VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

07 01. Kam padlaižiauja Lietuvos Valstybinė Televizija (LTV)

Akademikas Antanas Kudzys

Lietuvos 1941 metų birželio 22-28 dienų sukilėlių sąjungos (p-ko pav. Jonas Algirdas Antanaitis), Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos (p-kas Jonas Burokas) bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (dir. Teresė Birutė Burauskaitė) iniciatyva šių metų birželio 21 d. įvyko trys Birželio sukilimo prieš sovietinius okupantus ir jų pakalikus 70-mečio sukakties minėjimai. Vilniuje prie Gedimino pr. 29 pastato buvo atidengta paminklinė lenta Lietuvos Aktyvistų fronto Vilniaus karinio štabo narių, sušaudytų Gorkio kalėjime, pagerbimui, Lietuvos Mokslų akademijos didžiojoje salėje įvyko šios garbingos sukakties minėjimas – mokslinė konferencija ir Vilniaus Rasų kapinėse gedulingos kariškos ceremonijos metu buvo pagerbti žuvę Birželio sukilimo dalyviai.

Belieka tik apgailestauti, kad krauju aplaistyto Birželio sukilimo dalyvių pagerbimo renginiuose nedalyvavo nei LR Vyriausybės, nei Vilniaus merijos nariai. Todėl nekantriai laukėme, kaip šis Nepriklausomoje Lietuvoje labai retai minimas Birželio sukilimas bus aptartas birželio 25 d. LTV svarbiausių savaitės įvykių laidoje „Savaitė“ (vedėja Nemira Pumprickaitė). Tačiau tarp maždaug penkiolikos, tariamai svarbiausių, savaitės įvykių neatsirado vietos šio sukilimo jubiliejui paminėti. Argi tai nepatvirtino, kad Valstybinė televizija ignoruoja buvusių sukilėlių laisvės siekius ir mokesčių mokėtojų pagarbą Tautos istorijai, o tuo pačiu demonstruodama, kad kažkam padlaižiauja.

Gydytoja rašytoja Filomena Taunytė knygoje „Ieškau tikro lietuvio“ nurodė, kad dabartinėje Lietuvoje atsirado trys naujos didžiosios nuodėmės: pataikavimas, nuolaidžiavimas ir baimė. Ar tik nebus šios nuodėmės apsėdusios LTV vadovų?

Atgal