VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

06.08. Mokslinė konferencija Skapiškio (Kupiškio r.) pagrindinėje mokykloje (5) : mokslinių straipsnių rinkinio „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: iš liaudies – liaudžiai“ pristatymui

Dr. Aldona Vasiliauskienė

 

Konferencijos „Scientia et historija“ edukacinės sesijosSkapiškyje IV tema – mokslinių straipsnių rinkinys „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: iš liaudies – liaudžiai“, kurio turinį įvairiais aspektais giliai išanalizavo Skapiškio pagrindinės mokyklos mokytoja metodininkė Auksė Jankevičienė.Tėvų bazilijonų vardu kalbėjo Šv. Juozapato  bazilijonų ordino Vilniaus vienuolyno igumenas (vyresnysis), Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios klebonas  t. Vinkentijus (Vasylis Pelychas) OSBM.

Mokytoja metodininkė  Auksė Jankevičienė apie straipsnių rinkinį 

Prelegentė A. Jankevičienė kalbėjo:  „Vien paėmus šią knygą į rankas, net  dar neperskaičius jos pavadinimo, matyti, kad tai išskirtinė, tikėjimą ir šviesą skleidžianti knyga – BALTA knyga. Ir ne tik todėl, kad jos viršelis baltos spalvos. BALTA, nes  ši spalva siejama su šventumu, šviesa, dvasiniu atgimimu, dieviškumu, gerosiomis dvasiomis, pergale prieš piktąsias jėgas, santarve tarp gyvųjų ir mirusiųjų, liturgine kalėdinio ir velykinio laikotarpio spalva. Visos minėtos  baltos spalvos reikšmės, nurodytos Simbolių žodyne, labai tinka šiai knygai, kurios pavadinimas ir Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino herbas viršelyje tai patvirtina bei sukonkretina: knyga susijusi su prieš 400 metų  Lietuvoje įsikūrusiu Rytų, arba Graikų, apeigų (unitų)Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinu, besidarbavusiu Lietuvoje kultūros ir švietimo labui“.

Grupė pranešėjų. Iš kairės: dr. kun. Gediminas Jankūnas, mons. dr. Algirdas Jurevičius, mokyklos direktorė Birutė Zaborskienė, kun. lic. Nerijus Pipiras irŠv. Juozapto Bazilijonų ordino Vilniaus vienuolyno vienuoliai bazilijonai:  kunigas t. Dominikas (Marijanas Nalysnikas) OSBM, igumenas (vyresnysis) t. Vinkentijus (Vasylis Pelychas)OSBM ir brolis  Robertas (Ihoris Lenivas) OSBM.

 Kupiškio rajono savivaldybės kultūros, švietimo  ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Vytautas Knizikevičius įteikė Kupiškio rajono savivaldybės kultūros, švietimo  ir sporto skyriaus vedėjos Jurgitos Trifeldienės pasirašytą padėką pranešimą parengusiai mokytojai metodininkei Auksei Jankevičienei

Kupiškio rajono savivaldybės kultūros, švietimo  ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Vytautas Knizikevičius įteikė Kupiškio rajono savivaldybės kultūros, švietimo  ir sporto skyriaus vedėjos Jurgitos Trifeldienės pasirašytą padėką pranešimą parengusiai režisierei Vitai Vadoklytei. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Apžvelgusi vizualią knygos išvaizdą paslėptų simbolinių prasmių požiūriu, mokytoja metodininkė detalizavo jos apimtį ir aukštųjų mokyklų bendradarbiavimo išraišką:  „Tai beveik 300 puslapių knyga, neįtikėtinai talpi, išskirtinė, nes svarbi ir reikšminga kelių tautų mokslui ir religijotyriniu, ir teologiniu, ir istoriniu požiūriu. Jos žanras – mokslinių straipsnių rinkinys, parengtas pagal XI tarptautinės mokslinės konferencijos, skirtos Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios 500 m. jubiliejui, medžiagą. Tai, kad knygą išleido Šiaulių universitetas, Lvovo nacionalinis Ivano Franko universitetas ir Metropolito Josyfo Veljamino Rutskio filosofijos – teologijos studijų Bazilijonų institutas, o straipsnių rinkinio sudarytojos –  dr. Aldona Vasiliauskienė ir doc. dr. Olena Lukačuk, redaktoriai – prof. dr. Donatas Jurgaitis,prof. hab. dr. Genovaitė Kačiuškienė, doc. dr. Irena Ramaneckienė,prof. Mykola Litvinas ir dr. t. Vasylis (Andrijus Parasiukas) OSBM, byloja apie dviejų tautų – lietuvių ir ukrainiečių ir  trijų aukštųjų mokyklų rezultatyvų bendradarbiavimą. Leidinys skirtas mokslininkams, religijotyrininkams, teologams, studentams, plataus rato skaitytojams“.

  Pranešėja A. Jankevičienė, nuosekliai laikydamasi turinio, apžvelgė kiekvieno skyriaus straipsnius, akcentuodama  gilaus moksliškumo raiškas. Įvadiniame knygos skyriuje išspausdintas Šiaulių universiteto rektoriaus, prof. dr. Donato Jurgaičio įvadinis žodis, mgr. t. Pantalejmono (Mychailo Saklamachos) OSBM kreipimasis į „gerbiamus vienuolius, brangius brolius ir seseris Kristuje".

Pirmajame  skyriuje dviem kalbomis – lietuvių ir ukrainiečių – išspausdinta  dr. Aldonos Vasiliauskienės parengta konferencijos apžvalga „XI tarptautinė konferencija „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: iš liaudies – liaudžiai", jos svarba".

Kaip sakė pranešėja, antrajame skyriuje pateikta 6 pranešimų medžiaga, nušviečianti krikščionybės Kijevo Rusioje Konstantino ir Vasyliaus Konstantinovičiaus Ostrogiškių laikotarpiu savitumus (Leonidas Timošenko),  pasitelkus lyginamąjį kontekstą, apžvelgiamas Vilniaus laikotarpis šv. Juozapato Kuncevičiaus gyvenime (T. Pavlo OSBM), pristatomi Švč. Trejybės Lietuvos provincijos pagrindiniai istoriniai laikotarpiai ir statistinė geografinė apžvalga (T. Pantelejmonas OSBM), pasakojama apie bazilijonų vienuolynus, kurie pristatomi kaip Dešiniakrantės  Ukrainos kultūros-švietimo centrai XVIII a. –  XIXa. 3 deš. (Oksana Karlina), pateikiama mokslinės informacijos apie tėvų bazilijonų bibliotekas Vakarų Ukrainos žemėse XVIII–XIX a. (Vira Fris), pristatomas rekonstruotas Bazilijonų pavietų mokyklų Volodymyre XIX a. pirmame trečdalyje pasauliečių mokytojų „kolektyvinis portretas" (Stanislavas Vološčenko).

Trečiasis leidinio skyrius dedikuotas Vilniaus švč. Trejybės bažnyčiai ir vienuoliams bazilijonams –  Marijanui Kulšyckiui ir Janui Olševskiui. Čia argumentuotai gvildenamas „Vilniaus vienuolyno gynybos" autorystės klausimas.  Pranešimų autoriai – T.Bohdanas OSBM ir Olena Lukačuk.

Ketvirtasis skyrius sudarytas iš dviejų pranešimų apie  t. Vasyliui Zinko OSBM asmenybę, veiklą, jos įtaką bazilijonų vienuolijai  (Autoriai – T. Polikarpas OSBM ir T. Mychailas OSBM).

Penktasis skyrius  susijęs su  t. Vasilijaus Zinko monografija „Sesuo Rafaila“, kurios pagrindu dr. Aldona Vasiliauskienė parašė mokslo veikalą   „Vasilijaus Zinko studija „Sesuo Rafaila": istorinis biografinis kontekstas, moksliniai komentarai ir teologinė terminologija"  (Roma, 2014, 680 p.).

Šeši skyriaus autoriai  (Vytautas Steponas Vaičiūnas, Gediminas Jankūnas, Irena Ramaneckienė, Olena Lukačuk, Marjanas Lozinskis ir t. Pavlo OSBM)  analizuoja  to mokslo veikalo aktualumą šiuolaikinės istoriografijos ir valstybių (Ukrainos, Brazilijos) bei religijų (Unitų, Lotynų apeigų katalikų) aspektais, išryškina mokslinių įžvalgų pagrįstumą ir t. t. 

 Pranešėja A. Jankevičienė  pabrėžė leidinyje esamos  informacijos  apie  straipsnių autorius, nuotraukų, liudijančių vienuolių bazilijonų veiklą Lietuvoje, svarbą, atkreipė konferencijos Skapiškyje dalyvių dėmesį į jos  analizuojamoje knygoje  pateiktas išsamias žinias apie didžiulį bei platų dr. A. Vasiliauskienės vadovaujamos „Lietuvių, ukrainiečių istorikų asociacijos" šviečiamąjį darbą, surengtas 11 konferencijų, skirtų Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui.

Pasak prelegentės, nemažai vietos skiriama ir pačios dr. A.Vasiliauskienės 

reikšmingiems, kartais skaudiems biografijos momentams bei labai aktyviai ir plačiai veiklai nušviesti, jų  įvertinimui Ukrainoje ir Lietuvoje apžvelgti.

Pranešimo pabaigoje  mokytoja metodininkė A. Jankevičienė retoriškai klausė:  „Kodėl ši BALTA knyga  parašyta?“ Ir atsakė: „Turbūt ne vien tam, kad susipažintume su minėtąja XI tarptautine konferencija, jos svarba, su Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino veikla, daugybės asmenybių veikla ir darbais, su ukrainiečių ir lietuvių moksliniu bendradarbiavimu ir jo rezultatais.  Kiek perfrazuojant Justino Marcinkevičiaus žodžius, pasakytus apie Martyno Mažvydo „Katekizmą", galima būtų dar ir taip atsakyti: „Kad suprastume, nušvistume ir nušviestume, pakiltume ir pakeltume".

 

 

 

 

Atgal