VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

02.09. „Achemoje“ – milžiniškas spaudimas streikuojantiems

Nors streikas AB „Achema“ prasidėjo vakar, per parą daug streikuojančių darbuotojų susidūrė su stipriu psichologiniu spaudimu, kurį ne visi atlaiko, ir pažadais, kad individualiai pakels atlyginimus. Visa tai aiškiai nukreipta tam, kad suardytų streikuojančių vienybę ir supriešintų vienus darbuotojus su kitais. 

„Bandoma nukreipti dėmesį nuo tikrųjų priešininkų ir tikrųjų problemų. Stebime seną gerą taktiką „skaldyk ir valdyk“. Ciniška, tuo dar bando apkaltinti mus. Nesakyčiau, kad pats spaudimo faktas mus nustebino – to ir tikėjomės, ne pirmas kartas. Vis tik mastai bei spaudimo priemonės tokios gausios, taip negailima išteklių, kad tai stebina net mus. Vidurinės grandies vadovai skambina ir spaudžia darbuotojus: rekomendavome nebeatsiliepinėti, nes atsilaikyti tikrai sunku. Prisiklausėme nemažai tokių pavyzdžių iš savo narių, – sako Birutė Daškevičienė.  – Jei vadovybė būtų skyrusi tiek dėmesio kolektyvinėms deryboms, kiek skiria streiko ardymui, iki jo net nebūtume priėję.“

 

Yra ir kitokia taktika – kažką žadėti, jei žmogus pasitrauks iš streiko. Čia sakoma, kad pridės daugokai pinigų prie algos, kad perkels į geresnes pareigas ir panašiai. Visgi darbuotojai pamiršta, kad nuostolius jie patiria kasdien, neuždirbdami oraus, kvalifikaciją ir darbo krūvį atitinkančio atlyginimo.

 

ADPS pirmininkė akcentuoja, kad nebūdami vieningi darbuotojai pavestų save, kolektyvą ir kenktų visai streiko idėjai. „Šiuo metu pasiduoti baimei gali reikšti žalą visų streikuojančių darbuotojų norui nors šiek tiek pagerinti savo šeimų padėtį. Prisiminkime, atsitraukus nelaimėtume niekas, o dabar turime realų šansą apginti savo teisėtus lūkesčius“, – pažymi ji.

 

Pasak B. Daškevičienės, matyt, įdomiausia avantiūra buvo, kai vieniems streikuojantiems darbuotojams primelavo, kad čia jau nieko nepavyko, va, jų streikavę padalinio kolegos grįžta į darbo vietas. Tuo pačiu kitiems pripasakojo, kad, štai, šie kolegos grįžta darban. Natūralu, kad darbuotojai gali susvyruoti, vis tik streikas – įtempta situacija visoms pusėms.

 

„Aišku, čia tik viena didžiųjų dabartinių problemų, bet yra ir kitų – dėl streiko trūkstant darbuotojų, kai kurie nestreikuojantys jau dirbo dvi paras ir tęsia darbą toliau“, – atkreipia dėmesį ADPS pirmininkė.

 

 

 

Atgal