VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

09.30. Išminuotojas patikrino Kazimieraičio vadavietę

 Danutė Valentukevičienė

Karo ir pokario metais Lietuvos teritorija buvo užteršta įvairiais sprogmenimis. Pagal Lietuvos kariuomenės 2008 m. sudarytą karo laikų sprogmenimis potencialiai užterštų teritorijų žemėlapį tokių vietų yra ir Pietų Lietuvoje, viena jų – VSAT prie LR VRM Varėnos rinktinės Kabelių užkardos veikimo teritorija. Sprogmenų randama ne tik buvusiame sovietų kariniame poligone, bet ir kitose apylinkėse. Kadangi ne visos pavojingos vietovės yra identifikuotos, nutarta patikrinti netoli Kabelių užkardos esančią vieną iš Pietų Lietuvos partizanų vado Juozo Vitkaus-Kazimieraičio vadaviečių.

Rugsėjo 20 d. asociacijos „Karo palikimo grėsmės prevencija“ išminuotojas ir šios asociacijos pirmininkas Arūnas Janušonis specialia įranga patikrino 1945 m. NKVD sugriautą Kazimieraičio vadavietę, ar joje nėra likę pavojingų objektų. Į šią žeminę 1945 m. birželio 17 d. buvo įmestas nužudytas Kazimieraičio bendražygis Andrius Valentukevičius-Bijūnas. Vadavietė, prie kurios užsuka smalsuoliai ar moksleivių grupės, Bijūno sūnaus Kosto Valentukevičiaus duomenimis, 1957 m. buvo kasinėta, bet žeminės saugumas Kabelių pasienio užkardos pareigūnams ir gyventojams kėlė abejonių.

Žeminės patikrą stebi (iš kairės) Kabelių užkardos vadas Andrius Beloručkinas, vyriausiasis specialistas Rolandas Austynas, VSAT prie LR VRM Imuniteto valdybos pareigūnas Dainius Gilius, specialistas Saulius Valentukevičius, Kostas Valentukevičius

 iš kairės išminuotojas Arūnas Janušonis ir dim.plk. Algimantas Vyšniauskas

Išminuotojas Arūnas Janušonis specialia įranga tikrina žeminę

Kariuomenės žemėlapis

Arūnas Janušonis, vienas iš labiausiai patyrusių Lietuvos kariuomenės išminuotojų, tarnavęs misijose Afganistane ir Irake ir nukenksminęs tūkstančius sprogmenų, specialia įranga kruopščiai patikrino vadavietės dugną, sienas ir teritoriją aplink žeminę. Laimei, pavojingų objektų nerasta.

Išminuotojo darbą stebėjo šios operacijos iniciatorius Atsargos karininkų sąjungos pirmininkas dim. plk. Algimantas Vyšniauskas, Kabelių partizanų vado Bijūno sūnus Kostas Valentukevičius, VSAT prie LR VRM Imuniteto valdybos pareigūnas Dainius Gilius, Kabelių užkardos pareigūnai: vadas Andrius Beloručkinas, vyriausiasis specialistas Rolandas Austynas, specialistas Saulius Valentukevičius. A. Janušonis ne tik patikrino žeminę, bet ir papasakojo pareigūnams, kaip veikia išminuotojų įranga, su kokiais iššūkiais susiduria patys išminuotojai, kaip elgtis radus sprogmenį.

Kabelių pasienio užkardos vadas A. Beloručkinas padėkojo atsargos karininkams Alg. Vyšniauskui ir A. Janušoniui už bendradarbiavimą ir gautą patirtį. Imuniteto valdybos pareigūnas D. Gilius pritarė vadui ir pasidžiaugė, kad Atsargos karininkų sąjunga ėmėsi iniciatyvos, o profesionalai atliko žeminės patikrą, siekdami išvengti nelaimių.

 

 

Atgal