VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

03.08. VMVT: pažeidimų prekybos nedaug, tačiau kai kur pastebimas atsipalaidavimas

Išliekant rizikai užsikrėsti COVID-19, Valstybinė maisto ir verinarijos tarnyba (VMVT) toliau skiria didelį dėmesį ir vykdo netikėtus patikrinimus prekybos maisto produktais įmonėse bei maistą išsinešimui siūlančiose vietose.Per du šių metų mėnesius šalyje patikrinę daugiau kaip 900 maisto įmonių, VMVT specialistai nustatė kelias dešimtis pažeidimų (5 proc.). Pastebima, jog kai kuriuose atskiruose miestuose pirkėjų ir lankytojų srautai reguliuojami tik epizodiškai, o aktyviau susidarančias eiles prie kasų ar įėjimų reguliuoti imamasi tik inspektorių kontrolės metu.

 pixabay.org nuotr.

VMVT pabrėžia, kad didžiausias dėmesys turi būti skiriamas saugių atstumų išlaikymui tiek tarp apsiperkančių, tiek tarp personalo, būtina laikytis ir kitų vyriausybės nustatytų reikalavimų, saugant didžiausią turtą – visų sveikatą.

Patikrų metu prekybos centrų, maisto prekių parduotuvių administracijoms bei pavieniams prekiautojams nurodoma skirti daugiau dėmesio dažnai liečiamų paviršių (apsipirkimui naudojamų krepšelių, vežimėlių, prekių laikymo vietų, banko kortelių skaitytuvų ir kt.) valymui bei dezinfekavimui.

Patikrinimų metu taip pat kontroliuojama, ar maisto parduotuvėse, turgavietėse ir viešojo maitinimo įstaigose, kurios ruošia maistą išsinešimui, darbuotojai laikosi su darbuotojų higiena, sveikatos patikromis ir asmens apsaugos priemonių naudojimu susijusių reikalavimų. Atkreipiamas dėmesys, kad neteisingai dėvimos kaukės neapsaugo nuo užsikrėtimo COVID-19, praneša VMVT.

Sausio-vasario mėnesiais beveik 40 proc. tikrintų atvejų buvo fiksuota, kad nematuojama darbuotojų kūno temperatūra, atvykus į darbą. Trečdalis vis dar nesilaiko reikalavimo prie įėjimų lankytojams skelbti informacija apie asmens higienos laikymąsi (rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą) ir būtinybę dėvėti apsaugines veido kaukes. Ne visuomet prie įėjimų yra sudaromos ir galimybės pirkėjams bei lankytojams dezinfekuoti rankas.

VMVT kviečia verslininkus ir jų klientus būti atsakingais ir laikytis visų karantino reikalavimų,  sustiprintos higienos, siekiant mažinti koronaviruso infekcijos plitimą. Atkreiptinas dėmesys, kad nustačius šiurkščių ar pasikartojančių pažeidimų, turinčių įtakos tolesniam COVID-19 infekcijos plitimui, yra taikomos atitinkamos poveikio priemonės.

Pirkėjai taip pat raginami laikytis saugaus atstumo parduotuvėse ir maisto išsinešimui paslaugą teikiančiose maitinimo įstaigose, teisingai dėvėti apsauginę veido kaukę, įėjus į parduotuvę visada dezinfekuoti rankas, laikytis saugaus atstumo eilėse prie kasų ir nesibūriuoti prie prekystalių ar atskiruose prekybos skyriuose.

Atgal