VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.04.30. Kreipimasis į Lietuvos Prezidentą

Gerb. Prezidente,

     Mes, dar likę 80 – 90 metų tremtiniai, esame materialiai ir dvasiškai skriaudžiami. Apie tai plačiau. Jau daug metų Estijos, Latvijos, Lenkijos tremtiniai, politiniai kaliniai gauna 200 eurų priedą prie pensijos. Mes gaudavome tik 67 eurų priedą, dabar jau 100, vis tiek dvigubai mažiau už kaimynus. Bet mes to nesureikšminam.

    Mums, išeinantiems tremtiniams, svarbiausias yra dvasinis vertybinis tikslas, o būtent Laisvės kario deramo įamžinimo Lukiškių aikštėje, problema. (Pagal Sūduvių Lukiškių aikštės projekto viziją). Apie tai svajojo  dešimtys tūkstančių mūsų likimo brolių ir sesių, bet taip ir iškeliavo anapilin, nesulaukę svajonės išsipildymo.

    Net mirties bausme nuteisto nusikaltėlio, pagal nerašytą humanišką tradiciją, įvykdomas paskutinis prašymas. Mes, tremtiniai, nesame nusikaltėliai, atvirkščiai, kentėjom ir mirėm už Lietuvą gulaguose, tremtyje. Deja, valdančiųjų Seimo dauguma, partijos, taip pat ir opozicinės, nenori girdėti mūsų beišeinančių paskutinio prašymo. Tai piktavališka, žiauru. Ir tai trunka apie ketvirtį amžiaus.

    Mūsų kilnus tikslas – kelti Lietuvos patriotizmo lygmenį, kuris yra apgailėtinas: Suomijoje pagal apklausą 70 proc. gyventojų eitų ginti šalį, Lietuvoje tokių tik 17 proc.. Dabar, kai vyksta baisus karas Ukrainoje, tai ypač svarbu. Tik patriotiškai nusiteikęs pilietis eis ginti šalį.

    Kas gali Seimo nariams nepatikti mūsų vizijoje? Ar, kad Laisvės kario atminimas įamžinamas Vyčio kryžiumi per visą aikštę? Nuo Mindaugo laikų už Lietuvą žuvo milijonas, o gal daugiau Lietuvos karių. Todėl ir Vyčio kryžius turi būti adekvataus dydžio – per visą aikštę. O gal nepatinka, kad Lietuvos istorija kaip ant delno ir labai tinkama garsinti Lietuvos vardą ir jos didingą praeitį? „Iš praeities Tavo sūnūs te stiprybę semia“. Garsinti Lietuvą užsienio turistams, kurių kasmet atvyksta į Vilnių milijonas? Gal nepatinka, kad dalis lėšų gautų iš užsienio turistų, būtų skiriama už Laisvąjį pasaulį kovojančiai, plūstančiai krauju Ukrainai?

    Su mūsų projektais, Sūduvių -  Lukiškių aikštės vizijos ir Kalniškės kalvos įamžinimo supažindinome Krašto apsaugos ministrą Lauryną Kasčiūną. Jis pasakė, kad jam patinka projektai. Laisvės kario atminimo įamžinimas – Lietuvos kariuomenės šventa pareiga. Deja, abejojame dėl L. Kasčiūno noro mums padėti. Alytaus tremtinių atstovė kreipėsi į ministrą. Jis pasakė: jūs veikite, o mane informuosite ką nuveikėte. Mūsų atstovė atsakė: mes norėjome pagalbos. Tik kažin ar sulauksime. Ministrui reikėtų tik paskambinti LGGRTC Direktoriui ir paprašyti vykdyti tremtinių projektus. Dar galėtų paraginti Vilniaus miesto savivaldybės merą Valdą Benkunską (abu Tėvynės Sąjungos atstovai). Ir liktų tik geranoriškai vykdyti projektus.

    Dešimtmečius trunkantis valdančiųjų Sūduvių Lukiškių aikštės projekto vizijos blokavimas yra reputacinis, ideologinis ir finansinis kenkimas valstybei.

    Prezidentas Algirdas Brazauskas (buvo ir premjeras) ėmėsi istorinės misijos – atkurti Valdovų rūmus. Ir juos atkūrė.

    O kas Lietuvos garbei imsis naujos istorinės misijos – realizuoti neprilygstamą Sūduvių Lukiškių aikštės vizijos projektą?

    Nejaugi mes, tremtiniai, kaip patarė mums advokatai, turėsim kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą?

 

1941 metų tremtinys  

Kazlų Rūdos Garbės pilietis

Algimantas Lelešius           

 

Atgal