VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

04.08. Aptartos Lietuvos ir Ispanijos bendradarbiavimo perspektyvos

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė susitiko su Ispanijos užsienio reikalų ministre Arancha González Laya ir aptarė pandemijos valdymą bei dvišalių santykių raidą. 

„Darome viską, kad sustabdytume tolesnį pandemijos plitimą, siekiame spartesnio vakcinų tiekimo. Europos Sąjungos pasirinktas bendro apsirūpinimo kelias buvo teisingas ir šių susitarimų privaloma laikytis“, – sakė Lietuvos premjerė.

Pabrėžta, kad reikia vengti nepanaudotų vakcinų sankaupų susidarymo, būtina sudaryti galimybę skolintis vakcinas tarp skirtingu greičiu skiepijančių valstybių narių. Tokią sistemą Lietuva taiko tarp savivaldybių šalies viduje. 

Kalbant apie skaitmeninį žaliąjį sertifikatą, pažymėta, kad turi būti pripažįstami tik Europos vaistų agentūros patvirtintų vakcinų pažymėjimai. Taip pat reikia skatinti gyventojų pasitikėjimą vakcinavimu, komunikacija turi būti koordinuota, remtis EMA rekomendacijomis, siekiant išvengti vienašalių sprendimų.

Pasak I. Šimonytės, Ispanija – svarbi Lietuvos draugė ir partnerė. Lietuva labai vertina Ispanijos indėlį į Baltijos šalių saugumą. Šalis dėkinga Ispanijai ir jos konsulatui Karakase už pagalbą perkeliant iš Venesuelos dvidešimt šešis lietuvių kilmės asmenis.

I. Šimonytė ir A. González Laya sutarė, kad nėra atskirų Europos Sąjungos pietinių ir rytinių valstybių problemų. Jos yra aktualios visai bendrijai ir visas jas reikia spręsti bendrais pajėgumais, ar tai būtų migracijos iššūkiai, su kuriais susiduria Ispanija, ar rytų partnerystės klausimai, kuriuos sprendžia Lietuva.

Akcentuota, kad Lietuva intensyviai konsultuojasi su Europos Komisija dėl rekomenduojamų reformų įgyvendinimo (CSR). Didysis iššūkis – aukštesnės vertės ekonomika ir žaliojo kurso įsipareigojimai. Svarbiausia – energetinis efektyvumas (renovacija), skaitmenizavimas, švietimas, mokslas ir inovacijos.  Ministrė Pirmininkė ir Ispanijos užsienio reikalų ministrė sutarė, kad svarbu skatinti Ispanijos ir Lietuvos ekonominį bendradarbiavimą. Viena tokių sričių galėtų būti bendri atsinaujinančią energetiką skatinantys projektai.

Aptariant saugumo klausimus, pabrėžta, kad Lietuva dėkoja už svarų Ispanijos indėlį užtikrinant NATO rytinio flango saugumą. Laukiama 8-osios (Baltijos šalyse) Ispanijos pajėgų NATO oro policijos misijos.

Atgal