VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

08.23. ASOCIACIJŲ SĄJUNGA „ŽUVININKŲ RŪMAI“

ASOCIACIJŲ SĄJUNGA „ŽUVININKŲ RŪMAI“

 „ŽUVININKŲ RŪMAI“ THE ALLIANCE OF ASSOCIATIONS

L. Kerosieriui Iki pareikalavimo, Centrinis paštas, Vilnius, tel. 8674 38465, e. p. [email protected]

Jos Ekscelencijai LR Prezidentei Daliai Grybauskaitei

ŽUVININKAMS

Žiniasklaidai

 

ŽINIAI:

 

LR Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui

LR Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui

LR Seimo nariams

 

                     

 

                                                                 Dėl  2018-08-13 dienos Žemės ūkio ministerijos atsakymo

                                                                                  Vilnius,   2018-08-23

 

                      2018-07-05 siunčiau Jums laišką „Dėl Šilavoto ir Ignalinos valstybinių žuvivaisos objektų privatizavimo grėsmių“ (priedas Nr. 1)

                      Nuoširdžiai dėkoju Jums už labai operatyviai persiųstą raštą Vyriausybės kanceliarijai (priedas Nr. 2).

                      Dėkoju Vyriausybės kanceliarijai, kad 2018-07-09 Prezidento kanceliarijos raštą persiuntė Žemės ūkio ministerijai (priedas Nr. 3).

                      2018-08-13 Žemės ūkio ministerija atsakė LR Prezidento ir LR Vyriausybės kanceliarijoms bei „Žuvininkų rūmams“ (priedas Nr. 4). Tenka apgailestauti, kad Žemės ūkio ministerija vertindama UAB „Eurointegracijos projektai“ ataskaitą  bei Klaipėdos universiteto darbą apie Genetinio karpio veislės/ių Šilavoto poskyryje identifikavimą, NEVERTINO  ir net neišsakė NUOMONĖS  dėl 2018-07-02 Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Gamtos tyrimų centro direktoriaus akademiko V. Būdos ir daktarų D. Butkausko, E. Leliūnos ir S. Stakėno rašto Žemės ūkio ministerijai ir Žuvininkystės tarnybai rašto.

                      Labai nevalstybiškai suformuluotas priešpaskutinis ŽŪM laiško sakinys: „Taip pat Tarnyba yra paprašyta pateikti įvertinimą dėl žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2018-2020 metais programos įgyvendinimo, atsisakius Ignalinos poskyrio“. Iš šio sakinio darosi aišku, kad IGNALINA  IŠVALSTYBINAMA. Taip pat kyla klausimai kodėl ORIENTOJAMASI  į 2018-2020 metus. Niekur nebandoma apskaičiuoti kiek Lietuvoje reikėtų įveisti žuvų pagal 2002 metų Johanesburgo darnaus vystymosi deklaracijos reikalavimus. Kodėl niekur nenumatyta įveisti seliavų? – Matyt yra laukiama kol seliavos bus išgaudytos ir tada bus priimami sprendimai uždrausti gaudyti verslininkams seliavas. KODĖL  VISIŠKAI  NENUMATYTA ĮVEISTI  ŽUVŲ  KURŠIŲ  MARIOSE???   PASTEBIME, kad  versliniuose sugavimuose ypatingai  nuo  2013 iki  2017  metų  smarkiai   mažėja  plėšriųjų žuvų  Kuršių mariose sugavimai: starkis 85 tonos – 47 tonos, lydeka 12 – 5, ešerys 48 – 30. Šios žuvys yra mėgstamiausi žvejų mėgėjų laimikiai. APMAUDU, kad Aplinkos ministrai dėl daugiametinio apsileidimo iki šiol NESUSKAIČIAVO žvejų mėgėjų skaičiaus ir jų sugaunamų žuvų neskaičiuoja. Jiems LABIAU  APSIMOKA nuolatos pilti purvą ant žvejų verslininkų. Kodėl Kuršių mariose nebandoma įveisti plačiakakčių, kurie švarina vandenį? Kodėl Kuršių mariose neveisiami unguriai? Kai kas bando aiškinti, kad Lietuva neprivalo veisti ungurių, kad gaudytų ir Rusijos žvejai. O Rusijos žvejai aiškina, kad pastatę naują veislyną pradėjo veisti sykus neprašydami kitų pagalbos.

 

 

Profesionalų vyriausybės atstovai turėtų suprasti, kad ŽUVIVAISA yra labai svarbi valstybės valdymo sritis, o valstybės institucijos darbus turi  prognozuoti ir planuoti  nors 10 metų į priekį, o ne iki  2020 metų tai yra  iki kadencijos pabaigos.

                     

                      VISUOSE VALSTYBINIUOSE TELKINIUOISE PRIVALU GAUSINTI ŽUVŲ IŠTEKLIUS  IR  YPATINGAI  PLĖŠRIOSIOMIS.

                      Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas Šilavoto karpio auginimui.

Iki šiol NĖ  VIENA INSTITUCIJA nekėlė klausimų kokiu būdu SPRĘSTI  VALSTYBINIŲ VANDENS TELKINIŲ ĮŽUVINIMO KLAUSIMUS PAGAL ŽUVŲ ĮVEISIMO NORMAS. Tai labai svarbi problema liečianti žvejų mėgėjų ir žvejų verslininkų ateitį, darbo vietų kūrimą, papildomų lėšų į biudžetą pritraukimą,  daugiau žmonių aprūpinimą PIGIOMIS  gėlavandenėmis žuvimis ir socialinės atskirties mažinimą. Apie tai 2018-08-13 Jums, mokslininkams, Seimo Pirmininkui,  Ministrui Pirmininkui ir Seimo nariams rašėme laišką „Didinkime mokslo prioritetą žuvininkystės valdyme“ (priedas Nr. 5).

 

                      Pagal esamą situaciją JAU  DABAR  reikia  spręsti  Kuršių mariose įveisti paaugintų lydekų OP maždaug 4 mln. vienetų ir panašų kiekį reikėtų įveisti  starkių.  Reikėtų taip pat spręsti šamų, plačiakakčių, ungurių ir vėgėlių įveisimo klausimus Kuršių mariose. Neatidėliojant reikia spręsti uždumblėjusių Nemuno deltos upių gilinimo klausimus.

 

Prašome gerbiamą Prezidentę įpareigoti atsakingas institucijas  atlikti skaičiavimus kiek ir kokių žuvų reikėtų įveisti pagal 2002 Johanesburgo konferencijos reikalavimus ir pagal Lietuvos  mokslininkų REKOMENDACIJAS pagal žuvų įveisimo normas  NORS  IKI  2025 metų. REIKĖTŲ skubiai pradėti veisti žuvis Kuršių mariose.

            Gavus atsakymus čia keltais ir kitais klausimais reikėtų surengti MOKSLINĘ KONFERENCIJĄ DĖL ŽUVIVAISOS ATEITIES, o ne keliems susirikus kabinete spręsti valstybinės reikšmės žuvivaisos klausimus  ATEIČIAI. Tai liečia daugybės Lietuvos žmonių interesus.

Jeigu kada nors iškiltų klausimų dėl lėšų stygiaus ŽENKLIAI PADIDĖJUSIAI ŽUVIVAISOS PROGRAMAI įgyvendinti galėsime patarti.

Asociacijų sąjungos “Žuvininkų rūmai” prezidentas   L. Kerosierius

 

Atgal