VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

09.21. Rusijoje nesikeičia ne tik valdžia, bet ir atlyginimai

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

Lietuvoje per dešimtmetį atlyginimai padvigubėjo (nuo 470 iki 980 eurų), o Rusijoje - išliko beveik nepasikeitę ir vis dar tesiekia apie 500 eurų. Jei tokios tendencijos išsilaikys (o šansų nemažai, nes vadžios stabilumas Rusijoje teigiamai koreliuoja su atlyginimų "stabilumu") - jau kitais metais Lietuvoje minimalus darbo užmokestis* bus toks, koks Rusijoje yra vidutinis (Rusijoje minimalus darbo užmokestis siekia ~150 eurų). Be to, jei Rusija ir toliau išlaikys visokeriopą stabilumą, jau 2025 metais atlyginimai Ukrainoje taps didesni nei Rusijoje.

p.s. dažnai po tokių įrašų atsiranda komentarų, teigiančių, kad Rusijoje neva viskas yra pigiau, tad rusiškojo 500 eurų atlyginimo perkamoji galia yra didesnė nei lietuviškojo 980 eurų atlyginimo. Remiantis EBPO duomenimis, Rusijoje bendras kainų lygis siekia 42% EBPO šalių vidurkio, o Lietuvoje - 61%**, tad vidutiniškai Lietuvoje vartojimo prekių ir paslaugų kainos yra 45% didesnės. Tačiau atlyginimai Lietuvoje yra 85% didesni nei Rusijoje, tad Lietuvoje perkamoji galia yra didesnė. Čia galite palyginti Vilniaus ir Maskvos kainas ir atlyginimus (atkreipkite dėmesį į būsto kainų skirtumus - būsto kainos nepatenka į kainų lygio skirtumus, tad realiai perkamoji galia Vilniuje yra dar didesnė nei Maskvoje): https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp...

*minimalų darbo užmokestį Lietuvoje planuojama kelti iki 730 eurų "ant popieriaus" arba ~550 eurų "į rankas" (galutinė suma "į rankas" priklausys nuo to, kiek bus keliamas NPD)

** Kainų lygiai EBPO šalyse:

https://www.statista.com/.../price-level-index.../

Atgal