VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

2024.05.04. Teismas: „Aviabaltika“ teisėtai pripažinta neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų

 

Jurijaus Borisovo anksčiau valdyta aviacijos technikos remonto įmonė „Aviabaltika“ vyriausybinės nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos pagrįstai buvo pripažinta kaip neatitinkanti Lietuvos nacionalinio saugumo interesų, nusprendė teismas.

Regionų administracinis teismas ketvirtadienį atmetė „Aviabaltikos“ skundą ir paliko galioti vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos sprendimą bei Vyriausybės nutarimą.

Jais bendrovė kaip neatitinkanti šalies nacionalinio saugumo interesų pripažinta dėl turimų grėsmę šalies saugumui keliančių ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar jų fiziniais arba juridiniais asmenimis.

Jurijus Borisovas

Anot teismo pranešimo, „Aviabaltika“ teigė, jog sprendime ir nutarime nėra nurodyti konkretūs bendradarbiavimo su Baltarusijos ir Rusijos subjektais atvejai ir aplinkybės, kurios patvirtintų prieštaravimą Lietuvos nacionalinio saugumo interesams.

„Vien ta aplinkybė, kad Jurijus Borisovas nuo 2012 iki 2023 metų valdė pareiškėjos akcijas, nesudaro pagrindo daryti išvadą, kad ji neatitinka nacionalinio saugumo interesų“, – teisme teigė „Aviabaltika“.

Teismas, išnagrinėjęs bylą, nurodė, kad vyriausybinės komisijos sprendimas yra pagrįstas duomenimis iš Registrų centro, Užsienio reikalų ministerijos, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento, o sprendime aiškiai nurodyta, kad bendrovė aktyviai dirbo Baltarusijoje, be to, dalis Rusijos ir Baltarusijos įmonių, su kuriomis ji dirbo, priklauso šių šalių kariniam ir pramoniniam kompleksui, turi komercinių ar kitokių ryšių gynybos ir saugumo sektoriumi arba kitaip jį remia.

„Komisija pagrįstai nutarė, kad pareiškėja dėl sprendime nurodytų turimų grėsmę nacionalinio saugumo interesams keliančių ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar tų valstybių fiziniais arba juridiniais asmenimis neatitinka nacionalinio saugumo interesų“, – teigė teismas.

Dėl „Aviabaltikos“ veiklos plėtros Kauno oro uosto apsaugos zonos teritorijoje teismas pasisakė, kad Vyriausybės nutarime motyvuotai nurodyta, kad bendrovės planai pratęsti 2020 rugsėjį pasirašytą sutartį yra nesuderinami su Lietuvos nacionalinio saugumo interesais.

 

Atgal