VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

06.04.Visas verslas pastatomas į vieną gretą

Vidmantas Janulevičius

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas

Ir ką gali pasakyti? Tiesiog siūlyčiau neplanuoti valstybės politikos pagal kelių įmonių elgseną, o vertinti bendrą įmonių situaciją. Pandemijos poveikis ekonomikai buvo itin asimetriškas, t. y. daliai ekonominių veiklų pandemiją net suteikė progą augti, bet kitoms buvo “mirtinas” išbandymas. Ir toks poreikis atsirado ne dėl verslo negebėjimo veikti, o dėl valstybės įvesto karantino ir veiklų apribojimo – šį faktorių jau pamiršome ir apie tai nekalbame. 50 proc. LPK narių vis dar susiduria su finansinių išteklių prieinamumo problema.

Verslui teks palaukti. J. Stacevičiaus nuotr.

Finansų ministerijos pasiūlyta pelno mokesčio lengvata leistų 2020 m. patirtus nuostolius atskaityti iš 2019 m. pelno mokesčio, o tai būtų tikslinė ir svari finansinė paskata su sunkumais vis dar susiduriančiam verslui. Reikia atsižvelgti ir į neeilinę situaciją žaliavų rinkoje. Šios finansinės paskatos taikymas Lietuvos valstybės biudžetui nieko nekainuoja, nes verslas, kuris nuspręstų 2020 m. nuostolius atskaityti iš 2019 m. pelno, daugiau lėšų turėtų šiemet, tačiau kitąmet jų mokestinė našta padidėtų atitinkama suma. Todėl įmonės, kurios nesusiduria su finansiniais sunkumais, neturi paskatos naudotis šia pelno mokesčio lengvata.

Lietuvoje veikia 108 258 ūkio subjektai, o tik keletas įmonių galimai neteisingai panaudojo subsidijų lėšas ir dabar visas verslas yra pastatomas į vieną gretą su jomis. Tad nevalingai kyla mintis – o gal tai kryptinga ir suplanuota akcija ir dabar sulauksime dar ne vieno tokio politikų sprendimo, sakančio: kapanokitės kaip išmanote, nes jokių mokestinių reformų nesulauksite….

 

Atgal