VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

07.19.Skautų tautinė stovykla, skirta Lietuvos šimtmečiui pažymėti – atidaryta

Ričardas Simonaitis, LSS tunto „Valdovų rūmai“ skautininkas

Liepos 14 d. į Rumšiškių parko nacionalinę teritoriją rinkosi skautai ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų šalių. Palapinių miestelis turėjo sutalpinti daugiau kaip 3300 skautų, atvykusių su šeimomis, tad nusidriekė toli per Rumšiškių laukus iki pat miško pakraščių. Šventės mažųjų dalyvių (2-4 metų) skautiška ateitimi tėveliai  rūpinasi jau nuo mažų dienų, kadangi skautavimas suteikia jaunam žmogui galimybę sveikai gyventi, dažnai būti gamtoje.

Įspūdinga buvo stebėti skautų eiseną per centrinę miestelio aikštę. Stebino uniformų įvairovė ir kaklaraiščiai. Nuo geltonų - patiems jauniausiems  iki skautų vyčių violetinių,  skautininkams žalios, vyresniųjų sesių mėlynos, vyšninės ir kitų spalvų. Saulės spinduliuose bangavo spalvų jūra. Dėmesį traukė skautai  badenpoveliškomis plačiabrylėmis skrybėlėmis ir lazdomis, tiesa, jų nebuvo daug, tad įspūdis buvo net egzotiškas, nedažnai visuomenėje tokius sutiksi. Jūrų skautai išsiskyrė tamsiai mėlynomis uniformomis, skautijos – itin įvairiaspalvėmis, traukė žvilgsnį ir skautų sąjungos jaunimas, skautai studentai, akademikai, ir ypač - raitieji skautai iš Žemaitijos. Malonu buvo susitikti su jų vadovu skautu broliu Liudu Augaičiu, su kuriuo praeityje  teko nemažai bendrauti. Stebino jo entuziazmas, gebėjimas užauginti tokį didelį būrį jaunų skautų raitelių  ir padidinti žirgų žemaitukų skaičių. Prisimenu, broliui Liudui buvo ir nelengvų dienų, trūko pašaro žirgams, o nebuvo pinigų nusipirkti net maišo avižų.

Skautų eisena į miestelio aikštę

Jaunieji raiteliai

L.Augaičio raitijos skautai

Taip atrodė skautai po liūties

Galiu pasidžiaugti, kad ir mūsų skautų draugovė „Žalgirio aidai“ šiek tiek prisidėjo, suteikė skautišką pagalbą, padovanojusi net du maišus avižų, vasarą - pašienavome.

Paklausęs mano, Lietuvos skautų sąjungos Brolijos vado, patarimo tapti skautu ir sukurti skautų raitelių draugovę, jau susipažinęs su vyresnės kartos skaute sese Gedgaudiene, atvykusia iš JAV, rado bendrą kalbą ir suformavo skautišką raitelių draugovę, kurios veikloje aktyviai dalyvauja ir Liudo dukra Kotryna bei žmona Bronė. Tokių tikrų skautiškų šeimų yra kelios dešimtys.

Vakarop susirinkusios į XVIII-XIX amžiaus muziejinę miestelio aikštę, kiekviena draugovė ar tuntas raportavo savo atvykimą stovyklos viršininkui.  Neišgąsdino, bet pamalonino ir Dievo siųstas juodas debesis, nepagailėjęs gaivaus lietučio, įliejo naujų teigiamų minčių pliūpsnį. Pakiliai sugiedotas Lietuvos himnas, palydėtas  skautiškos bangos, sukėlė daug emocijų. Su atidaryme dalyvavusiu kunigu skautu Antanu Saulaičiu visi mielai fotografavomės. Vėliau – meninė dalis ir karšta arbata.

Prasminga, jog dar prieš skautų stovyklos atidarymą Miunsterio miesto rotušėje Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai  Grybauskaitei, Latvijos ir Estijos prezidentams buvo įteiktos prestižinės Vestfalijos taikos premijos už išskirtinį demokratinio vystymosi pavyzdį ir indėlį į Europos taiką. Tokia pat išskirtine Vestfalijos taikos premija buvo apdovanoti ir Vokietijos skautai, kurių Vokietijoje priskaičiuojama du šimtai tūkstančių. Vokietijos Prezidentas Frankas-Walteris Stenmeieris savo kalboje pastebėjo, kad skautai yra  tarsi Taikos žiburiai pasaulyje. Jaunystėje ugdoma gėrio samprata verta didelio dėmesio gerumui išreikšti, nugalint blogį. Jeigu 1907 m. Vokietijos politikai būtų įsiklausę į skautų veiklos principus, gal pasaulyje nebūtų vykę nei I-asis, nei II-asis pasauliniai karai, nusinešę milijonus gyvybių. Malonu buvo stebėti, kaip Vokietijos skautų jaunimas sveikino 50 milijonų pasaulio skautų, tame tarpe - ir lietuvius, nešančius  Taikos Žiburį.                                                                                                                                                                       

 

n/ricardas - Skautų eisena į miestelio aikštę

n/ricardas1 - Palapinių miestelis

n/ricardas2 -Jaunieji raiteliai

(24) n/ricardas3 -  Su kunigu skautu Antanu Saulaičiu įsiamžinti panoro daug kas. Su broliu Kęstučiu Dapkevičiumi

22 (ricardas4)

 

n/ricardas5 - L.Augaičio raitijos skautai

                       

                      n/ricardas6 -taip atrodė skautai po liūties

                     

                      0772- Su kunigu skautu Antanu Saulaičiu įsiamžinti panoro daug kas, bet pavyko tik  su broliu Gintu Ciuniu ir 0724-

                      

Atgal