VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

03 02. „Lietuvos ryto“ redakcijai

Nuorašas valstybės laikraščiui „Lietuvos Aidas”

Kun. Algimantas Keina

Jūsų laikraštis „Lietuvos rytas“ 2011 m. vasario 25 d. numeryje išspausdino klaidinantį straipsnį „Sielų ganytoją malonins ir žemiškosios dovanos“. Jame rašoma: „Vilniaus arkivyskupijos kunigai kartu su kvietimu į šventę gavo netikėtą nurodymą - padovanoti konkrečią sumą 50 metų kunigystės sukaktį paminėsiančiam kardinolui Audriui Juozui Bačkiui...“ Toliau cituojamas šiuo nurodymo-raštelio turinys ir jis vadinamas kvietimu: „Mūsų arkivyskupas kovo 19-ąją 12 val. kviečia drauge švęsti Eucharistijos. Garbiuosius kunigus maloniai kviečiu auka prisidėti prie šventės ir savo Ganytoją palydėti ne tik malda, bet ir pasidalinti su kardinolu džiaugsmu“. Toliau redakcija rašo: „...tokius kvietimus į A. J. Bačkio penkiasdešimties metų kunigystės iškilmes gavo apie 180 Vilniaus arkivyskupijos kunigų. Kvietimo pabaigoje greta kunigo pavardės įrašyta ir konkreti pageidaujamos aukos suma. ...Ar šiuo atveju dovana netampa rinkliava? Tokių klausimų kilo ne vienam tokį kvietimą gavusiam ir dėlto sutrikusiam Vilniaus arkivyskupijos kunigui“.

Minimas lapelis - nurodymas, toliau redakcijos vadinamas kvietimu, nėra jubiliato kardinolo A. J.Bačkio asmeninis kvietimas. Jis neteisėtas. Nieks neturi teisės savo vardu kviesti į kito, šiuo atveju jubiliato kardinolo, Vilniaus Arkivyskupo A. J. Bačkio jubiliejaus iškilmes.

Antra, jubiliatas kardinolas, Vilniaus Arkivyskupas A. J. Bačkis savo vardu yra išsiuntinėjęs kvietimą kunigams. Šiame kvietime rašoma:

„Cardinalis Audrys Juozas BAČKIS

Archiepiscopus Vilnensis

Dėkodamas Viešpačiui

Už jo ištikimybę ir meilę patirtą per 50 kunigystės metų

Ir pavesdamas Dievui visus, kuriuos Jis man dovanojo kunigiško gyvenimo kelyje kaip brangius bendradarbius ir draugus,

nuoširdžiai kviečia mielą Kunigą Algimantą KEINĄ

kovo 19 dieną 12 val. Vilniaus arkikatedroje drauge švęsti Eucharistiją

ir vėliau pasivaišinti Vyskupų namuose.

R.S.V.P. 2123413”.

Skaudu, kai „Lietuvos ryto“ redakcija, manau, sąmoningai minimą raštelį - nurodymą suplaka į vieną su „kvietimu“, klaidindama skaitytojus: tarsi pats jubiliatas kardinolas, Vilniaus Arkivyskupas Audrys Juozas Bačkis savo kvietime prašo tokių aukų. Man skambino keliolika pažįstamų žmonių taip supratusių šį kvietimą.

Prašau gerbiamą redakciją atšaukti šį klaidinimą ir paskelbti paties kardinolo, Vilniaus arkivyskupo Audriaus Juozo Bačkio parašytą kvietimą kunigams.

Taip pat skaudu, jeigu tikrai kai kurie Vilniaus arkivyskupijos kunigai su šiuo nurodymu kreipėsi į „Lietuvos ryto“ redakciją. Galima buvo tarp savęs išsiaiškinti arba su kurija.

 

Užs. Nr. LAF – 9/2011

Atgal