VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

10.28. Seimo ir PLB komisija: šiuolaikinė vergystė ir prekyba žmonėmis – skaudžiausia tema

 „Moderni vergovė ir prekyba žmonėmis šiandien tapo problema, kurios egzistavimą pripažįsta visos valstybės institucijos“, – vykusiame Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) komisijos posėdyje kalbėjo komisijos narys dr. Žygimantas Pavilionis. Jis pabrėžė, kad „didžiausią nerimą kelia žmonių išnaudojimo atvejai Jungtinėje Karalystėje, kurioje įsikūrusi viena didžiausių emigrantų iš Lietuvos diaspora“. Pranešėjas akcentavo poreikį įkurti atašė etatą Lietuvos ambasadoje Jungtinėje Karalystėje, nes tai padėtų lietuvių bendruomenei veiksmingai spręsti iškilusias problemas.

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – J. Šedauskienė)

Vidaus reikalų ministerijos kancleris Algirdas Stončaitis, kalbėdamas apie Lietuvos teisėsaugos sistemos įsitraukimą į kovos su šiuolaikine vergyste bei prekybos žmonėmis problemos sprendimą tikino, kad šiuo metu Vyriausybė skiria ypač didelį dėmesį: sudaryta Kovos su prekyba žmonėmis koordinavimo komisija, patvirtintas Kovos su prekyba žmonėmis 2017–2019 metų veiksmų planas, paskirtas Lietuvos Respublikos nacionalinis pranešėjas kovos su prekyba žmonėmis klausimais, nustatyta statistinių duomenų ir kitos su tuo susijusios informacijos rinkimo ir skelbimo tvarka, stiprinama savivalda. Pranešėjas paminėjo, kad Lietuvos ir Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministrai artimiausiu metu ketina pasirašyti bendradarbiavimo deklaraciją dėl kovos su prekyba žmonėmis. A. Stončaičio teigimu, pasirašius deklaraciją, bus parengtas kovos su prekyba žmonėmis priemonių planas. Tikimasi, kad pagalbos priemones pasiūlys visos atsakingos institucijos ir įstaigos.

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas komisijos posėdyje pristatė Lietuvos policijos darbą sprendžiant minėtas problemas. Jo teigimu, Lietuvos policijos pareigūnai, tirdami tam tikras prekybos žmonėmis bylas, glaudžiai bendradarbiauja su kolegomis Jungtinėje Karalystėje. Tuo pačiu policijos vadovas pripažino, kad kai kuriuose Jungtinės Karalystės regionuose stringa bendradarbiavimo iniciatyvos. L. Pernavas pabrėžė, kad policija pasiruošusi dirbti, kovojant su prekyba žmonėmis, tačiau tam trūksta finansavimo. Policijos vadovas pateikė siūlymus problemai spręsti: pareigūnų kvalifikacijos kėlimas, efektyvus tarptautinių institucijų ir agentūrų galimybių išnaudojimas, tarpinstitucinio ir tarptautinio bendradarbiavimo stiprinimas, kompleksinės pagalbos aukoms suteikimas, nukentėjusių asmenų socialinė reintegracija, visuomenės švietimas ir bendruomenių įsitraukimo didinimas.

Komisijos posėdyje taip pat buvo svarstomi informacinio saugumo didinimo, patriotiškumo ugdymo, tautinės tapatybės bei emocinio ryšio su Lietuva išsaugojimo, pagalbos grįžtantiems gyventi į Lietuvą asmenims teikimo ir kiti klausimai. Diskusi

jose aktyviai dalyvavo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, vidaus reikalų viceministras Giedrius Surplys, socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis, projekto „ToBeLT“ sumanytojas ir atlikėjas Jurgis Didžiulis.

 

 

 

Atgal