VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

10.23. Kas gina seniausias Vilniaus žydų kapines ?

Edmundas Kulikauskas, Draugijos „Gerbkime kapines“ narys, Arkadijus Kurliandčikas, Vilniaus žydų bendruomenės narys

Paskutiniu metu žiniasklaidoje rašoma apie seniausiose Vilniaus žydų kapinėse pastatytų Sporto rūmų rekonstrukciją. Finansų ministerija tam neskyrė lėšų 2021 m. biudžete. Nepaisant to, Turto bankas prašo statybos leidimo rekonstrukcijai. LRT laidoje rodomi Sporto rūmų konstrukciniai ypatumai, pasakojami svarbūs čia vykę įvykiai, keliami nostalgijos jausmai.  Laidoje taip pat paminėta, kad rūmai stovi žydų kapinėse.

Aptarimas seniausių Vilniaus žydų kapinių Šnipiškėse ir Sporto rūmų rekonstrukcijos įvyko 2021 m. rugsėjo mėn. 24 d. M. Mažvydo bibliotekoje Vilniuje su kapinių gynėjais, Vilniaus žydų bendruomenės (VŽB) nariais,  kapinių specialiste istorike Vida Girininkiene ir Nepriklausomybės akto signataru Seimo nariu Emanueliu Zingeriu ir jo patarėja Aukse Dransard.

 Pasitarime apie žydų kapines Šnipiškėse ir Sporto rūmus iš kairės Seimo narys Emanuelis Zingeris, istorikė Vida Girininkienė, Edmundns Kulikauskas, Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas Aleksandr Černov ir Arkadij Kurliandčik 2021 09 24 | Draugijos „Gerbkime kapines“ archyvo nuotr.

Dalyvavo VŽB pirmininkas Aleksandras Černovas, narys Arkadijus Kurliandčikas ir draugijos „Gerbkime kapines“ narys Edmundas Kulikauskas. Pastarasis dalyviams įteikė numatytą pasitarimo programą. Kartu įteikė Juliaus Norvilos parengtą siūlomo Šnipiškių žydų kapinių atkūrimo iliustraciją. Taip pat įteikė Rutos Bloštein peticijos santrauką. Ji savo peticija skatina Kongresų centrui rasti vieta kitur, ne Kapinėse, kurios yra šventa vieta. Jos peticiją yra pasirašę daugiau kaip 53 tūkst. asmenų Lietuvoje ir užsienyje.

A. Kurliandčik ir E. Kulikauskas prisistatė kaip Kapinių gynėjai palaikantys žydų kapinių Šnipiškėse sutvarkymą, raginantys atsisakyti Sporto rūmų rekonstrukcijos į Kongresų centrą ir prieštaraujantys bet kokioms statyboms Kapinėse. Siūlė, ar Sporto rūmai neturėtų būti pašalinti iš Kultūros vertybių sąrašo? Rūmų inžinerines vertybes ir rūmuose vykusius istorinius įvykius galima atminti ir kitais būdais. Netinka išsaugoti Sporto rūmus nes jiems niekad nederėjo stovėti viduryje kapinių, nesvarbu ar tai būtų žydų, katalikų ar kito tikėjimo žmonių.

Juos galėjo pastatyti tik sovietų laikais, kai buvo naikinami visi tikėjimai. Šis statinys nėra teisėtas, nes jo pagrindas nėra teisėtas. (1940 m. rugsėjo 16 d. LTSR Vidaus reikalų ministerijos Liaudies komisarų tarybos Spaudos ir draugijos skyrius likvidavo VŽB ir jos žinioje esančias žydų kapines perdavė Vilniaus miesto savivaldybei nes „tolimesnis šios bendruomenės veikimas yra nebesuderinamas su Lietuvos Tarybų Socialistinės Respublikos siekimais“.  LCVA f.401, a.2, b.518)

 Vilniaus žydų kapinės | LMAVB nuotr.

V. Girininkienė teigė, kad mes mažai žinome apie kapines. Anot jos, visas Vilnius pastatytas ant kapinių. Kapinės savaime nyko ar buvo naikinamos visais laikais. Besiplečiantys miestai reikalaudavo naujų aikščių ar teritorijų ir steigtos palyginus toli nuo centro kapinės po kelių šimtų metų atsidurdavo pačiame mieste. Visada buvo, kas gynė istorines kapines (Evangelikų, Liuteronų, Šv. Stepono bažnyčios ir kitas), tačiau jų balsai anuomet nieko nereiškė. Kaip kad ir žydų bendruomenės užsienyje balsas sovietmetyje. Tačiau istorinės kapinės reikalauja ypatingo dėmesio.

Priminė, kaip apie 1980 metus sovietų buvo projektas tiesti kelią tarp Senųjų ir Naujųjų Rasų kapinių, teko net du metus pakovoti. Ji iškėlė mintį, kad būtent Senųjų žydų kapinių vietoje Šnipiškėse galėtų būti įprasminti buvę žydų kapai paminklais-epitafijomis. Nurašytų epitafijų yra Lietuvos centriniame valstybės archyve, Respublikinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos skyriuje.

Arkadijus Kurliandčikas supažindina su Žydų kapinėmis Sporto rūmų lankytojus 2021 07 03 | Draugijos „Gerbkime kapines“ archyvo nuotr.

Seimo narys E. Zingeris pranešė, kad praeitą savaitę lankėsi JAV su Užsienio reikalų ministru Gabrieliu Landsbergiu. Ten paaiškėjo, kad tarp kitų svarbių klausimų JAV politikų Lietuvos atžvilgiu yra nuolat keliamas susirūpinimas senosiomis žydų kapinėmis Šnipiškėse (Piramonte). 

Paminėjo, kad finansavimo Sporto rūmų rekonstrukcijai nėra 2021 m. biudžete, nes jis paskutinėmis biudžeto formavimo dienomis kreipėsi į Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininką Mykolą Majauską, kad šią eilutę nefinansuotų, nes projektas nebuvo pakankamai aptartas su visuomene, tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. („Gerbkime kapines“ draugijos žiniomis Ministrės Pirmininkės sprendimą taip pat lėmė Seimo nario Kęstučio Masiulio pasiūlyta biudžeto pataisa, Seimo nario Antano Guogos persiųsti laiškai iš keliasdešimt litvakų išeivijos rabinų ir virš šimto laiškų, kurių Seimas ir Vyriausybė sulaukė tiek iš lietuvių, tiek iš litvakų, tiek iš Lietuvos, tiek iš viso pasaulio.)

Seimo narys E. Zingeris pasisakė, kad negali pritarti komercijai kapinių teritorijoje. A. Kurliandčikas ir E. Kulikauskas su juo sutiko. VŽB Pirmininkas A. Černovas teigė, kad yra susipažinęs su Šnipiškių kapinėmis bei su Sporto rūmais kaip statybininkas ir iš verslo pusės. Jo supratimu sunku su žydų dvasininkais susitarti ir siekti kompromisų, nes jie atkakliai laikosi savo taisyklių ir nieko kito negirdi. Jo manymu, galėtų būti kompromisų. V.Girininkienė pristatė savo asmeninę viziją, kad rekonstruoti Sporto rūmai galėtų tarnauti kaip visų tikėjimų, ne vien žydų tikėjimo, centras su tema „Jūs mūsų širdyse“. Tai būtų pirmas toks projektas Europoje ir ji padėtų tai įgyvendinti.

A. Černovas paaiškino, kaip Sporto rūmai pateko Turto bankui, kaip Šiaulių bankas juos pardavė Valstybei. Jis paklausė ar žinome kur buvo Gaono kapas, bet iš ten esančių niekas negalėjo pasakyti. („Gerbkime kapines“ narys Andrius Kulikauskas, susipažinęs su Israelio Klausnerio 1935 m. išleista knyga bei žemėlapiu, taipogi su J.Bulhako 1913 m. ir kitų fotografų kapų nuotraukomis, yra nustatęs, kad Gaono kapas ir beveik visų žymiausių rabinų kapai buvo toje vietoje, kur dabar stovi Sporto rūmai..).V. Girininkienė toliau gvildeno savo viziją. E. Zingeris iš savo pusės teigė, kad nors jis studijavo lituanistiką ir rinko lietuvių folklorą, jam labai svarbu išsaugoti Judaikos objektus.

Kadaise buvo gausi žydų bendruomenė, o dabar nėra kas šiuos objektus saugotų. O Žydų kapinės Šnipiškėse būtent yra toks Judaikos objektas.

V. Girininkienė sutiko, kad teritorija aplink Sporto rūmus yra žydų kapinės ir joje neturėtų  būti vykdomos jokios kitos veiklos.

Jos nuomone sunaikintos visų konfesijų kapinės, įvardinant ten palaidotų žymių asmenų pavardės, galėtų būti prisimintos ir įprasmintos ekspozicijoje dabar esamame pastate, ar kur kitur. Ji išsakė daug priemonių kuriomis būtų galima sudominti jaunimą bei lankytojus iš užsienio.

Dėkojame visiems, kurie rūpinasi seniausiomis Vilniaus žydų kapinėmis ir padėjo sustabdyti Sporto rūmų rekonstrukcijos finansavimą 2021 m..

 

 

 

Atgal