VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

2024.04.25. Linkmenyse paminėtas Lietuvos pasienio policijos 100-metis

Povilas Šimkavičius,

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Balandžio 20 d. Linkmenyse (Ignalinos r. sav.) vyko tradicinis pasieniečių palikuonių susitikimas, kurio metu paminėtas Lietuvos pasienio policijos 100-metis. Šventiniame renginyje dalyvavo Ignalinos rajono savivaldybės meras Laimutis Ragaišis, Pasieniečių klubo valdybos pirmininkas Valentinas Novikovas, pasienio struktūrų kūrėjas, pasienio veteranas Valentinas Urbonas, Lietuvos šaulių sąjungos veteranas dim. mjr. Antanas Burokas, Pasieniečių klubo narys Antanas Žilėnas, Lietuvos gynybos, kultūros ir švietimo asociacijos nariai, kiti garbūs svečiai, tarpukario pasienio policininkų palikuonys, pasienį saugoję veteranai, kraštiečiai bei meno kolektyvai – Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“ (meno vadovas Povilas Vanžodis, chormeisteris Vilius Grušnius, koncertmeisteris Gabrielius Gaidamavičius, tarybos pirmininkas Gintautas Andrišėnas) ir Ignalinos rajono kultūros centro kapela „Ringė“ (vadovė Frančeska Skačkauskienė).

Malda už pasienio policininkus, jų vaikus, vaikaičius ir provaikaičius

Šventinis renginys Linkmenų Švč. Trejybės bažnyčioje prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Ignalinos dekanato dekanas Vidas Smagurauskas. Mišių už pasienio policininkus, jų vaikus, vaikaičius ir provaikaičius metu bažnyčios skliautus drebino vyrų choro „Aidas“ galingi balsai. Didingai skambėjo pats didžiausias ir sudėtingiausias muzikos instrumentas – vargonai, kuriuos puikiai valdė aidietis Karolis Jarmala. Psalmę giedojo V. Grušnius.

Po duoto palaiminimo dekanas šiltai padėkojo vyrų chorui „Aidas“ ir chormeisteriui V. Grušniui už giedojimą šv. Mišiose. Taip pat pakvietė visus susirinkusius pasilikti šiltose savo vietose bažnyčioje, kur dėl lietingo ir šalto oro toliau vyko šventinis minėjimas.

Prie mikrofono energingai  priėjusigarbi kraštietė, patriotė ir lietuvybės puoselėtoja, nuolatinė renginių dalyvė, 93 metus skaičiuojanti Birutė Raginytė-Žemaitienė pakiliai išliejo per Mišias susikaupusius nuoširdžius padėkos ir pagarbos žodžius renginio organizatoriams, visiems susirinkusiems, klebonui bei aidiečiams už skambias muzikos išraiškas, o pasienio sargybiniams –  amžinąjį atilsį ir maldą.

Pasienio policijai 100 metų

Šventinio minėjimo pradžioje vyrų choras „Aidas“ iškilmingai sugiedojo Lietuvos himną ir atliko visiems gerai žinomą patriotinę dainą „Tau, sesute, puikios gėlės,/ O man – kardas prie šalies./ Tau akis plaus ašarėlės,/ Man gaisrai kelius nušvies./“

Minėjimą vedė Ignalinos rajono savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė ir Linkmenų seniūnas Jonas Alekna.

Pasieniečių jaunimas

G. Mackonienė pabrėžė, kad vieta, kurioje šiuo metu esame, yra ypatinga, nes ji saugo mūsų tautos, mūsų krašto istorinę atmintį. Pirmą kartą ši vieta buvo paženklinta, kai atkūrus Lietuvos valstybę, pro pat Linkmenų bažnyčią nusidriekė Lietuvos – Lenkijos demarkacinė linija. Antrą kartą ši vieta buvo paženklinta 2018 m. vasario 16 d., kai buvo minimas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis. Čia buvo pastatytas paminklas pasieniečiams, saugojusiems demarkacinę liniją. Ant paminklinio akmens, pavadinto „Atmintis“, prasmingi žodžiai: „Jūs buvote, jūs esate, jūs būsite garbingi Lietuvos kariai“. Tai ženklas apie dėkingumą ir pagarbą tėvynės istorijai ir žmonėms, atlikusiems pareigą, mylėjusiems savo tėvynę ir tikėjusiems ja.

Istorinėmis įžvalgomis apie pasienio policijos kūrimąsi, Lietuvos Respublikos sienos ir demarkacinių linijų apsaugą pasidalijo renginio iniciatorius, knygų „Parubežys ir parubežiniai“ autorius Antanas Žilėnas. Renginio iniciatorius patikino, kad kiekvienas toks susitikimas, kiekviena tokia valstybinės reikšmės sueiga palieka didelę istorinę žymą Lietuvos istorijoje, bei palinkėjo Valstybės sienos apsaugos tarnybai tvirtai ir sąžiningai saugoti mūsų valstybės sieną.

Ignalinos rajono savivaldybės meras Laimutis Ragaišis pažymėjo, kad pasieniečių tarnyba yra ypatinga ir atsakinga, nes kiekvieną dieną privalu galvoti apie valstybės ekonominį ir karinį saugumą. Meras pasidžiaugė, kad pasieniečių veteranai yra šio kasmetinio, skaičiuojančio septintus metus renginio Linkmenyse iniciatoriai ir dūšia, kad vyresnioji karta perduoda savo patirtį jaunimui. L. Ragaišis padėkojo seniūnui J. Aleknai, kuris nuo pradžių inicijavo ir palaikė pasieniečių susitikimus, taip pat klebonui V. Smagurauskui už gražiam minėjimui suteiktus Dievo namus. Meras labai dėkojo vyrų choro „Aidas“ vyrams už puikų pasirodymą šventiniame renginyje.

Pirmoje eilėje Birutė Raginytė-Žemaitienė, antroje Valentinas Urbonas ir Laimutis Ragaišis

 Vidas Smagurauskas

Valentinas Novikovas

Kapela „Ringė“

Gražina Mackonienė, Jonas Alekna ir Antanas Žilėnas

Vyrų choras „Aidas“

Antanas Burokas

Šventinio minėjimo dalyviai

Dim. mjr. Antanas Burokas savo pasisakyme paminėjo, kad per savo plačią giminę yra susijęs su pasieniu – Ukmergės ruože pradėjo tarnybą jo tėvelis Vladas Burokas, Širvintų ruožą saugojo dėdė Mykolas Bieris. A. Burokas savo kalboje paminėjo ir karą Ukrainoje, ir reikalingą pagalbą Ukrainai. Jis nuo 2022 m. vasario 24 d. su bendražygiais teikia paramą Ukrainai, jau 12 kartų vyko į miestus – Bučą, Iziumą, Kupjanską, Lvovą, Slovjanską ir kitus. Lietuvos šaulių sąjungos veteranas pabrėžė, kad nors ukrainiečiai pavargo nuo karo, bet jų širdys dega neapykanta okupantams, ir Ukrainos nugalėti neįmanoma.

Pasieniečių klubo valdybos pirmininkas Valentinas Novikovas pasieniečių veteranų vardu įteikė padėkas už puikų organizacinį darbą, patriotinį jaunimo auklėjimą – G. Mackonienei, V. Smagurauskui bei V. Grušniui.

Pasienio veteranas  Valentinas Urbonas pasidžiaugė, kad mūsų valstybė tapo NATO ir Europos Sąjungos nare. Veteranas palinkėjo, kad būtų ramybė mums visiems, kad pasieniečiai saugotų sieną išdidžiai ir drąsiai. Taip pat pasveikino jaunuosius būsimus pasieniečius, karininkus ir pareigūnus, kurie tęs veteranų pradėtus darbus.

Minėjimo metu susirinkusiųjų širdis virpino ir šildė vyrų choras „Aidas“ (dirigavo V. Grušnius) ir kapela „Ringė“.

Po bendros nuotraukos prie paminklinio akmens „Atmintis“ šventės dalyviai vaišinosi karšta arbata ir kareiviška koše, kurią išvirė Linkmenų bendruomenė (pirmininkė Jolanta Mačiulienė).

Paliekant renginį tikiuosi ne vienam skambėjo dainos „Paimkim Lietuvą visi ant rankų“ žodžiai: „Pagelbėk, o Dieve,/ Lietuviui broleliui,-/ Apginti Tėvynę,/ Prabočių šalelę./ Jo siela bučiuoja/ Tą žemę, kur gimė,/Vaikų neišduoda/ Per amžius Tėvynė./“

 

Atgal