VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

06.07. Požiūris į profesinę sąjungą per administracijos langą

„Lietuvos aido“ redakciją pasiekė žinia apie UAB ,,Jurbarko vandenys” vilkinamą Kolektyvinės sutarties pasirašymo terminą ir nenorėjimą kalbėtis su darbuotojais

 J. Mozeris

2017 metų gruodžio 8-ąją UAB ,,Jurbarko vandenys” įkurtas Respublikinės Jungtinės profesinės sąjungos UAB ,,Jurbarko vandenys” pirminės profesinės sąjungos padalinys. Išrinktas profesinės sąjungos komitetas iš keturių narių, ir profesinės sąjungos pirmininkas (įgaliotinis).

Nuotr. Linos Juškaitienės. Jurbarko r. laikraštis „Mūsų laikas“.

Įmonės darbininkai ir techniniai darbuotojai, neapsikentę intrigų, nesusikalbėjimo ir diktatoriškos pozicijos, žeminančios orią darbo atmosferą ir teisingą darbo apmokėjimą, susibūrė į profesinę sąjungą. Skaudu ir apmaudu, kai tą patį darbą dirbantys ir jį išmanantys iki smulkmenų, buvo vertinami skirtingai.

Sukurta paini apmokėjimo sistema: ką tik pradėjęs dirbti įmonėje darbuotojas iškart gali tapti geriausiai apmokamu (tai priklauso nuo administracijos malonės). Laikomasi tendencijos, kad ilgalaikiams darbuotojams darbo užmokestis gali didėti tik padidinus minimalų atlyginimą. Nemokami priedai už darbuotojų kvalifikaciją ,išsilavinimą, darbuotojų specialistų pavadavimą, darbą šalinant avarinius gedimus. Savaitgaliais ir švenčių dienomis mokamas tik simbolinis atlyginimas, kai kuriais atvejais neatsiperka net darbuotojo atvykimas į darbą.

Deja, randama lėšų brangiai kainuojančioms fontano statyboms, komandiruotėms į užsienį, projektavimo darbams, kurie nugula į specialistų stalčius. Darbuotojų sveikatos sąskaita perkami pigiausi darbo rūbai ir avalynė, nėra darbų sauga besirūpinančio specialisto.

Respublikinei Jungtinei profesinei sąjungai prisistačius deryboms dėl Kolektyvinės sutarties sudarymo su UAB ,,Jurbarko vandenys”,  buvo bandoma manipuliuoti kitos Kolektyvinės sutarties sudarymu su Darbo taryba, kuri būtų neteisėta, nes Darbo tarybos priedermė yra informavimas, konsultavimasis tarp administracijos ir darbuotojų. Išimtinė teisė Kolektyvinių sutarčių sudarymui suteikiama profesinėms sąjungoms.

Š.m. sausio 11 dieną įvyko pirmasis posėdis, kuriame administracija ir profesinė sąjunga susitarė dėl derybinių posėdžių tvarkos ir galutinio Kolektyvinės sutarties pasirašymo termino 2018 metų kovo 30 dieną. Vėliau derybos vyko sutartais terminais, aptarti ir suderėti visi Kolektyvinės sutarties punktai paskutiniame derybų grupės posėdyje 2018 m. gegužės 3 dieną. Pasirašymui pateiktas Kolektyvinės sutarties egzempliorius laikinai einančiam administracijos Direktoriaus pareigas Jonui Tamuliui.

Motyvuojama laikinomis pareigomis, be rajono savivaldybės leidimo jis atsisakąs pasirašyti šią sutartį.

Administracija vėl pradėjo manipuliuoti kita Kolektyvine 2018 m. gegužės 18 sutartimi, ją pavadindama ,,Susitarimu dėl apmokėjimo tvarkos su įmonės Darbo taryba”. Keista pozicija bet kokiomis priemonėmis izoliuoti susitartą, arba dar derybų eigoje esančią tik vieną teisėtą Kolektyvinę sutartį su profesine sąjunga. Didžiulis nenoras susiderėti su Respublikinės Jungtinės profesinės sąjungos UAB ,,Jurbarko vandenys” pirmine organizacija, atstovaujančia apie 60 % įmonės darbuotojų yra nesuprantamas. Tai tie patys įmonės darbuotojai ir jų teisė turėti jų interesus ginančią organizaciją.

Vyriausybė ir jos institucijos skatina profesinių sąjungų steigimąsi, ir šis procesas įsibėgėja visoje Lietuvoje. Kolektyvinės sutartys registruojamos Vyriausybės registre ir yra viešos. Skatinamos Šakinės sutartys.

Nesulaukusi Kolektyvinės sutarties pasirašymo susitartu laiku, Respublikinė Jungtinė profesinė sąjunga kreipėsi į Jurbarko rajono Savivaldybės Merą, administracijos Direktorės sekretoriatą dėl priėmimo, tačiau jau trečia savaitė nepaskiriama susitikimo data. Susitinkama tik su darbdavio pusės derybine grupe, o į kitą pusę žiūrima per administracijos langą.

Vilkinama, motyvuojant naujo Direktoriaus  nebuvimu, tačiau tas laikas – ne darbuotojų naudai. Neginamos profesinės sąjungos narių socialinės ir ekonominės, darbų saugos, teisingo darbo apmokėjimą už darbą garantijos, laikantis protingumo, sąžiningumo principų. Respublikinės Jungtines profesinės sąjungos UAB ,,Jurbarko vandenys” pirminės organizacijos komitetas kviečia darbdavį ir pagrindinį akcininką susitarti dėl Kolektyvinės sutarties pasirašymo ilgiau nedelsiant, nes sutartas terminas jau seniai baigėsi.

***

J. Mozeris yra Respublikinės Jungtinės profesinės sąjungos UAB ,,Jurbarko vandenys” pirminės organizacijos komiteto pirmininkas (įgaliotinis)    

 

„Lietuvos aido“ žurnalistai domėsis tolimesne šios istorijos eiga ir informuos visuomenę apie pasiektus susitarimus.

Atgal