VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

02.08. S. Kairys apie Gedimino kalno situaciją: „Su nerimu, bet be panikos“

Kultūros ministras Simonas Kairys vakar susitiko su Lietuvos nacionalinio muziejaus direktore Rūta Kačkute aptarti Gedimino kalno situacijos. Kaip jau pranešė pats muziejus, pietrytiniame kalno šlaite šiandien ryte buvo užfiksuota nuošliauža.

Reziumuodamas esamą situaciją, S. Kairys sako į ją žvelgiantis su nerimu, bet be panikos: „Tai nemaloni žinia, kuriai buvo pasiruošta. Blogėjanti kalno būklė buvo stebima nuo praėjusios savaitės, todėl muziejus buvo iš anksto pradėjęs ruoštis tokiems galimiems scenarijams. Visos susijusios institucijos apie tai buvo informuotos laiku, visos susijusios institucijos aptarė galimus sprendimus.

Atsiradusi nuošliauža esminiam kalno būklės stabilumui grėsmės nekelia – tai svarbiausia. Priminsiu, kad ekstremali situacija Gedimino kalne niekur nebuvo dingusi – ji tebesitęsia, avarinė būklė yra likviduojama. Orai dabar šiuo aspektu ypač nedėkingi, todėl drįsiu sakyti, kad nuošliaužos tokiame kontekste yra sunkiai išvengiamos. Labai apmaudu, kad šio kalno tvarkybos ir būklės stabilizavimo darbai buvo suplanuoti neteisingai, pasirenkant finansavimo šaltinių ES lėšas. Tai iš esmės apsunkino ir prailgino visą procesą, tuo labiau kad ginčas atsidūrė teisme ir kompleksiniai kalno sutvarkymo darbai vėluoja.“

Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotrauka

Atgal