VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

09.23. Bus pagerbtas žydų lakštingalos N. Lifšicaitės ir Vilniaus geto atminimas

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre rugsėjo 25 d. bus iškilmingai atidaryta paroda „Nechama”, skirta jidiš lakštingalos Nechamos Lifšicaitės ir Vilniaus geto atminimui. Renginyje skambės jidiš dainos ir melodijos, kurias atliks Nechamos bičiuliai iš Izraelio ir Lietuvos Michaelis Riskinas, Miša Blecharovičius, Borisas Traubas.

N. Lifšicaitė gimė muzikalioje Kauno žydų šeimoje, tad nuo vaikystės dainuodavo žydų kalbomis - jidiš ir hebrajų. 1951 m. baigė Vilniaus konservatoriją ir pradėjo profesionalios solistės karjerą. Nepaisant Sovietų Sąjungoje vykdytos antisemitinės politikos, N. Lifšicaitė į savo repertuarą ėmė įtraukti vis daugiau jidiš dainų, taip pat ir skambėjusių Vilniaus ir Kauno getuose. Tai ji darydavo apdairiai, po naujais, neutraliais pavadinimais slėpdama tradicines žydų melodijas.
„Aš alsavau žydiškumu - tėvų namais", - prisimindama šį laikotarpį, vėliau rašė N. Lifšicaitė.

Nechama Lifšicaitė, renginio org. nuotr.

Pergalė Sovietų Sąjungos estrados dainininkų konkurse N. Lifšicaitei atvėrė kelią į didžiąsias koncertų sales ir netgi gastroles užsienyje. Jos pasirodymų metu buvo platinama ir keičiamasi draudžiama literatūra, slapta minimos žydų šventės ir kitaip skatinamas žydų tautinis sąmoningumas, kova už teisę repatrijuoti į Izraelį.
Gavusi sovietinės valdžios leidimą, 1969 m. dainininkė išvyko į Izraelį - istorinę žydų tėvynę. N. Lifšicaitė lydėdavo Izraelio politikus ir diplomatus kelionėse į užsienį, ten pasakodavo apie Sovietų Sąjungos žydų padėtį, taip tapdama nutildytų Sovietų Sąjungos žydų balsu. Vos tik Lietuvai paskelbus nepriklausomybę, N. Lifšicaitė atvyko koncertuoti į savo gimtąją šalį, kur ją pasitiko gausus gerbėjų būrys.
Jidiš lakštingalos gyvybė tyliai užgeso Tel Avive šių metų balandį. Paroda „Nechama" skiriama N. Lifšicaitės ir Vilniaus geto atminimui.

 

Atgal