VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

10.03. Pušalote surasti VI a. žiemgalių karių kapai

Pušaloto miestelyje darbavosi archeologai. Tyrinėtas vienas didžiausių mūsų kraštuose žiemgalių kapinynas. Didelė jo dalis buvo sunaikinta plečiantis miesteliui, taip pat laidojant šių laikų mirusiuosius, tad, norint surinkti kuo daugiau archeologinės medžiagos, reikia belstis į gyventojų duris.

Šiemet jau antrus metus į savo kiemą archeologus geranoriškai įsileido Aldona Klepikovienė. Ekspedicijai vadovavo biržietė archeologė Greta Duderienė. Kaip ir kasmet, savanoriškai prisijungė entuziastai iš Joniškio organizacijos Žiemių pradas „Simkala“. Tyrinėjimams lėšų skyrė Žiemgalos draugijos Pasvalio skyrius.

Pušalote rastas žiemgalių VI-VII a. kario kapas. pasvalys.lt nuotr.

Trisdešimties kvadratinių metrų perkasoje pavyko atidengti net tris palaidojimus, datuojamus VI-VII a. Smėlingame grunte kaulai suiro visiškai, bet išliko įkapės: geležiniai kirviai, peiliai, ietigaliai. Geriausiai amžių naštą pakėlė žalvario dirbiniai: apyrankės, segės, žiedas.

Sprendžiant iš buvusios kapo duobės dydžio, visuose kapuose palaidoti paaugliai berniukai, su žiemgalių kariui būdingomis įkapėmis. Palaidojimai aptikti vos pusės metro gylyje, nesuardyti, todėl tikėtina, jog šioje vietoje rimta ūkinė veikla niekada nebuvo vykdoma.

Tai tikras lobis archeologams. Radiniai jau iškeliavo pas restauratorius, vėliau jie papildys Pasvalio krašto muziejaus ekspoziciją.

Visuomenė su tyrinėjimų medžiaga bus supažindinta Piliakalnių metams skirtoje konferencijoje, kuri vyks muziejuje spalio 26 dieną.

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos informacija

 

Atgal