VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

08.03. Kaip išvengti Lietuvoje besikaupiančių PSD skolų?

Šiaulių teritorinė ligonių kasa kasdien sulaukia svetur išvykusių kraštiečių klausimų, kaip jiems ar jų artimiesiems išvengti Lietuvoje besikaupiančių privalomojo sveikatos draudimo (PSD) skolų.

Primename, jog PSD įmokas reikia mokėti tik vienoje šalyje, paprastai ten, žmogus dirba ir moka mokesčius. Vadinasi, jei žmogus dirba ir moka PSD Lietuvoje, jis neturėtų šio mokesčio mokėti kitoje šalyje, o jei dirba ir moka mokesčius kitoje šalyje, jis neturi mokėti šių įmokų Lietuvoje.

Pasitaiko atvejų, kai oficialiai nedeklaravusieji savo išvykimo, moka du kartus – ne tik toje šalyje, kur dirba ir moka mokesčius, bet ir Lietuvoje, kur jau kuris laikas nebegyvena ir nebedirba.

pixabay.com nuotr.

Išvykstantieji turėtų oficialiai deklaruoti savo išvykimą iš Lietuvos, išskyrus mokytis išvykstančius dieninių skyrių studentus. Nedeklaravę išvykimo asmenys bus laikomi nuolatiniais Lietuvos gyventojais, ir jiems gali kauptis skola už nesumokėtas PSD įmokas.

Jeigu žmogus nenori nutraukti ryšių su Lietuva, Šiaulių teritorinė ligonių kasa pataria susitvarkyti reikiamus formalumus, kad netektų finansiškai nukentėti. Primename, kad Lietuvoje privalomojo sveikatos draudimo įmokas administruoja „Sodra“, todėl visais klausimais dėl privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėjimo, permokų susidarymo ar įsiskolinimo panaikinimo, kai PSD oficialiai mokama užsienio šalyje, reikėtų kreiptis į „Sodrą“.

Išvykusieji taip pat klausia, ar jie gali gauti nemokamai gydymo paslaugas ne tik toje šalyje, kur gyvena, bet ir Lietuvoje.

Lankantis kitose ES šalyse ar atostogų grįžtant į Lietuvą reikėtų turėti Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK). Su šia kortele tiek Lietuvoje, tiek kitoje ES šalyje būtinoji medicinos pagalba bus suteikta nemokamai.

Reikėtų žinoti ir tai, kad ES direktyva dėl pacientų teisių į tarpvalstybines sveikatos priežiūros paslaugas suteikia teisę pacientui pasirinkti, kurioje šalyje gydytis. Žmogus užsienio šalyje gali gauti iš anksto planuojamas medicinos paslaugas, o grįžęs namo – į šalį, kur gyvena ir moka mokesčius, – kompensaciją iš vietinių ligonių kasų.

Prieš išvykstant gydytis svetur derėtų pasidomėti, kokie reikalavimai taikomi tose šalyse, į kurias norima vykti, bei kokių dokumentų reikia, kad medicinos paslaugos būtų suteiktos, o vėliau savo šalyje būtų galima gauti gydymo išlaidų kompensaciją.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

 

 

 

Atgal