VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

06.13. Gėda ir bėda Lietuvai

Vytautas Sinica

Pastarojo meto Žygimanto Pavilionio elgesys ir kolegų apsimetinėjimas, kad tas elgesys nieko tokio, yra jau nei liūdnai, nei juokinga, nei pikta. Tai yra tikrai gėda ir bėda Lietuvai. Iš mūsų Užsienio reikalų komiteto pirmininko jau atvirai tyčiojasi palyginti draugiškų šalių vadovai („Gižimantas”), sakyčiau, kad subtiliai pašiepia ir Seimo pirmininkė („jis visada TAIP kalba”), iškiliausi politikos apžvalgininkai eteryje kvestionuoja jo blaivumą (V. Laučius), o internetai pilni memų ir tikrai vykusių.

Man visiškai neįdomu Pavilionio vestuvės ambasadoje. Toje temoje baisiausi aspektai yra tie, kurie, regis, niekam nekliūva: kad ŽP savo vestuvių proga parašė absoliučiai politinį, prie ES reikalų ir pasigyrimo pažintimis pritempta postą ir kad teisindamasis dėl vestuvių komandiruotės už mokesčių mokėtojų pinigus metu įvardijo ceremoniją „atlikom procedūrą”. Visos komandiruotės ir ambasadorių privilegijos čia nublanksta.

V.Čmilytė Nielsen apie Ž. Pavilionio retoriką: „Taip jis kalba nuolat“

Bet štai Rusijos komikų pokalbis su ŽP ir reakcijos į jį yra daug įdomesnės ir baisesnės. Žmogus prišnekėjo skandalingų dalykų apie savo įtaką, apie Prezidento instituciją, apie kitas valstybes. Prišnekėjo lyg privačiai, bet iš tiesų viešai ir tai yra tik jo naivumo nulemtas faktas. Vakaruose ar kad ir toj pačioj Japonijoj po privačių pokalbių su gėdą einamoms pareigoms (ne pačiam asmeniui, tas visai nesvarbu) darančiu turiniu nutekėjimo tiesiog atsistatydinama. Gi Pavilionis sako nekomentuosiantis provokacijų, partijos kolegos didžiuojasi, kad provokacijos prieš juos rengiamos. Gal ir Pavilionienei reikėjo didžiuotis, kai telefoniniai sukčiai iš jos išviliojo turtą? Juk įvertinimas.

Esminis momentas, kad pirminė reakcija į paviešintą įrašą nebuvo joks paneigimas, ŽP nesakė, kad įrašas netikras (deepfake - kai perkuriamas net vaizdo įrašas). ŽP tik sakė nekomentuosiantis. Po paros suprato, ko gero, kad prisišnekėta per daug, jog lauktų, kol skandalas praeis, ir sugalvojo neigti įrašo tikrumą. Tai, kiek truko pasakyti, jog įrašas netikras, aiškiausiai rodo, kad įrašas tikras.

Partijos komunikacinė pozicija nekomentuoti įrašo turinio, o tik jo aplinkybes, aišku, yra pati saugiausia, nes to turinio „išsukti” faktiškai neįmanoma. Keista ne tai, ką šneka TSLKD, o tai, kad žiniasklaida jiems tą leidžia. Normali valdžią kontroliuojanti žiniasklaida eteryje remtų prie sienos politikus būtinai komentuoti ŽP įrašo turinį. Mūsų žiniasklaidai viskas gerai būti TSLKD aptarnaujančio PR vaidmenyje. Net vieši teiginiai, kad įrašas esąs saugumo tarnybų darbas nesusilaukia reikalavimų tokius teiginius įrodyti. Kuriamas apgailėtinas standartas, kai bet kas gali be įrodymų teigti kažką darant saugumo tarnybas.

Lietuvai senokai kas darė tiek gėdos tarptautinėje erdvėje, kiek dabar daro Žygimantas Pavilionis. Tai ne tik jo (jis, rodos, net nesupranta), tai mūsų visų gėda. Grybauskaitė gebėjo išsireikalauti pakeisti Ušacką dėl daug menkesnių priežasčių. Pavilionį pakeisti yra pačios valdančiosios daugumos savigarbos klausimas.

 

Atgal