VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

09.24. Teismai dėl Maskvos namų Vilniuje baigti

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutine instancija išnagrinėjo Maskvos namų apeliaciją, kuria buvo skųstas pirmos instancijos sprendimas atmesti Maskvos namų skundą Savivaldybei dėl atsisakymo derinti projektinius pasiūlymus Maskvos namų statybai (savavališkos statybos įteisinimui).  

Teismas galutiniu procesiniu sprendimu Maskvos namų skundą atmetė. 

„ Vyriausiasis administracinis teismas padėjo galutinį tašką mūsų ir Maskvos namų ginčo istorijoje. Mes teisūs, neleidę tolesnių statybų. Nesileidžiame kvailinami. Džiaugiuosi, kad dabar, po teismo galutinio ir neskundžiamo sprendimo, tai sakau ne tik už save ir Vilniaus savivaldybę, bet ir už mūsų valstybę. Ačiū!“ – sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. 

"Maskvos namų" Vilniuje projektas. Nuotr. Sauliaus Žiūros

 Teismo teigimu, nors tokiu teismo sprendimu yra ribojama Maskvos namams Konstitucijos laiduojama ūkinės veiklos laisvė, šis ribojimas taikomas nustačius, kad netaikant šio ribojimo būtų pažeidžiamas viešasis interesas, visai visuomenei reikšminga vertybė – nacionalinis saugumas, kurio pažeidimo rizika vertinta remiantis aktualiais faktiniais duomenimis, t. y. taip, kaip ir turi būti sprendžiama dėl besikeičiančių visai visuomenei reikšmingų ir aktualių vertybių apsaugos poreikio. Pareiškėjui taikomas ribojimas yra konkrečiu atveju būtinas viešajam interesui užtikrinti, taigi taikomas ribojimas yra proporcinga priemonė. 

Teismas atkreipė dėmesį ir į tai, kad pats pareiškėjas neįrodinėja esminės aplinkybės, dėl kurios reikėtų abejoti pirmos instancijos teismo sprendimo teisėtumu. Tai yra pareiškėjas neįrodinėja, kad „Maskvos namai“, įvardinti kaip objektas, galintis kelti grėsmę nacionaliniam saugumui, nekeltų grėsmės nacionaliniam saugumui.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutine instancija išnagrinėjo apeliaciją, kuria buvo skųstas pirmos instancijos sprendimas atmesti Maskvos namų skundą Savivaldybei dėl atsisakymo derinti projektinius pasiūlymus Maskvos namų statybai (savavališkos statybos įteisinimui). Teismas galutiniu procesiniu sprendimu Maskvos namų skundą atmetė. 

 

 

Atgal