VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2024.04.22. Meškinis česnakas - ankstyviausiasis vitaminų šaltinis

Meškinis česnakas yra vienas seniausių pasaulyje vaistinių augalų. Tai stipri detoksikuojanti priemonė. Valo kraują ir limfą nuo toksinų ir gleivių.

Meškinio česnako lapus lengva supainioti su mirtinai nuodingais pakalnutės ar kroko lapais. Identifikuoti meškinį česnaką labai paprasta, tereikia patrinti lapą tarp pirštų - atsiranda stiprus česnako kvapas.

Labai teigiamas poveikis kepenims, tulžiai, skrandžiui ir žarnynui. Turi  cholesterolio kiekį mažinančių savybių.

Lapai vartojami iki žydėjimo pradžios, balandžio ir  gegužės mėnesiais.

Be kitų mineralų, meškiniame česnake gausu geležies, magnio, fosforo, kalio, sieros, vario, vitaminų A (beta karotenas), B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3, B9 (folio rūgštis), vitamino C (askorbino rūgštis). Vitamino C   jame yra 10-15 kartų daugiau nei citrinose ir apelsinuose.

Pagal mikro- ir makroelementų gausą  meškinis česnakas lenkia ropinį svogūną.

Vartojant su medumi ar alijošiumi padeda sveikti esant užkimimui, kosuliui. 

Spiritinis antpilas naudojamas trynimams esant peršalimui, reumatui. Sultimis gydomi ausų uždegimai (dedama suvilgyta vata).

Meškinio česnako lapai dedami į salotas, mėsos patiekalus, valgomi švieži, gali būti troškinami ar naudojami sriubose.

Susmulkinti meškinio česnako lapai bei svogūnėliai apsaugo šviežią mėsą nuo gedimo.

Daugelio šalių virtuvėse naudojami tiek lapai, tiek svogūnėliai. Meškinio česnako svogūnėlius patariama iškasti rudenį ir vartoti vietoj česnakų.

Parengė Birutė Silevičienė

 

 

Atgal