VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

12.03. „Talka kalbai ir tautai“ prašo Seimo Lukiškių aikštės konkursą pripažinti niekiniu

Piliečių asociacija „Talka kalbai ir tautai“ kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo Valstybės istorinės atminties komisiją su prašymu artimiausiame posėdyje išnagrinėti Lukiškių aikštės Vilniuje įprasminimo konkurso teisėtumą. Rašte pagrindžiama, kodėl Lietuvos Respublikos sostinės reprezentacinėje Lukiškių aikštėje turėtų stovėti Vyčio monumentas, o š. m. lapkričio 27 d. paskelbti konkurso rezultatai laikytini niekiniais.

Pareiškime prašoma apginti pamatinius Lietuvos Respublikos Konstitucijos principus, išdėstytus 2 straipsnyje - „Lietuvos valstybę kuria Tauta“ - ir 4 straipsnyje - „Aukščiausią suverenią galią Tauta vykdo tiesiogiai arba per demokratiškai išrinktus atstovus“. Atkreipiamas dėmesys, kad Kultūros ministerijos surengto konkurso sąlygose buvo ignoruojamas LR Seimo priimtas sprendimas Lukiškių aikštėje pastatyti Vyčio-Laisvės kario paminklą ir dar prieš dvidešimt metų valstybės teisės aktais nustatytas Lukiškių aikštės statusas, taigi iš pat pradžių šis konkursas vyko neteisėtais pagrindais, buvo imitacinis, todėl tiek pats konkursas, tiek jo rezultatai laikytini niekiniais. Lietuvos Respublikos Vyriausybė privalėjo vykdyti Seimo 2017 m. gegužės 2 d. priimtą sprendimą „Dėl neatidėliotinų veiksmų siekiant sutvarkyti Lukiškių aikštę Vilniuje ir pastatyti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio progai“, t. y. nedelsiant Lukiškių aikštėje pabaigti memorialo kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę darbus ir pastatyti Vyčio-Laisvės kario paminklą. Pareiškime primenama, kad š. m. lapkričio 27 d. paskelbti Kultūros ministerijos drauge su Šiuolaikinio meno centru organizuoto konkurso dėl Lukiškių aikštės memorialo rezultatai neatitinka didelės visuomenės dalies lūkesčių.

Pareiškime pagrindžiama Vyčio kaip patriotinio simbolio reikšmė: „Neabejojame, kad viena iš svarbiausių nežabotos emigracijos iš Lietuvos priežasčių yra sužlugdytas patriotinis auklėjimas ir švietimas, visiškai ignoruojantis Maironio įspėjimą: „kas tėvynę praras, antros neišmels apgailėjęs“, todėl Vyčio kaip patriotinio simbolio įamžinimas yra ne, kaip dažnai mėgstama nurodyti, senstelėjusios visuomenės dalies užgaida, o valstybės mastu duotų pažadų vykdymas, pagarbos visų laisvės kovotojų simboliui atidavimas ir Tėvynės meilės gairės ateities kartoms.“

Asociacijos „Talka kalbai ir tautai“ tarybą sudaro aštuoniolika plačiai žinomų mokslininkų, kultūros veikėjų ir dvasininkų.

Daugiau informacijos: Gintaras Karosas, tel. +370 698 30925

Atgal