VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

12.20. 2021 metų Gedimino pilies bokšto Lietuvos valstybinė vėliava bus perduota saugoti Vilniaus „Laisvės“ gimnazijai

Visus 2021 metus Gedimino pilies bokšte plevėsavusią Lietuvos valstybinę vėliavą saugos Vilniaus „Laisvės“ gimnazija. Vėliava kasmet įteikiama labiausiai pilietiškumu pasižymėjusiai mokyklai.

Planuojama, kad vėliava gimnazijai bus įteikta artėjančių metų sausio 1 d. surengtoje Lietuvos vėliavos iškėlimo Gedimino pilies bokšte 103-ųjų metinių minėjimo ir Lietuvos vėliavos pakeitimo ceremonijoje.

Šiais metais net 27 mokyklos pretendavo į teisę saugoti šį valstybės simbolį, kaip išskirtinį pagerbimą ir mokyklos pilietinių – patriotinių veiklų įprasminimą. „Visos mokyklos, teikusios paraiškas, labai stiprios ir pasižymi sutelkta aktyvia bendruomene, pilietinėmis vertybėmis ir tradicijų puoselėjimu. Komisijai teko sunkus darbas išrinkti geriausią mokyklą iš geriausių“, – sakė komisijos pirmininkas krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

 

Sprendimą perduoti 2021 m. vėliavą Vilniaus „Laisvės“ gimnazijai komisija priėmė atsižvelgdama į kryptingą veiklą, pateisinančią garbingą vardą, suteiktą gimnazijai, Lietuvos rezistencijos atminimo puoselėjimą, taip pat už aktyvią veiklą, sutelkiančią ne tik gimnazijos ir Naujosios Vilnios bendruomenę, bet ir įtraukiančią kitas Lietuvos mokyklas. Taip pat Vilniaus „Laisvės“ gimnazija teikė paraišką jau trečius metus iš eilės.

 

Komisija, sudaryta iš Krašto apsaugos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų ir Lietuvos nacionalinio muziejaus atstovų, taip pat nusprendė už veiklą, išsiskiriančią savo kryptingumu ir kūrybiškumu, paskatinti keturias mokyklas specialiais prizais. Tai Rokiškio r. Pandėlio, Varėnos Ąžuolo, Lazdijų Motiejaus Gustaičio ir Alytaus Jotvingių gimnazijos.

 

Perduoti saugoti senąją Gedimino pilies bokšto vėliavą vienai iš Lietuvos mokyklų – jau susiklosčiusi graži tradicija, tęsiama nuo 2005 metų. Iniciatyva perduoti mokyklai saugoti Gedimino pilies bokšto Lietuvos trispalvę kilo siekiant pagerbti ir paskatinti mokyklas, aktyviai dalyvaujančias ugdant vaikų ir jaunimo pilietiškumą, visuomeninį ir pilietinį aktyvumą, skatinant šalies istorijos, kultūros ir Lietuvos kariuomenės pažinimą. 2017 m. Krašto apsaugos ministerija, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Lietuvos nacionalinis muziejus parengė bendrus nuostatus, pagal kuriuos visos mokyklos, atitinkančios nuostatų kriterijus, turi galimybę dalyvauti atrankoje Gedimino pilies bokšto Lietuvos valstybinei vėliavai gauti. Iki 2005 m. vėliava būdavo perduodama saugoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

 

Apie Lietuvos vėliavos dieną:

 

Pirmą kartą Lietuvos trispalvė Gedimino pilies bokšte suplevėsavo 1919 metų sausio 1 d. Tąkart ją iškėlė Lietuvos savanorių grupė, vadovaujama Vilniaus miesto komendanto Kazio Škirpos. Pakelta vėliava buvo palydėta šūviais, po to savanoriai sugiedojo Lietuvos himną.

 

Deja, pirmą kartą iškelta Lietuvos trispalvė plevėsavo neilgai. 1919 m. sausio 6 d. Vilnių užėmę bolševikai nuo trispalvės nuplėšė geltoną ir žalią spalvas, palikę tik raudoną.

 

Prisimenant ir pagerbiant savanorių žygdarbį, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, kiekvienais metais sausio pirmąją rengiama Vėliavos pakėlimo ceremonija. 

 

 

 

Atgal