VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

Tik neatlygintina ir savanoriška kraujo donorystė

Nacionalinės donorų asociacijos prezidentas Darius Tumšys

Šiuolaikinėje medicinoje nuolat auga donorų kraujo poreikis ir vis daugiau gydymo tikslais suvartojama kraujo komponentų bei preparatų.

Daugelyje Vakarų Europos šalių kraujo donorai sudaro 5 – 10 proc. nuo viso gyventojų skaičiaus. Paskaičiuota, kad tiek donorų reikia, jog būtų patenkinamas kraujo poreikis.

Tenka apgailestauti, kad šiuo metu Lietuvoje iš 60 proc. galinčių būti kraujo donorais žmonių, jais tampa tik 2,75 proc.

Nacionalinė donorų asociacija pasisako tik už neatlygintinos ir savanoriškos kraujo donorystės plėtrą.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, besivystančiose šalyse atlygintinai kraujo duodantys donorai ir pacientų artimieji iki šiol sudaro daugiau kaip 50 proc. donacijų, kai Vakarų Europos šalyse neatlygintinų donacijų skaičius siekia net 98 – 100 proc.

Lietuvoje dar vyrauja kraujo donorystė už finansinį atlygį, o pagal pagrindinius kraujo donorystės rodiklius nuo pažangių šalių ir ES vidurkio atsilieka du ir daugiau karto.

Nors mūsų šalyje daugelis žmonių suvokia donorystės svarbą, tačiau nurodo, kad kraujo donorystei juos paskatintų ne visuomenės solidarumas ar socialinė atsakomybė, o emocinės priežastys – artimui atsitikusi nelaimė ir pan.

Atgal