VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

07.24. Problemos bendros visoje šalyje

Remigijus Šimašius

Vilniaus meras

Atėjo laikas visiems garsiai pakalbėti apie dramblį kambaryje. Kalbėsiu ne tik savo, bet visų atsakingų piliečių vardu.

Pradėsiu nuo esminio dalyko - virusas neišnyko, bet mes jau turime efektyvią vakciną. Rudenį bus ketvirtoji banga - o ji bus, nes kol kas skiepijasi tik kas antras. Tačiau nepriimtina ketvirtąją bangą pasitikti taip pat kaip trečiąją ar ankstesnes.

Tokioje situacijoje rudenį nauji karantino ribojimai turi būti taikomi tik tiems, kas elgiasi neatsakingai, o ne vėl užmetami ant pečių tiems, kurie elgiasi atsakingai, kai kažkas kitas marširuoja nusispjovęs į mokslą, į visuomenę, ir į pandemiją. Visi laisvi, ir visi turi būti atsakingi už savo veiksmus, tad ir apribojimai neturi būti taikomi tiems, kurie elgiasi atsakingai. Jie turi būti tiems, kas nesiskiepija ir taip neapsaugo savęs ir aplinkinių.

Svarbu apie tai kalbėti jau dabar, nes daugeliui kyla klausimų, kaip dirbsime, kaip keliausime, kaip mūsų vaikai mokysis rudenį. Nors Vilnius pagal vakcinaciją yra vienas iš lyderių, tačiau problemos akivaizdžios, ir jos bendros visoje šalyje: a) vakcinavosi tik apie pusė piliečių; b) vakcinų galiojimo laikas baiginėjasi ir dalį jų reikia išpilti; c) visus motyvuotus jau pasiekėme.

Rugpjūčio pradžioje, deja, turėsime uždaryti Litexpo vakcinacijos centrą, nes nebeturime tokio kiekio norinčių skiepytis. Eisime ir važiuosime kuo arčiau pritinginčių skiepytis, motyvuosime juos, ruošimės rudeniui su virusu. Tačiau to neužtenka.

Pasakykime garsiai - valstybė nebegali subsidijuoti neatsakingumo ir nenoro skiepytis.

Testavimas nebėra panacėja, pripažinkime ir tai. Kai turime skiepus, testavimas tėra bandymas kibirėliu išsemti ežerą. Todėl testai turi būti mokami tiems, kurie nenori pasirinkti nemokamo skiepo. Testas, beje, mokesčių mokėtojams kainuoja net 10 kartų daugiau nei vakcina.

Rudenį, kai oras subjurs ir visos kultūrinės bei pramoginės veiklos persikels į uždaras patalpas, jos turi būti pasiekiamos tik saugiems asmenims - t.y. skiepytiems arba už testą iš savo piniginės susimokėjusiems. Jūs turite teisę nesiskiepyti, bet visuomenė turi teisę saugoti save nuo sveikatos grėsmių. Kai kelionėms, teatrui, restoranui ar kitai veiklai reikalingas testas taps mokamu, tikiuosi, bent tokiu būdu galėsime pasiekti taip reikalingą visuomenės imunitetą.

Verta apsvarstyti ir tai, ar socialiai atsakinga visuomenės dalis turi mokėti už brangų gydymą nuo viruso tų, kurie savo noru pasirinko susirgti juo, laiku neapsisaugoję skiepu.

Privalome išplėsti profesijų sąrašą, kuriose nepasiskiepiję arba nesitestuojantys asmenys kelia grėsmę aplinkiniams. Manau, kad nė vienas jūsų nesidžiaugtų sužinojęs, kad jūsų vaiką moko mokytojas, vengiantis skiepo. Tokių jautrių profesijų yra ir daugiau.

Turime nustoti siųsti palankumo žinutes tiems, kurie tyčiojasi iš mokslo, parazituoja viešojoje erdvėje ir mūsų valstybę dar vieniems metams nori įgrūsti į viruso gniaužtus.

Turime pripažinti - iki šiol grėsmė visuomenei buvo virusas. Kai jau turime vakciną, virusas nebėra nevaldoma grėsmė. Dabar, deja, turiu tai pasakyti - grėsmę visuomenei kelia tie, kurie nesiskiepija. Atsakingi piliečiai nebeturi mokėti už šios visuomenės dalies kaprizus ir parazitavimą.

Visuomenės imunitetą virusui mes vis tiek pasieksime, klausimas tik toks, kuriuo būdu - su vakcina, ar persirgus dar papildomiems 300 tūkst. žmonių su papildomomis 4000 mirčių. Kurių vis dar galime išvengti.

 

Atgal