VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.04.24.DAILĖS PLENERŲ POKYLIAI (1)

Kęstutis K. Šiaulytis

 Mūsų dabartyje, taip giliai kultūriniais renginiais prisodrintoje terpėje, žodis „pleneras“ tapo toks pat įprastas, kaip ir „autoservisas“. Vis tik, tiems, kurie norėtų sužinoti daugiau apie šį prancūzišką terminą, siūlau patyrinėti čia publikuojamą humoristinę diagramą „PLEIN AIR“.

Tapybos oreivis. Humorografija

Dailininkai, mėgstantys tapyti bekraštėse gamtinėse erdvėse, kregždžių krykštavimo ir žiogų žongliravimo sklidiname ore, galėtų būti šaukiami ir kokiu skambesniu vardu, pvz. „sklandytojai“. Mes, lyg kokie gandrai braidome Lietuvos paežeres, lekiam į pajūrį, gaudom karosus vietinėse mariose, pakilę aukštai – žvalgome klonius nuo istorinių piliakalnių. Esame tikri oreiviai!

Dailininkas akvarelininkas, profesorius Antanas Visockis

Dailininkė scenografė, tapytoja Filomena Linčiūtė-Vaitiekūnienė


Dailininkas tapytojas, profesorius Valentinas Antanavičius

Dizaineris, dailininkas, fotografas Vilmantas Dambrauskas

Dailininkas vitražistas, tapytojas Liudas Pocius

 

Akvarelininkės plenere Dusetose, Sartų ežero pakrantėje “plauna” akvareles

Dailininkas tekstilininkas, tapytojas Anicetas Jonutis

 Mano, kaip ir kitų akylų sklandytojų vasarų aruoduose – ne tik gimtinės peizažų žemėvaizdžiai, saulėlydžiai ar mėlyni horizontai, škicų albumuose slapstosi ir linijų, spalvų dariniuose pagauti kolegiški performansai, pietų stalo asambliažai, saulės numargintos portretų mozaikos. Bėgant tų albumų – kelionių dienoraščių puslapiais, akinių neužteks, atverkite vidinį monoklį – šypsenos ir raukšlės nelengvai perskaitomos.

 

Atgal