VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

07.11. Seimo Europos reikalų komitetas: „Pirmininkaudama Europos Sąjungos Tarybai, Slovėnija ypatingą dėmesį skirs Konferencijai dėl Europos ateities ir saugumo prie Europos sienų stiprinimui“

2021 m. liepos 1 d. Slovėnija pradėjo pirmininkauti Europos Sąjungos (ES) Tarybai. Slovėnija savo pirmininkavimą ES Tarybai grindžia šūkiu „Kartu. Atspari. Europa“ (angl. Together. Resilient. Europe.). Slovėnija pirmininkavimo metu sieks palengvinti ES atsigavimą ir sustiprinti jos atsparumą, apibrėžti Europos ateities politiką, sustiprinti teisinės valstybės principo taikymą ir europines vertybes bei padidinti saugumą ir stabilumą Europos kaimynystėje.

Slovėnija pirmininkavimo prioritetais išsiskyrė: 1) Europos Sąjungos atsparumą, atsigavimą ir strateginę autonomiją; 2) konferenciją dėl Europos ateities; 3) Europos gyvenimo būdo, teisinės valstybės ir visiems vienodų kriterijų sąjungą; 4) patikimą ir saugią Europos Sąjungą, galinčią užtikrinti saugumą ir stabilumą savo kaimynystėje.

Bendrame Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų (toliau – Komitetai) posėdyje Slovėnijos pirmininkavimo programą pristačiusi Slovėnijos Respublikos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Božena Forštnarič Boroje sakė, kad Slovėnija tęs pirmininkavimo ES Tarybai trejeto formate (Vokietijos, Portugalijos ir Slovėnijos) iškeltų prioritetų įgyvendinimą, didelis dėmesys bus skiriamas Europos atsistatymo po COVID-19 pandemijos procesui, ekologiškos ir skaitmeninės ekonomikos kūrimui, transatlantinių santykių ir Šengeno erdvės stiprinimui ir sėkmingai Konferencijos dėl Europos ateities veiklai, siekiant įtraukaus ir atviro dialogo su visuomene dėl svarbiausių nacionalinių iniciatyvų, tapsiančių pagrindu būsimoms diskusijoms Konferencijos dėl Europos ateities plenarinėse sesijose.

2021 m. pirmą pusmetį ES Tarybai pirmininkavusios Portugalijos rezultatus pristatęs Portugalijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Žao Marija R. de A. Kabralis (João Maria Rebelo De Andrade Cabral) priminė, kad Portugalija buvo susitelkusi trijuose pirmininkavimo ES Tarybai prioritetuose: 1) Europos atsigavime, kurį skatina klimato ir skaitmeniniai pokyčiai; 2) Europos socialinių teisių ramsčio politikos įgyvendinime, taip užtikrinant teisingus ir įtraukius klimato ir skaitmeninius pokyčius; 3) Europos strateginės autonomijos stiprinime, išliekant atviriems pasauliui.

Portugalijos ambasadorius, dėkodamas už pakvietimą dalyvauti bendrame Komitetų posėdyje, pabrėžė, kad pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpis buvo didelių iššūkių metas, lėmęs  beprecedentes sąlygas dėl COVID-19 pandemijos, tačiau pasidžiaugė, kad tokiomis sąlygomis Portugalija ypač efektyviai pasiekė užsibrėžtų rezultatų. Ambasadorius, pristatydamas Portugalijos pirmininkavimo pasiekimus, pasidžiaugė gegužės 9 d. Strasbūre oficialiai startavusia Konferencija dėl Europos ateities. Ambasadorius pažymėjo, kad Portugalijos pirmininkavimo metu buvo padėtas tvirtas pagrindas ES ekonomikos atsigavimui po pandemijos ir pasiektas sutarimas dėl Europos klimato įstatymo.

Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pasidžiaugė Portugalijos pirmininkavimo ES Tarybai metu pasiektais rezultatais,  pirmininkavimą ES Tarybai pradedančios Slovėnijos iškeltais daug apimančiais prioritetais ir paragino neužmiršti tolimesnio Rytų Partnerystės iniciatyvos plėtojimo ir bendradarbiavimo su joje dalyvaujančiomis valstybėmis – partnerėmis.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis padėkojo Portugalijai už pirmininkavimo ES Tarybai metu parodytą solidarumą Lietuvai ir pagarbą demokratinėms vertybėms, pasiekus susitarimą, kad Baltarusijai būtų pritaikytas naujas – ketvirtasis – sankcijų paketas bei prašė analogiškos politinės linijos laikytis taip pat ir pirmininkavimą ES Tarybai perėmusios Slovėnijos.

Komitetų nariai su posėdžio svečiais aptarė nelegalios migracijos srautų, inicijuojamų Baltarusijos valdžios, taip pat – santykių su Rusija temas, įvertino Portugalijos indėlį, įtvirtinant stipresnį nacionalinių parlamentų vaidmenį Konferencijos dėl Europos ateities rėmuose.

Atgal