VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

06.01. Atsakinga už 1400 karių saugumą!

Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės karės vyresniosios eilinės Monikos Žilienės įspūdžiai apie tarnybą Jungtinių Tautų vadovaujamoje misijoje MINUSMA Malyje, kur Lietuva prisideda prie tarptautinės bendruomenės pastangų sprendžiant globalias problemas, kovojant su terorizmu, taip stiprinant ir Lietuvos saugumą.

<text>Į Krašto apsaugos savanorių pajėgas (KASP) atėjau norėdama įrodyti sau, kad esu stipri, įgyti pasitikėjimo ir ištvermės. Savanorių pajėgose, Vyčio apygardos 5–osios rinktinės 501–oje kuopoje tarnauju jau penkerius metus. Sužinojusi, kad vyks atranka į Jungtinių Tautų vadovaujamą misiją MINUSMA Malyje, nutariau joje dalyvauti ir to paprašiau savo kuopos vado metinio pokalbio metu. Nors pirmajame etape buvau rezerve, vėliau mane atrinko į pasiruošimo būrį. Dideli norai išsipildo!

Monikos skyrius su PAV-2 vadu kpt. Valerijumi Gruodžiu. Monika – ketvirta iš dešinės (KASP nuotr.)

Vyr. eil. Monika Žilienė ką tik baigusi budėjimą (E.Bareikos nuotr.)

Karių gyvenamieji konteineriai (MINUSMA nuotr.)KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės ir Eduardo Bareikos (LRT TV, laida „Karinės paslaptys“) nuotraukos 

Mūsų vieneto pasirengimas truko 40 dienų. Treniravomės bazės apsaugos užduotis, kurios – kariškai elementarios: aplinkos stebėjimas už teritorijos ribų, priešo identifikavimas, asmenų apieškos specifika, ginklo valdymo ir taktinio šaudymo pratybos, pirmosios pagalbos teikimas nukentėjusiajam. Buvome supažindinti su padėtimi Gao regione, kur yra įsikūrusi „Camp Castor” bazė – mūsų būsimosios tarnybos vieta. Trumpas pasirengimo misijai laikas diktavo spartų pratybų tempą: šlifavome taktinius įgūdžius, sėmėmės naujų. Pasiruošimo metu Lietuvoje buvo šalta, drėgna, vėjuota, pratybos buvo įtemptos, pavargdavome, bet vis tiek labai stengėmės kuo geriau įvykdyti mums paskirtas užduotis. Visa tai su kaupu atsiperka, kai, įveikus visus pasiruošimo etapus, pagaliau, vyksti į misiją Afrikoje. Užvaldo nepakartojamas pilnatvės jausmas!

Pirmosios dienos stovykloje

Lėktuvas nusileido Bamake, vasario 15 dienos vakare. Kaip ir tikėjausi, Afrikos klimatas pasitiko mus karšto oro gūsiu, tvyrojo nenusakomas smėlio ir dulkių kvapas. Kitą dieną skridome į Gao. Viso skrydžio metu žiūrėjau pro lėktuvo langą ir stebėjausi skurdžia gamta – raudonas smėlis, jokios žalumos, tik išdžiūvusios upių vagos. Tai – sausasis sezonas Afrikoje. Dienomis temperatūra pakyla iki +45, o naktimis „atšala“ iki +25. Pirmasis įspūdis atvykus į didžiulę „Camp Castor“ bazę – labai šiltas, prisotintas draugiškos atmosferos ir geros nuotaikos. Čia įsikūrę apie 1400 karių: vokiečiai, belgai, estai, olandai, čekai, latviai, šveicarai ir visi – šypsosi, sveikinasi. Atėję vakarieniauti, džiaugėmės, kai belgų karys pasisveikino lietuviškai. Mūsiškius čia gerai pažįsta, nes atvažiavę pakeitėme KASP Prisikėlimo apygardos rinktinės karius iš Šiaulių. Mums jau lengviau, tačiau atsakomybės tai nesumažina. Mes, Vyčio apygardos rinktinės kariai savanoriai esame atsakingi už beveik pusantro tūkstančio karių ir visos bazės perimetro saugumą! Po dvi dienas trukusių instruktažų apie gyvenimą ir saugumo tvarką bazėje, pradėjome tarnybą – dvi paras budime, vieną poilsiaujame. Tiesa, ir tądien ne visuomet pavyksta pailsėti, nes pasitaiko mokomieji aliarmai, kurių metu tikrinama reakcija į netiesioginį apšaudymą arba stiprinamas bazės apsaugos perimetras. Per du misijos mėnesius dalyvavome kovinio šaudymo pratybose su automatiniais ginklais G-36 ir vokiečių gamybos pistoletu P8A1, kurio valdymas nedaug kuo skiriasi nuo pistoleto GLOCK. Treniravomės vokiečių paramedikų organizuotose pirmos pagalbos pratybose, kur pasidalinome patirtimi su kolegomis, atnaujinome žinias. Taip pat skyriaus sudėtyje nuolat treniruojamės taiklaus šaudymo principų, tam, kad išlaikytume vieną svarbiausių šioje misijoje gebėjimų, juk, atėjus laikui, mes turime būti pirmi. Su priešu mums neteko susidurti, todėl kol kas pagrindinė mūsų „kova“ yra karštis ir miegas, o „ginklai“ prieš juos yra vanduo ir kava.

Gimtadieniai kitaip, sportas, knygos ir „sprogstantis“ laikas

Maždaug pusė mūsų būrio karių gimtadienius sutiko arba sutiks bazėje, toli nuo namų. Kiekvieną gimtadienio kaltininką savo būryje sveikiname sudainuodami jam dainą. Kiekvieną karį gimtadienio proga asmeniškai sveikina bazės vadas, taip parodydamas dėmesį ir reikšdamas pagarbą, už tai, kad atliekame svarbią Jungtinių Tautų misiją. Vadas kariui įteikia pyragą, kuris greit „ištirpsta“ būrio draugų burnose. Bazėje gimimo dieną sutikau ir aš: jausmas gana dviprasmiškas, vienu žodžiu apibūdinčiau – „kitaip“. Kai ateina metas poilsiui – sportuojame moderniose sporto salėse, dalyvaujame bėgimo varžybose, žaidžiame tinklinį. Esame subūrę tinklinio žaidėjų komandą, kuriai labai gerai sekasi kuopos varžybose. Nekantriai laukiame didesnio iššūkio – visos bazės tinklinio varžybų. Vykdami į misiją, gavome būrio vado nurodymą įsidėti mažiausiai po 2 knygas.

Atvykę susikūrėme mažą, bet labai populiarią bibliotekėlę: čia knygos neužsilaiko. Kartais bazėje rodomi filmai, vyksta muzikos vakarai, yra laisvalaikio zonos, kur taip pat smagu pabūti. Viskas, kartu sudėjus, lengvina rutiną ir padeda išlaikyti gerą sportinę formą. 

Esu patenkinta tarnaudama šioje misijoje, atstovaudama savo šaliai. Be to, čia įgysiu patirties apsaugos funkcijų vykdymo srityje, o ilgomis budėjimo valandomis, dienomis ir naktimis, išsiugdysiu valią ir kantrybę. Atrodo, dar neseniai pradėjome tarnybą, o geriau paskaičiavus – jau baigiame misiją. Užimtiems kariams laikas bėga greitai, o į misijos antrąją pusę – tiesiog sprogsta!

***

MINUSMA yra Jungtinių Tautų taikos palaikymo ir stabilizavimo misija, pradėta 2013 m. siekiant padėti Malio valdžiai įgyvendinti politinius procesus, kovoti su saugumo iššūkiais, užtikrinti stabilumą, civilių gyventojų apsaugą. Joje šiandien dalyvauja daugiau kaip 13 tūkst. karių iš 53 valstybių.

Lietuva nuo 2017 m. spalio mėn. į JT operaciją MINUSMA papildomai skyrė Pajėgų apsaugos vienetą sudarytą iš 34 LK karių. Šiuo metu Malyje dislokuotas 41 LK karys. 39 kariai dalyvauja JT operacijoje MINUSMA ir tai yra rekordinis Lietuvos karių skaičius JT operacijose nuo Lietuvos įsijungimo į Jungtinių Tautų vykdomas tarptautines operacijas pradžios. Dar du Lietuvos kariai tarnauja Europos Sąjungos mokymo misijoje Malyje. Bendras LK karių skaičius Malyje - antras pagal dydį lietuvių karių kontingentas tarptautinėse operacijose. Lietuva yra įsipareigojusi išlaikyti Lietuvos indėlį šiose tarptautinėse operacijose. 

Lietuvos kariai taip pat dalyvauja tarptautinėse operacijose Afganistane, Kosove, Ukrainoje, Centrinės Afrikos Respublikoje, Viduržemio jūroje ir Indijos vandenyne – iš viso apie 140 karių.

 

 

Atgal