VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

07.30. Kokius daiktus yra draudžiama siųsti paštu?

Deja, bet dar atsiranda atveju, kai siuntėjai nežino apie draudžiamų daiktų sąrašą ir bando nusiųsti negalimas prekes kitam žmogui. Tam, kad siuntėjui ir pašto darbuotojams išvengti nemalonumų, reikia prieš siuntimą sužinoti faktą, ar galima tuos daiktus siųsti paštu. 

Ko negalima siųsti paštu?

Tam, kad siuntimas būtų sklandus, atkreipkite dėmesį į šių draudžiamų daiktų sąrašą:

  • narkotines ar kitaip (neigiamai) psichiką veikiančias medžiagas
  • ginklus (sprogstamuosius, šaunamuosius, orinius, karinius) ir jų kopijas
  • sprogstamąsias medžiagas
  • žiebtuvėlius ir degtukus
  • daiktai, kurie gali įžeisti kitą asmenį arba nuotraukos, kuriose yra pateikiamas nepadorus atvaizdas (užrašas)
  • gyvus gyvūnus (išskyrus dėles, bites, kenkėjų naikintojus, šilkverpius - šie turi būti siunčiami registruotuose (smulkiuose) siuntose bei oficialiai pripažintose institucijoje)
  • alkoholinius gėrimus, kurie viršija 70 procentų
  • aerozolius
  • banknotus, monetas, čekius bei vertybinius popierius
  • papuošalus, brangakmenius, platiną, auksą, sidabrą bei kitus vertingus daiktus

 

Jeigu planuojate siųsti mėsos gaminius, šie turi būti supakuoti hermetinėse pakuotėse, o jų kiekis negali viršyti 5 kilogramų. Taip pat nerekomenduojama siųsti ir tabako gaminių,

kadangi net tuose šalyse, kuriuose nėra uždrausta gabenti tabaką, jie yra apmokestinami itin dideliais muito mokesčiais.

Kurios šalys uždraudė įvežti tabako gaminius?

Jeigu nusprendėte, kad vis dėl to jums būtina nusiųsti tabako gaminius į užsienio šalį, atkreipkite dėmesį į tai, jog ne visos Europos Sąjungos šalys arba kitos šalys tai leidžia daryti. Pavyzdžiui tabako siuntinys į Italijąyra uždraustas, todėl į šią šalį jums nepavyktų nusiųsti jums norimų prekių. Taip pat tabako gaminių negalima siųsti į Austriją, Airiją, Braziliją, Baltarusiją, Indiją, Kuveitą, Jungtines Amerikos Valstijas, Malį, Singapūrą, Rumuniją, Tanzaną, Vokietiją ir Vietnamą. 

Norint siųsti tabako gaminius į užsienio šalis, geriau pasiteiraukite Lietuvos pašto, ar pavyks šį siuntimą įvykdyti. Siuntimo reikalavimai itin dažnai keičiasi, todėl, kas galiojo prieš pusę metų, gali nebegalioti dabar. 

Kurios šalys uždraudė įvežti alkoholinius gėrimus?

Nors ir kartais taip norisi pasidalinti tauriaisiais gėrimais su artimaisiais ar draugais, tačiau yra atvejų, kai jų siuntimas yra negalimas. Tam, kad nekiltų nemalonių nesklandumų tiek jums, gavėjui ir pašto darbuotojui, pirmiausiai atkreipkite dėmesį, kurios šalys yra uždraudusios šių prekių gavimą, o t.y. Austrija, Brazilija, Baltarusija, Centrinė Afrikos Respublika, Jungtiniai Arabų Emyratai, Jungtinės Amerikos Valstijos, Kuveitas, Nigerija, Pakistanas, Omanas, Sent Lusija, Sent Kristoferis ir Nevis, Sudanas ir Singapūras.
Taip pat, kaip ir tabako gaminių, taip ir alkoholinių gėrimų siuntimo situacija į užsienio šalis nuolat keičiasi, todėl prieš siunčiant šiuos produktus geriau kreiptis į Lietuvos paštą arba bent jau pasidomėti tos dienos draudžiamųjų ir leistinų šalių sąrašu. Žinoma, gavėjai, kuriems yra siunčiamos prekės, taip pat gali pasiklausti siuntimo taisyklių, kurios yra keliamos jų esamoje šalyje. 

Atgal