VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

09.23. Apie „Projektą – HOMO SOVIETICUS“ Tuskulėnų dvaro rūmuose

 

Raimundas Kaminskas

2021 m. rugsėjo 21 d. Vilniuje, Tuskulėnų dvaro rūmuose  atidaryta nauja  ekspozicija   „Projektas – HOMO SOVIETICUS“. Ekspozicijos tikslas – atskleisti sovietinio totalitarinio režimo pastangas ir priemones kurti naują socialinę, kultūrinę, ekonominę ir politinę aplinką bei tariamai pažangų  SSRS pilietį.

Atidaryme sveikinimo žodį tarė  LGGRTC gen. direktorius dr. Arūnas Bubnys, LR Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė, Atkuriamojo Seimo pirmininkas, Kovo 11-osios akto signataras  prof. Vytautas Landsbergis, politinis kalinys, kardinolas Sigitas Tamkevičius, Radvilų rūmų dailės muziejaus vedėjas, vienas iš ekspozicijos „Homo sovieticus“ kūrėjų Remigijus Černius ir muziejaus „Projektas – Homo sovieticus” kūrėja ir vedėja Dovilė Lauraitienė.

Ekspoziciją sudaro penkios temos rodomos   atskirose salėse: kultūros, moralės ir vertybių kaitos, religijos, tapatybės transformacijos ir kasdienybės. Taip pat įrengta atskira erdvė – simbolinė „Prisiminimų alėja“, kurioje demonstruojami tam tikrų  asmenybių, gyvenusių sovietų laikais, ar ideologizuotų apibendrintų tipažų portretai.



Siekiant pabrėžti oficialios propagandos atotrūkį nuo kasdienių patirčių ir tylųjį pasipriešinimą skleidžiamai ideologijai visa ekspozicija pateikiama trimis lygmenimis:
- viršutinėje ekranų ir eksponatų dalyje – tai, kas buvo matoma viešai, oficialiai skelbiama ir propaguojama;
- per vidurį – tai, kokia buvo žmonių kasdienybė, kas buvo laikoma „normaliu“ dalyku;
- apačioje – sovietinio „normalumo“ nukrypimai: nuo nusikalstamumo iki nepasidavimo ar priešinimosi sistemai.

Kiekvienoje salėje yra numatyta ir interaktyvi erdvė (terminalai), kur lankytojai gali peržiūrėti skirtingas veiklas: sovietinės propagandos ir melo demaskavimo vaizdo siužetus, nuotraukų galeriją, viktoriną ir sovietiniu laikmečiu naudoto žodyno paaiškinimą.

Žaidimus mėgstantiems lankytojams prie atskiro kompiuterio galima išmėginti savo atvaizdą perkelti į sovietinius plakatus ar kronikas arba atsidurti baudžiamuose režimo gniaužtuose, pasidaryti šias nuotraukas ir atsisiųsti jas prisiminimui apie apsilankymą muziejuje. Pavieniams lankytojams yra parengtas išmanusis gidas, kuriuo naudojantis bus galima eksponatų aprašus išklausyti, taip pat išgirsti su jais susijusių ano laikmečio anekdotų ar teatralizuotų pasakojimų.

Atidarytoje muziejinėje erdvėje galima rasti per 200 eksponatų, kuriuos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro prašymu pateikė muziejai, bibliotekos, archyvai ir privatūs asmenys. Ekspozicija „Projektas – HOMO SOVIETICUS“ nėra baigtinė, ji bus pildoma, atsižvelgiant į visuomenės reakcijas, istorinius tyrimus.

Naujos ekspozicijos „Projektas – HOMO SOVIETICUS“ istorinės dalies koncepcijos autoriai: dr. Rasa Čepaitienė (Lietuvos istorijos institutas), dr. Valdemaras Klumbys (Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras), Margarita Matulytė (Nacionalinė dailės galerija), dr. Zita Pikelytė (Panevėžio kraštotyros muziejus), Virginija Rudienė (Lietuvos nacionalinis muziejus), dr. Arūnas Streikus (Vilniaus universitetas).

Ekspozicijos dizaino ir techninio projekto autorius – Darius Baliukevičius.

Atgal