VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

11.18. Trečdalis gyventojų mano, kad ekonominė padėtis šalyje blogėjo

Gyventojų nuotaikos išlieka stabilios - trečdalis mano, kad ekonominė Lietuvos ir jų šeimos finansinė padėtis per pastaruosius kelis mėnesius blogėjo.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ spalio 10-26 dienomis atlikto tyrimo duomenimis, spalį septintadalis (15 proc.) apklaustų šalies gyventojų nurodė, kad per pastaruosius du mėnesius ekonominė padėtis Lietuvoje pagerėjo, beveik pusė (47 proc.) respondentų atsakė, kad ji nepasikeitė, o trečdalis (32 proc.) mano, kad ekonominė Lietuvos padėtis per pastaruosius kelis mėnesius pablogėjo. 6 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.



Lyginant su prieš du mėnesius (rugpjūtį) vykusios apklausos rezultatais, gyventojų nuomonė šiuo klausimu nepakito, o lyginant su vertinimais prieš metus (2017 metų spalį), 8 procentiniais punktais sumažėjo manančių, kad ekonominė padėtis šalyje pastaruoju metu blogėja.

Situacija šalies ekonomikoje dažniau nepatenkinti respondentai, gyvenantys kaime bei mažesniuose miestuose, su viduriniu ar žemesniu išsilavinimu, pensininkai bei darbininkai ir ūkininkai, lenkų tautybės gyventojai, kairiųjų pažiūrų rinkėjai.

Kad ekonominė padėtis Lietuvoje pastaruoju metu gerėja, kiek dažniau nurodė vyrai, jaunimas iki 30 metų, respondentai su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimu bei didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (per 1000 eurų), vadovai bei specialistai ir tarnautojai, rusų tautybės gyventojai.

Spalį kiek daugiau nei dešimtadalis (12 proc.) apklaustųjų savo šeimos finansinę padėtį įvertino kaip pagerėjusią (lyginant su buvusia prieš du mėnesius), pusė (53 proc.) respondentų nurodė, kad ji pastaruoju metu nepasikeitė, o trečdalis (33 proc.) atsakė, kad jų šeimos finansinė padėtis pastaruoju metu blogėjo. 2 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Lyginant su apklausa prieš du mėnesius (rugpjūtį), gyventojų vertinimai šiuo klausimu nepasikeitė, o lyginant su situacijos vertinimu prieš metus (2017 m. spalį), nurodžiusių, kad šeimos situacija blogėja, sumažėjo 8 procentiniais punktais.

Kad šeimos finansinė padėtis per pastaruosius du mėnesius pablogėjo, dažniau nurodė vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime ir mažesniuose miestuose, respondentai su viduriniu ar žemesniu išsilavinimu, darbininkai ir ūkininkai bei pensininkai, rusų ir lenkų tautybių gyventojai, kairiųjų pažiūrų respondentai.

Kad šeimos finansinė padėtis pastaruoju metu pagerėjo, kiek dažniau mano vyrai, jaunimas iki 30 metų, respondentai su aukštuoju išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (per 1000 eurų), vadovai bei specialistai ir tarnautojai, dešiniųjų pažiūrų gyventojai.

Atgal