VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

08.21. Šalies ministerijos - klajoklės, neranda sau vietos?

Dainius Ručinskas

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Dainius Ručinskas

Nesuklysiu, turbūt, pasakęs, kad viena iš didelių blogybių gyvenime - neturėti pastovios gyvenamosios ar darbo vietos.

Taip jau atsitiko Žemės ūkio ministerijai. Kelintas ministras baudžiasi iškelti šią žinybą į Kauną ar kitą šalies regioną.

Pradedantis darbą naujasis žemės ūkio ministras Giedrius Surplys ketina susitikti su Kauno miesto meru Visvaldu Matijošaičiu. Jeigu miesto meras negalės pasiūlyti pakankamą kiekį patalpų, tada kreipsis į tas savivaldybes, kurios yra maždaug tarp Vilniaus ir Kauno. Jeigu sulauks pasiūlymų dėl šiuo metu nenaudojamų arba statomų naujų patalpų, nedelsiant svarstys, kad galėtų įstaigų tinklą plėsti ir plačiau.

Taigi taigi. Įsivaizduoju, kaip tūkstantinė minia valdininkų iš sostinės ankstų rytą su sumuštiniais ir kavos termosėliais grūdasi į traukinius, vežančius į Kauną arba kokį rajono miestelį, o vakare pavargę šnopuoja atgal...

Beje, manau, kad kai kuriuos ŽŪM padalinius galėtų priimti, pavyzdžiui, Širvintų merė Pinskuvienė. Juk ši nerimastinga politikė turi patirties, dirbo žemes ūkio viceministre.

Kiti ŽŪM skyriai galėtų rasti vietą Kaišiadorių paukštyne, Kietaviškių šiltnamiuose.

Savo plačius evakuacinius planus į Kauno erdves aptaria ir Aplinkos ministerija. Ir ji turi nemažai atsarginių variantų. Šios ministerijos žmonės juokauja, kad jų dalis galėtų įsikurti Kauno Zoologijos muziejuje, ten labai patogu tyrinėti sukauptas gausias drugelių kolekcijas arba gilintis į nykstančias gyvūnų rūšis. Beje, nemažai aplinkosaugininkų galėtų įsitaisyti Žuvinto rezervate, ten yra ir valčių.

Jeigu jau pradėjome kalbėti apie ministerijų perkėlimus, yra ir svarstytinų pasiūlymų. Antai, Užsienio reikalų ir Kultūros ministerijoms labai pritiktų persikelti į Trakus, į ten stūksančią daugiakorę pilį. Įsivaizduoju, kaip mūsų užsienio ministras didingose jos menėse priiminėtų diplomatus ar šiaip svarbesnius veikėjus, kultūros ministrė galėtų plačiau reprezentuoti senovinius meno dirbinius...

Tuo tarpu aišku, kad Krašto apsaugos ministerija galėtų dirbti Rukloje, Teisingumo bei Vidaus ministerijos - Pravieniškėse. Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos ministerijos galėtų įsikurti kurio kurortinio miesto - Druskininkų ar Palangos poilsio namuose.

Tik štai Finansų ministerijos nevalia judinti. Pinigai turi būti centre ir patikimai saugomi.

Na, pagyvensim - pamatysim, kuo baigsis šalies valdininkų kraustymasis ir po rinkimų vėl grįžimai atgalios.

 

 

Atgal