VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.05.04. Apklausa: tik 3 proc. Lietuvos gyventojų visiškai neatsiskaitinėja grynaisiais pinigais

Grynaisiais pinigais visiškai neatsiskaitinėja ir elektroninius atsiskaitymo sprendimus renkasi tik 3 proc. Lietuvos gyventojų, rodo „Spinter tyrimų“ atlikta gyventojų nuomonės apklausa, kurią inicijavo Urbo bankas (buvęs Medicinos bankas). 

Apklausa rodo, kad kasdien ar beveik kasdien grynuosius naudoja 15 proc. respondentų, bent keletą kartų per savaitę – 23 proc., kartą per savaitę – 17 proc., kartą per mėnesį – 22 proc., kartą per mėnesį – 11 proc., kartą per keletą mėnesių – 6 proc., kartą per metus – 1 proc.

Iš viso 38 proc. šalies gyventojų grynaisiais atsiskaito ypač dažnai.

Urbo banko Verslo tarnybos direktorius Julius Ivaška teigė, kad tokius rezultatus lemia regionuose prasčiau išplėtotas atsiskaitymų kortelėmis tinklas, o daliai pensininkų pensijas išmokant grynaisiais pinigais, jais ir atsiskaitoma.

Jo teigimu, panaši situacija yra ir miestuose, kur dalis gyventojų išimtiniais atvejais gali gauti pajamų grynaisiais. Be to, kai kurios prekybos bei paslaugų vietos vis dar nepereina prie elektroninių atsiskaitymų.

„Vilniaus ar kitų Lietuvos miestų viešajame transporte bilietai parduodami tik už grynuosius pinigus, kas yra problema daliai gyventojų bei miesto svečiams (...). Tokios situacijos yra dažnos, pavyzdžiui, turguje, kur įsigyti vietinių maisto produktų vargu ar pavyks mokant kortele“, – Urbo banko pranešime teigė J. Ivaška.

„Spinter tyrimų“ vertinimu, kasdien grynaisiais dažniau atsiskaito mažiausias pajamas gaunantys apklaustieji, keletą kartų per savaitę – vyresni, vidurinį išsilavinimą turintys respondentai ir kaimo vietovių gyventojai.

„Spinter tyrimai“ kovo 18–28 dienomis apklausė 1009 respondentus, kurių amžius sudarė 18–75 metų.

 

Atgal