VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

02 21. Stelmužės ąžuolas – 2017 metų Europos medžio konkurse

 

Stelmužės ąžuolas, pernai pirmąkart Lietuvoje  išrinktas Metų medis, šiemet dalyvauja Europos metų medžio konkurse. 7-ą kartą organizuojamuose rinkimuose varžosi 16 konkurentų, nacionalinių konkursų nugalėtojai, daugiausia ąžuolų ir liepų: Mesmeno kaimo liepa (Belgija), Lipkos kaimo liepa (Čekija), Brimono ąžuolas iš Velso (Didžioji Britanija), Juozapo ąžuolas (Lenkija), Bekotis ąžuolas (Bulgarija), Akmeninis ąžuolas (Šiaurės Airija, Didžioji Britanija), Jovaras dauboje, žinomas kaip Holivudo medis (Anglija, Didžioji Britanija), Cerono parko skėtaras (Prancūzija), Hopenradės bukas (Vokietija), Undinės ąžuolas (Estija), Jašai Mari parko platanas (Vengrija), Hugo O'Flaherto (didvyrių) medžiai (Airija), Budatino klevalapis platanas (Slovakija), Apriskvilo juodoji pušis (Ispanija), „Bim-bam" medis (Škotija, Didžioji Britanija).

Stipriausieji konkurentai

Nuo konkurso pradžios išaiškėjo pora lyderių: Lipkos kaimo liepa iš Čekijos, Brimono ąžuolas iš Velso ir Juozapo ąžuolas iš Pakarpatės (Lenkija).

Lipkos kaimo liepos pristatyme teigiama, kad liepa - amžinoji meilė. Įsimintinas medis auga prie kelio, jungiančio Lipkos dvarą ir buvusias kapines, kurios tapo dvaro įkūrėjų - Kustošo šeimos amžino poilsio vieta. Sulaukusi 800 metų, liepa nuo dvaro įkūrimo XII amžiuje, matė daugelio Lipkos gyventojų gimimą ir paskutinę kelionę. Teigiama, kad jos paunksmėje stovyklavęs Janas Žička ir trumpam buvo sustojęs Janas Amosas Komenskis. Žmonės kalba, kad po liepos medžiu pasimylėjusią porą lydės amžina, jokių sunkumų nebijanti, meilė.

Maždaug 500 metų amžiaus Brimono ąžuolą iš Velso karta iš kartos prižiūrėjo viena šeima. Kai 2015 metais jam kilo grėsmė dėl tiesiamo aplinkelio, Mervinas Jonas, ūkininkaująs šiose žemėse, su bičiuliu surinko penkis tūkstančius parašų po peticija, kad medis būtų išsaugotas. Velso Tarybai į ją atsižvelgė,  aplinkelio kryptis buvo pakeista.

Juozapo ąžuolo iš Pakarpatės (Lenkija) istorija susijusi su jo augaviete. Micielskų šeima taip susižavėjo tos vietos grožiu, kad įsigijo rūmus, kurie tapo kultūriniu ir intelektualiniu centru. Antrojo pasaulinio karo metais ąžuolas tapo nuo nacių besislapstančios žydų šeimos slėptuve, to maždaug  650 metų amžiaus ąžuolo atvaizdas puošia Lenkijos 100 zlotų nominalo banknotą.

Stelmužės ąžuolas - seniausias

Zarasų rajone augantis Stelmužės ąžuolas, kuris yra seniausias medis Lietuvoje ir vienas iš seniausių Europoje (teigiama, kad jam apie 1000-1500 metų) konkurso aprašyme apibūdinamas kaip mūsų valstybės ir tvirtybės simbolis. Apipintas legendomis, gausiai lankomas vietinių ir į rajoną atvykstančių svečių, o iš jo gilių auginami ąžuoliukai visoje Lietuvoje.  Kalbant apie žmogų net sakoma: tvirtas kaip Stelmužės ąžuolas.

Palaikykime seniausią Lietuvos medį – kitų metų konkurse jis jau nedalyvaus.

Balsuoti galima interneto svetainėje www.treeoftheyear.org naudojantis asmeniniu elektroniniu paštu, pasirinkus du labiausiai patikusius medžius – tokios Europos metų medžio konkurso taisyklės. Balsavimas vyks iki š. m. vasario 28 d., nuo vasario 22 d. jis bus slaptas.

Beje, Europos metų medžio konkurso organizatoriai, Aplinkos partnerystės asociacijos atstovai, pabrėžia, kad  “Europos metų medis” nėra vien medžių grožio konkursas. Juo siekiama pabrėžti medžių svarbą mūsų kasdieniniame gyvenime, jų reikšmę Europos gamtos ir kultūros paveldui.

Europos metų medžio rinkimų globėjas, už aplinką, jūrų reikalus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Karmenu Vella (Malta) praėjusių metų apdovanojimų ceremonijoje pabrėžė: “Vis labiau urbanizuotame pasaulyje mūsų medžiams reikalinga šventė. Esu laimingas, matydamas, kad šie rinkimai pagerbia jų istoriją ir ypatingą mūsų ryšį su jais”.

Laimėtojai bus pagerbti 2017 m. kovo mėn. 21 d., Tarptautinę miškų dieną, apdovanojimų įteikimo Europos Parlamente Briuselyje ceremonijoje, kurioje dalyvaus Europos Parlamento nariai Pavel Poc (Čekijos Respublika) ir Bronis Ropė (Lietuva), Europos Komisijos Aplinkos generalinio direktorato generalinis direktoriusDaniel Calleja Crespo (Ispanija).

Sunkiai nuspėjamas

Europos metų medžio konkursas sunkiai nuspėjamas, lygintinas su „Eurovizija“ – jis ir nacionalinės atrankos vyksta kasmet, keičiasi dalyviai, laimėtojas kitąmet jame negali dalyvauti. 2011 metų Europos medžiu buvo išrinkta rumunų Lelicenio liepa, 2012 metų – vengrų Felsomocsolado liepa, 2013 metų – vengrų Egerio platanas, 2014 metų – bulgarų Sliveno guoba, 2015 metų – estų ąžuolas futbolo aikštėje, 2016 metų – vengrų Bataszeko ąžuolas.

Šiemet į Europos metų medžio titulą pirmąkart pretenduoja ir Stelmužės ąžuolas.

Ką duotų, jeigu jis taptų visos Europos metų medžiu? Tokiam augalui skiriama daugiau dėmesio, įvairių lėšų, bendruomenės būna priverstos labiau pasitempti ir rūpintis savo globotiniais. Tuos rinkimus stebi nemaža Europos ir pasaulio visuomenės dalis, po jų medis įtraukiamas į žinynus, turistinius maršrutus - reklamuojamas medis, tuo pačiu jo augimo vietovė ir visa šalis.

Jau diskutuojama ir apie Azijos, Amerikos, net ir Pasaulio metų medžio rinkimus. 

Atgal