VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

08.11. Šį savaitgalį perseidų meteorai elgsis daug kukliau nei mūsų žiniasklaida

Jonas Vaiškūnas

Rugpjūtis dažnai vadinamas krentančių žvaigždžių mėnesiu. Ir ne šiaip sau. Mat kasmet rugpjūtį mūsų planeta kerta Svifto-Tutlio kometos orbitą, kurioje kadai kometos paskleistos dulkės papuolusios į Žemės atmosferą sukelia meteorų žybsnius. Astronomai šį srautą vadina meteorų perseidų srautu, nes stebint iš Žemės atrodo, kad meteorai išlekia būtent iš Persėjo žvaigždyno.

Tie perseidai gerai matomi kasmet nuo liepos 17 d. iki rugpjūčio 24 d. Gausiausiai „krentančių žvaigždžių“ pažyra apie rugpjūčio 12 d. Šiemet daugiausia perseidų galima tikėtis pamatyti rugpjūčio 12-13 naktimis. Daugiausia meteorų matyti paryčiais, kai mūsų planetai sukantis gręžiamės Žemės skriejimo apie Saulę kryptimi. Tuomet į Žemės atmosferą skriejančios kometos dulkės atlekia link mūsų kaip į priekinį automobilio stiklą tykštantys lietaus lašai. Šiemet naktį iš 12 į 13-ąją tikimasi praskriesiant vidutiniškai apie 60 meteorų per valandą. Nors stebėjimams šiek tiek trukdys dylančios pilnaties švytėjimas, ryškūs meteorai perseidai bus gan gerai matomi ir kantriausius stebėtojus pradžiugins ne vienu įspūdingu žybsniu.

Artėjant kasmetiniam meteorų perseidų srautui sensacijų besivaikanti ir jas nemokšiškai kurianti žiniasklaida kaip žirnius saujomis barsto įžūliai melagingus pranešimus apie esą vos ne šimtmečio įvykį – neva negirdėtą neregėtą meteorų lietų, kurį esą bus galima stebėti ne tik naktimis, bet ir dieną (!!!).

Šia keista melų liga apsirgo netgi mokslo ir technologijų žiniasklaidos vėliavnešiu jau kadai besišaukiantis interneto portalas Technologijos.lt. Štai jis kuo ramiausiai perskelbia svetainės Alfa.lt straipsnį, kuriame rašoma:

„Neatmetama, kad piko metu, rugpjūčio 12-ąją, perseidai danguje bus matomi netgi dieną. Kitas toks reginys pasikartos tik po 96 metų!“

O interneto pirmeivis DELFI.lt, nusirašęs iš gismetio.lt, kuris savo ruožtu remiasi niekur nesančia ir, matyt, jų pačių išsigalvota svetaine physics-astronomy.org, ir pridėjęs skambią antraštę „Pasiruoškite: laukia ryškiausias meteorų lietus žmonijos istorijoje!“, stačiai kirvapente kakton tašo, tiesiog iš peties rėžia: „Kita tokio įspūdingo reginio galimybė pasitaikys tik po 96-erių metų, tad nepraleiskite progos išvysti patį nuostabiausią meteorų lietų savo gyvenime. Manoma, kad vieną kitą „krentančią žvaigždę“ bus galima matyti net ir dieną!“...

Tai niekuo nepagrista nesąmonė, kliedesys. Jokie astronomai tokių paistalų 2017-ųjų metų perseidams neskelbė. Priešingai, daugelis jų spėja šiųmečius perseidus būsiant kuklesnius, ne tokius įspūdingus, nei buvo  pernai.

Tad iš kur kyla šie gandai? Ogi informacinių karų sąvokomis kalbant iš – „naudingos propagandinės informacijos išskalbimo“ (anglų washing assets). Bėda, kad šiomis „skalbyklėmis“ mikliai sukurtos gan įtikinamos, tačiau iš pagrindų melagingos žinios galop atsiduria garbios ir svarios žiniasklaidos puslapiuose. Tiesmukiško duomenų nurašinėjimo (copy-paste) amžiuje tai ilgai nerunka – menkai teišsilavinęs laikraštininkas iš astrologo arba kokio ezoteriko interneto svetainės paraidžiui nupyškina jį sudominusią „naujieną“ ir perskelbia savo žiniasklaidos priemonėje. Iš jos toji „naujiena“, nei tikrinta, nei taisyta, pradeda savo ilgą kelionę po interneto platybes, kol pagaliau apstulbstame tą nesąmonių kratinį perskaitę valstybinio lygio leidiniuose, o patiklus skaitytojas neturi nei laiko, nei galimybių pagalvoti, jog yra mulkinamas.

Tad ir tenka gaišti laiką paneiginėjant nesąmoningas kolegų „naujienas“ ir nusišenkėjimus. Bet ką darysi – nors DELFI draugas, bet dar didesnis draugas – tiesa. O tiesa yra ta, kad šiųmečiai meteorai perseidai mūsų gyvenimo netrikdys ir kvapą gniaužiančiais stebuklais nestulbins – priešingai nei klega patikliuosius kvailinanti neišmanėlė žiniasklaida.

Atgal