VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2024.04.22.Gyventojai nemoka PSD įmokų: skola „Sodrai“ – 234 mln. eurų


Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų yra nesumokėję apie 200 tūkst. šalies gyventojų, o bendras jų įsiskolinimas „Sodrai“ siekia 234 mln. eurų. Šiemet iš skolininkų jau išieškota apie 4 mln. eurų. „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Evaldas Mikutis sako, kad daug žmonių nedeklaravo išvykimo į kitas šalis, todėl kaupiasi jų PSD skolos.
„Kai pradeda gauti „Sodros“ žinutes, kad skolingi, praneša, kad yra draudžiami kitur ir anuliuojame skolas“, – šią savaitę Seimo Darbo partijos frakcijoje sakė E. Mikutis.     „Sodra“ nurodo, kad apie 65-70 proc. lėšų grąžinama žmogui įrodžius, kad buvo draustas ir mokėjo PSD įmokas kitoje Europos Sąjungos šalyje.  2023 metais iš skolininkų išieškota apie 16 mln. eurų, per tris šių metų mėnesius – apie 4 mln. eurų. „Dalis sumos išieškota pagal ankstesniais metais pateiktus mokėjimo nurodymus“, –teigė „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič. 2023 metais nuskaitytos PSD įmokos –  3,6 mln. eurų – grąžintos 9,2 tūkst. draudėjų. Pasak M. Kozič, ilgalaikių skolininkų skaičius yra stabilus: dauguma jų, tikėtina, yra išvykę iš Lietuvos ir nedeklaravę savo išvykimo. „Sodros“ pranešimai dažnai jų nepasiekia.
Prieš metus savarankiškai mokėti sveikatos draudimo įmokas privalančių, bet to nepadariusių žmonių, buvo daugiau – beveik 230 tūkst., o jų skola siekė šiek tiek mažiau negu šiemet – apie 216 mln. eurų. 2022 metais PSD skola siekė 180 mln. eurų, 2021 metais – 170 mln. eurų.

Atgal