VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

02 22. Atsitiktiniai pastebėjimai

Gintautas Iešmantas

Apie meilę iš tolo

Kai šaltojo karo metais išeiviai kalbėjo apie meilę tėvynei iš tolo, buvo suprantama. Jie negalėjo kitaip, nuo Lietuvos skyrė geležinė uždanga. Užtat dabar, kai iš tos uždangos teliko atsiminimas, išgirsti tokias šnekas atrodo paprasčiausiai keista. Bet naujieji išeiviai jų nesibodi, mėgina teisinti savo apsisprendimą būtent tokia retorika.

Štai Norvegijoje gyvenantis verslininkas tikina: vaikus, girdi, mokome lietuviškai, vedame į savaitgalines lietuvių mokyklėles, tad galbūt įmanoma Lietuvą mylėti iš tolo? Žinoma, įmanoma. Net gražu. Ir, svarbiausia, patogu: nei reikia sirgti savo tėvynės rūpesčiais ir negandomis, dirbti jos žmonių labui, kurti ją. Gyveni savo gerovei bei malonumui ir myli, o kai parvažiuoji, pasipuikuoji prieš artimuosius bei pažįstamus, papeiki esamą tvarką ir vėl grįžti triūsti savo naudai. Ir puiku, kad vaikai mokomi lietuviškai.

Deja, tie lietuviukai auga jau ne Lietuvai, negrįš į ją, o ten, svečioje šalyje pamažėle blės ir ta meilė iš tolo. Trečioji karta geriausiu atveju tejaus sentimentus. Pusė milijono tokių lietuvių. O kas bus toliau? Valdžiai nė motais. Baisus abejingumas tautos likimui.

Skaičiuotojai

Netikėtai atėjo nuodėminga mintis: kraštą valdo ne Lietuvos gausintojai, ne žmogaus ir tautos ugdytojai, o pinigų skaičiuotojai. Ir dar ne per geriausiai skaičiuojantys. Kas, pamaniau, gali būti blogiau?

Ekonomistas patriotas

Štai jums tikras ekonomistas! Kodėl, girdi, niekas nekalba apie gerąją emigracijos pusę? Juk išeiviai gelbsti Lietuvą, jos ekonomiką. Kiek pinigų kasmet atsiunčia! Pusketvirto milijardo. Ar be jų išgyventume?

Netikęs prasitarimas

Baisus palyginimas: žiūrėkite, Afganistane žuvo 9 estų kariai, tačiau Estija neketina atsisakyti savo įsipareigojimų. O mes praradome tik vieną ir jau keliame triukšmą, reikalaujame išvesti savo dalinius. Ir taip šneka moteris, krašto apsaugos ministrė. Tiesa, mes visada į ką nors lygiuojamės. Bet lygiuotis tokiu pagrindu… Ką ir kalbėti! Prasitarimas parodo, kaip menkai mūsų šalyje tevertinamas žmogus, jo gyvybė.

Tikslas ir tikrovė

Valstybė kuriama tam, kad užtikrintų nepaliaujamą tautos atsinaujinimą, gyvybinių ir kūrybinių galių augimą. O ką mes darome šiandien?

Atgal