VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.02.2. M. Navickienė: atsiradus poreikiui, SADM galėtų būti tarpininke tarp „Achemos“ darbuotojų ir vadovybės

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tikina, kad jos vadovaujama ministerija galėtų būti tarpininke tarp „Achemos“ vadovybės ir streikuojančių darbuotojų, jeigu būtų pareikštas toks abiejų pusių noras. Tačiau, pasak jos, dar ne visos galimybės išnaudotos ieškant sutarimo tarpusavyje.

„Jeigu mediacijos poreikis iš abiejų pusių būtų pareikštas į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, tikrai neatsisakytumėme ir tarpininkautumėme, tačiau šiame etape manome, kad ne visi svertai yra išnaudoti socialinio dialogo ieškojimui arba tiesiogiai tarpusavyje, arba per atstovaujamas profesines sąjungas ir darbdavius“, – antradienį žurnalistams teigė M. Navickienė.

Ministrė tvirtina, kad „Achemos“ darbuotojai ir vadovybė gali tartis įvairiais lygiais, jeigu neišeina susitarti tiesiogiai, nes įmonė dalyvauja darbdavių asociacijose, o darbuotojai priklauso profesinių sąjungų konfederacijai.

„Mano pozicija yra visada ta, kad reikia susitarti tarpusavyje, turėti socialinį dialogą geriausiai gali darbuotojai ir darbdaviai. Prieš paskelbiant streiką taip pat yra įvairios medijavimo ir tarpininkavimo galimybės, tai labai palaikyčiau susitarimo paieškas privačioje bendrovėje būtent pačių darbuotojų ir darbdavių arba jiems atstovaujančių sąjungų“, – pabrėžė politikė.

Pirmadienį Jonavos azoto trąšų gamybos įmonėje „Achema“ streikuojančių darbuotojų atvykęs palaikyti Europos profesinių sąjungų organizacijos „Union Syndicale Federale“ viceprezidentas Nielsas Bracke stebėjosi, kodėl šioje derybų stadijoje, kuomet tampa akivaizdu, kad dialogas tarp darbuotojų ir darbdavio nevyksta, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dar nepasiuntė tarpininko, kuris padėtų išspręsti situaciją.

Atgal