VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

07.10. Deguto lašas...

Mindaugas Tamošiūnas, vilnietis

 

Jis tekštelėjo 2018 m. liepos 6 d. vėlų vakarą grįžtantiems namo  jubiliejinės Dainų šventės dalyviams prie Baltojo pėsčiųjų tilto  per Neries upę Vilniuje.      

Prie šio tilto po  masinių renginių Vingio parke pėsčiųjų eismas visada reguliuojamas, kad  nesusidarytų pavojinga spūstis. Tačiau šį kartą šventinę  nuotaiką sugadino tai, kad  tvarkdariai grįžtančiuosius apie eismo tvarką informavo ne lietuvių, bet... anglų kalba. Jie laikė ant ilgo koto pritvirtintą lentelę, kurios vienoje pusėje (žaliame fone) buvo parašyta GO, o kitoje (raudoname fone) STOP. Taigi vietoje mandagaus lietuviško žodžio EIKITE, įsakmus angliškas  GO!

 Galima spėti, kad  dabar ir po kitų masinių renginių Vingio parke eismas per pėsčiųjų tiltą reguliuojamas anglų kalba, nors eina Lietuvos piliečių, ne užsieniečių minia...  Lietuvos pilietis savo valstybėje, savo sostinėje nebegali jaustis esąs savo namuose, nes negali gauti visos reikalingos informacijos valstybine  lietuvių kalba. Ją riboja, stelbia ne tik „šventosios karvės“  svetimkalbiai   žodiniai prekių/paslaugų ženklai, bet štai ir tokios, atrodytų, smulkmenos, nors iš esmės tai  ne smulkmenos. Kyla pagrįstas klausimas: Ko verta valdžia, nesugebanti įgyvendinti piliečių konstitucinės teisės visą viešą informaciją  gauti taisyklinga valstybine  lietuvių kalba?

Atgal