prievartinės repatriacijos į Sovietų Sąjungą“, kuriame buvo pasakojama, kodėl Lietuvos piliečiai, 1944 metais pasitraukę iš tėvynės, vengė vadinti save lietuviais oficialiose dokumentuose. Pabėgėliai ne be pagrindo bijojo prievartinės repatriacijos į Sovietų Sąjungą. Tai nesujaudino Vilkaviškio rajono savivaldybės tarnautojų. Istorinės žinios nepastūmėjo ištaisyti tyčia padarytų klaidų ir atsiprašyti T.Stommos dėl neleistino Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutarties ignoravimo. Alvito pastatų grąžinimo byla taip ir nepajudėjo iš vietos.

Po rinkimų į savivaldybės tarybą rajonui ėmė vadovauti naujasis meras Algimantas Antanas Greimas, nuo 2011 metų atstovaujantis nepriklausomų kandidatų koaliciją, vicemeru tapo Algirdas Bagušinskas. Tiesa, dar 2000 – 2004 metais Algimatas Greimas buvo vicemeru, o Algirdas Bagušinskas - Vilkaviškio rajono savivaldybės meru, abu tada atstovavo LSDP. Nors ir įvyko šiokia tokia rotacija, tačiau konsultacijas dėl Alvito dvaro pastatų grąžinimo ir toliau atsakingiems asmenims teikia savivaldybės juristė Vilma Kolpakovienė, kuri ne tai tyčia ignoruoja įsiteisėjusias teismo nutartis ir sprendimus, ne tai iš tikrųjų pamiršo, kas rašoma dar 2003 metų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartyje, kurioje atsakovu buvo Vilkaviškio rajono savivaldybė. Taip, pamiršusi teismo nutartį, ir surašė Prezidentei atsakymą, neva jai neaišku, kas yra Thaddeus Stomma ir koks giminystės ryšys sieja jį su Donatu Malinausku. O galiausiai rašte Prezidentei konstatavo, kad negavus giminystę ir nuosavybę įrodančių dokumentų, nuosavybė neatkurta. Viskas pateikta, viskas teismuose išsiaiškinta, nedviprasmiškai teisėjų kolegijos konstatuota, kad Donatas Malinauskas ir Donatas Juozas Malinauskas yra vienas ir tas pats asmuo – atsakovo Thaddeus Stommos senelis, tiesiog Lietuvoje egzistuoja dviguba teisė. Viena - socialdemokratams, kita - eiliniams piliečiams.

Vilkaviškio rajono savivaldybės administracija atkakliai tvirtina nežinanti, ar Tadas Stomma ir Thaddeus Stomma yra vienas ir tas pats asmuo, neaišku, kur gimė jo motina Marija Alina Malinauskaitė - Lenkijoje ar Vilniuje.

Tenka tik apgailestauti, kad Vilkaviškio valdininkai taip ir nesuvokė tikrųjų įrašų dokumentuose neatitikimo priežasčių. Kaip lietuviai pabėgėliai paniškai bijojo repatriacijos jau į Sovietų Lietuvą, tiksliau nemokamos kelionės į Sibirą, vaizdžiai aprašė savo knygoje „Vilties kelias“ žymus išeivijos veikėjas Juozas Kazickas.

Daugiau kaip dešimtmetį socialdemokratų valdytame Vilkaviškio rajone ir po rotacijos taip ir nepajudėjo į priekį Alvito dvaro pastatų sugrąžinimo byla. Vilkaviškio savivaldybės valdininkai atsakomybę už nuosavybės atstatymo į Alvito dvaro pastatus vilkinimą bandė perkelti ant paties T.Stommos pečių. Tiesa paprasta: pateikti visi reikalingi dokumentai, bet devinti metai nepriimamas naujas sprendimas, neįvertinama pastatų kaina.

Kokius giminystės ryšius turi įrodinėti T. Stomma? Gal Vilkaviškyje, po rotacijos valdomame tų pačių socialdemokratų auklėtinių, teismo nutartys negalioja? Gal prokuratūra savo iniciatyva imtųsi ištirti, kodėl ją už nosies vedžioja valstybės tarnautojai, tame tarpe ir Vilma Kolpakovienė, kodėl jau antras dešimtmetis neatstatoma nuosavybė į Alvito dvaro pastatus?

Alvito dvaro pastatai statyti iki 1940 metų, todėl negalėjo būti privatizuojami, tiksliau, neteisėtai atiduoti pašaliniams asmenims. Tuometiniai įstatymai draudė privatizuoti ir pastatus, kuriuose gyveno įžymios istorinės asmenybės. Alvito dvare iki tremties gyveno 1918 metų nepriklausomybės akto signataras Donatas Malinauskas.

Jau antras dešimtmetis Vilkaviškyje negalioja Lietuvos Respublikos įstatymai. Telieka viltis, kad Vilkaviškio rajono savivaldybės klerkų vedžiota už nosies Prezidentė asmeniškai pasirūpins teisingumu ir T.Stomma atgaus jo seneliui priklausiusius Alvito dvaro pastatus. O gal signatarai, kuriems Vasario 16 dieną Prezidentė ant jų kapų deda gėles, vis dėlto nėra istorinės asmenybės, neverti pagarbos ir elementaraus teisingumo.

Atgal