VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

10 22. Vilkpėdės skyriaus bočių dešimtmetis

Ričardas Simonaitis

Mums laikas skrenda su rugsėjo gervėm,

Senjorų metai švyti kaip žara

Draugystės saulė šviečia mums ir šildo,

Ir veržias iš krūtinių vien skambi daina.

Gyvenimą vis vedame į priekį,

Dar nesulinkę po sunkios naštos.

Ir šypsena negęsta mums ant skruostų,

Nebijome nei vėjo, nei šalnos.

Norėčiau jus pasveikinti šiandieną

Ir palinkėti laimės didelės.

Tegul širdies kertelėje viltis gyvena,

Te laimės paukštė jus visus palies.

(Julija Samuilienė).

Vilkpėdės skyriaus „Bočiai“ kolektyvas mini dešimties metų sukaktį. Šia gražia proga kolektyvą poezijos posmais iš knygos „Rudens varpai“ pasveikino skyriaus įkūrėja Stanislava Ligeikienė.

Nors jubiliejiniai metai dar nėra labai įspūdingi, tačiau senjorus puošiančios sidabrinės plaukų sruogos išduoda, kad žmonės jau perkopė jaunystės ribą - bus visko, kartais kūną teks „palopyt“, bet sieloje užgimusi pilnatis neužgesins tos įpūstos ugnelės. Lai dega ji, kaip mūsų visų dar karštos širdys. Ir išties, karts nuo karto jau tenka kai ką pagydyt, neprošal ir šiek tiek naujos ugnies dvasion įpūsti, kad neužšaltų, negestų plakančios širdys.

Kad mūsų širdys degtų meile ir pagarba aplinkiniams, pasirūpino nuostabioji, miela ir rūpestinga Vilkpėdės skyriaus „Bočiukai“ pirmininkė, visų narių „dirigentė“ STANISLAVA LIGEIKIENĖ, kuri nuolat rūpinosi kiekvienu kolektyvo nariu, kuriai labai svarbu, kad mūsų širdis plaktų jos širdies ritmu. Ir taip - jau dešimt metų. Per tą dešimtmetį senoliai aplankė ne vieną Lietuvos miestą ir miestelį. Su Stanislava, organizuojančia išvykas į Palangą, visuomet pakeliui aplankome miestelius, susipažįstame su jų istorijomis. Jos pačios gyvenimo istorija taip pat iškalbinga: būdama ekonomistė, prieš išeidama į pensiją 28 metus dirbo vadovaujantį darbą Lietuvos šachmatų ir šaškių federacijose, rengė pasaulinio lygio varžybas Lietuvoje, organizavo šachmatininkų Gario Kasparovo ir Vasilijaus Smyslovo tarpusavio mačą, tuometės TSRS čempionatus. Ji - pasaulio zoninių turnyrų organizatorė ir tarptautinė šaškių arbitrė, Lietuvos nusipelniusi trenerė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto narė. Jai teko garbė būti Pasaulio moterų šaškių čempionato vyriausiąja teisėja MALI Respublikoje Afrikoje. Kaip organizatorei, teko aplankyti net trisdešimt penkias pasaulio šalis.

Šiuo metu jai puikiai talkina senjorė Sabina Puntežienė. Jų duetas - idealus. Pakeliui aplankėme Švėkšnos dvarą ir bažnyčią. Stanislavos dėka senoliai kiekvienais metais vyksta į vieną žymiausių Lietuvos kurortų Palangą, aplanko Kuršių Neringą bei Klaipėdos delfinariumą, dažnai kelionės pasiekia net kaimyninę Latviją. Šį kartą poilsio ir sveikatingumo stovykloje dalyvavo šimtas penkiasdešimt vienas žmogus, kai kurie net su vaikais ir anūkais. Kelionės vyksta du kartus per metus, gražiausiu pavasario pabaigos ir rudens pradžios laiku, kuomet galima pasidžiaugti nuostabia lietuviška jūra, jos teikiama ramybe, pasiklausyti bangų ošimo, išgirsti jūros vėjo dvelksmą, pajusti pušų ramybę, kas dažnam senoliui - kaip atgaiva kūnui ir sielai, pabuvoti valandėlę tarp ošiančių pajūrio šimtamečių pušų, prisiliesti prie Lietuvos Tautos vado A.Smetonos 1933 m. sodinto ąžuolo, kurio šakos greit skaičiuos visą šimtmetį, Birutės kalno, lietuviško Lurdo, pamatyti skautų slėnį, kuriame vyko susitikimas su pasaulinės skautų organizacijos įkūrėju R.Baden-Poweliu bei Respublikos prezidentu Antanu Smetona... Senoliams tai buvo nepaprastas dvasios ir sielos susiliejimas, kuris veikia kaip vaistas.

Ne paslaptis, kad Stanislava nepaprastai gerai moka organizuoti įdomius užsiėmimus. Į kiekvieną vakarą, vakaronę ji pakviečia savo srities specialistus, sugebančius savo pasakojimais patraukti žmonių dėmesį. Ilgainiui tai tampa užtaisu sveikatingumui gerinti. O štai rytinės Jevgenijos Pavliuk mankštos žmonėms davė tiek energijos, kad jų poveikį jautėme ir grįžę namo.       

Labai didelio dėmesio susilaukė Lietuvos Sveikuolių sąjungos prezidento Dainiaus Kepenio pasakojimai apie sveiką gyvenimo būdą.

Dainius Kepenis tarp bočių

Sąjungos viceprezidentas Elegijus Valskis pasakojo apie juoko terapijos poveikį žmogaus sveikatai, apie sugebėjimą medituoti, pravedė ir seminarą. Vyko įdomus pokalbis su Ezoterikų konfederacijos prezidente Elona Petkeliene tema „Tavo likimas tavo rankose“, alchemikės Meilės Lėjos tema buvo „Greitoji pagalba sau pačiam čia ir dabar“.

Gražią parodą pristatė fotomenininkas Liudvikas Verbliugevičius, supažindino ir diskutavo apie Didžiosios Lietuvos atsiradimą, o Jelenos Jasinskienės švelniais giluminiais masažais kasdieną galėjo naudotis kiekvienas senjoras. Veiksmingus masažus pasiūlė ir „Riorita“ Švedijoje sukurtomis masažinėmis įrangomis ant kėdės, kurių nemokamomis paslaugomis pasinaudojo beveik šimtas žmonių. Daug kas ją ir įsigijo.

Rima Jankūnienė ir šių eilučių autorius išbando masažinės kėdės privalumus

Su Sabina Puntežiene pakeliui į Kuršių Neringą

Masažinis traukinukas po rytinės mankštos

Bočių rytinė mankšta

10 metų Vilkpėdės „Bočių“ skyriaus įkūrimui pažymėti (skyrius įkurtas 2006 m. rugpjūčio 17 d.), organizuota naudinga sveikatingumo priemonė „MAŽOJI OLIMPIADA“, skirta patikrinti senolių gebėjimams. Senjorės ir senjorai egzaminą išlaikė puikiai, varžybose dalyvavo daugiau nei pusė dalyvių, prizininkai apdovanoti olimpiados diplomais, o čempionai - ir dovanomis. Net tris pirmas vietas moterų tarpe užėmė Jevgenija Pavliuk. Ji laimėjo boulingo rungtį, šuolį į tolį ir šuoliukus su šokdyne. Bočių pirmininkė Stanislava Ligeikienė irgi nebuvo pėsčia. Ji laimėjo smiginio ir futbolo valdymo varžybas. Laimutė Šekurovienė – krepšinio ir tinklinio varžybas. Zita Šaltmerienė toliausiai numetė granatą, Zita Pranckevičiūtė laimėjo helpongo varžybas, o Vera Sorokina – flamingo testo varžytuves.

Vyrų grupėje geriausiai pasirodė Stanislavas Jankovskis. Jis buvo pirmas futbolo, krepšinio, granatos metime, šuolio į tolį varžybose ir ilgiausiai sugebėjo išstovėti ant vienos kojos flamingo teste. Jo laikas net 20 min. ir 3 sekundės. O štai penkiolikmetis Davidas Kučinskis irgi pasižymėjo - net šešiose sporto šakose tapo prizininku. Kaunietis Jonas Grigas netikėtai jam pačiam pirmą vietą laimėjo boulingo varžybose. Algimantas Stakėnas laimėjo tinklinio varžybas, o šių eilučių autoriui irgi pasisekė: jis buvo pirmas smiginio varžybose. Varžybų vyriausiosios teisėjos - sporto propaguotojos Valentinos Bendoraitienės akys viską matė ir girdėjo, nepraleido nė vienos klaidos. Kitą dieną po varžybų, skambant gražioms lietuviškoms dainoms, kurias atliko ansambliai “Volungė” ir “Kadagys”, buvo įteikti Mažosios olimpiados apdovanojimai. Renginio pabaiga, suprantama, neapsiėjo be džiaugsmo ašarų, padėkų jo organizatorei. Dalyviai su didžiule meile ir pagarba ilgai plojo Stanislavai Ligeikienei, taip ir ją pravirkdydami. Tačiau dalyvių nuoširdumas, smagios šypsenos, gera nuotaika prie vaišių stalo, šokių ritmai džiovino ašaras ir privertė pagalvoti, jog ir ateityje tokie susitikimai vyks ne kartą. Juk gera nuotaika - puikus vaistas nuo visų ligų, o nuoširdžius žmones saugo ir laimina pats Dievulis.

Nuotraukų galerija:

Visi dalyviai širdingai dėkoja viešbučiui “Vyturys”, kuriame mes ilsėjomės ir dalyvavome numatytuose renginiuose, naudojomės visomis Reabilitacijos centro paslaugomis

Foto Stanislavos Ligeikienės

Atgal