VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

03.11. Kiekvienas prabėgęs pavasaris nesugrįžta

Loreta Nikolenkienė,

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

Kovas – ne tik kalendorinio pavasario pradžia. Šis mėnuo kupinas šventiškų įvykių -  kovo 4-oji -  šv. Kazimieras, neseniai nušurmuliavo spalvingas Kaziuko savaitgalis. Tai metas, kuomet į Lietuvą parskrenda vyturiai. Norisi praverti duris, įleisti į vidų saulės, pajusti pavasario alsavimą.

Šį savaitgalį – kovo 10-ąją, minime 40-ties paukščių dieną. Ne veltui ši diena protėvių vadinta paukščių sugrįžimo švente. Šią dieną buvo švenčiamas paukščių parskridimas. 40 paukščių diena vadinama todėl, kad apytikriai tiek paukščių rūšių iš Lietuvos išskrenda žiemoti į svetimas šalis, o pavasarį sugrįžta į gimtinę.

Loreta Nikolenkienė

Man kovas įsimintinas dar viena data – įsisukusio šventiško Kaziuko šurmuly „Lietuvos aido“ kolektyvas ir artimiausi bičiuliai kasmet minėdavome vyriausiojo redaktoriaus Algirdo Pilvelio gimtadienį. Tai buvo graži tradicija visiems susirinkti „Pas Erlicką“ ir jaukiai praleisti popietę. A.Pilvelis buvo neramios sielos žmogus, troško naujų įspūdžių, jo gyvenimas buvo sklidinas, tik ne visuomet teigiamomis emocijomis. Tai labai ryškiai atsispindėjo ir jo kūryboje. Daug rašė poezijos, prozos, išleido keletą knygų.

Algirdas Pilvelis. 1959 m. "Jaunystės žiedai"

Daugelis atsimena jį ir kaip talentingą fotografą, muzikantą, virtuoziškai grojusį armonika. Jo nuotraukos įtrauktos į žymiausių pasaulio fotografų enciklopediją,  nemažai eksponuota kavinėje „Pas Erlicką“ . Yra likęs didžiulis foto archyvas, kurį būtina sutvarkyti.

2006-aisiais minėjome „Lietuvos aidui“ reikšmingą sukaktį – išleidome 10 000 laikraščio numerį! Laikraščiui tai labai daug, tad buvo puiki proga susitikti autoriams, kolegoms, bendraminčiams ir bendraplunksniams. Pamąstyti apie ateities planus. O planų turėjome. Ypač A.Pilvelis svajojo apie spalvotą „Lietuvos aidą“. Galime pasidžiaugti, jog šiandien  spalvotą  laikraštį skaito visa Lietuva, o interneto svetainėje  lankosi ir po visą pasaulį pasklidę tautiečiai.

Švęsdami „Lietuvos aido“ ir atkurtos Lietuvos šimtmetį, išgirdome daug nuoširdžių žodžių, pastebėjimų, jog laikraštis atsitiesė, maloniai stebina naujomis temomis ir rubrikomis, kūrybingais autoriais. Pamėgo ir tie, kurie anksčiau skeptiškai į jį žiūrėjo. Neabejotina, jog tvirtus pamatus laikraščiui padėjo A.Pilvelis,  atidavęs jam savo širdį ir visą laisvalaikį. Per tą dešimtmetį buvo ne tik pergalių, bet ir netekimų. Bet kartu atsitiesdavome, buvome vieningi, nes jautėme esantys reikalingi skaitytojams.  

Iš A.Pilvelio per mūsų bendrystės dešimtmetį aš pasisėmiau daug stiprių emocijų, gavau daug profesionalių patarimų, daugeliu ir šiandien naudojuosi, tęsdama žurnalistinį darbą „Lietuvos aide“.

Neabejoju, jog A.Pilvelis nuoširdžiai džiaugtųsi tokiu „Lietuvos aidu“, kokį skaitome šiandien.

Atgal