VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.02.27. SAM parengė 30 vilkikų su medicinos parama Ukrainai, Raudonasis Kryžius rinks daiktus

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jau parengė 30 vilkikų medicinos priemonių, medikamentų Ukrainai, šeštadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras.

„Pirmosios siuntos jau paruoštos gabenti, tai galima būtų daryti nedelsiant. Dabar vyksta derinimas, visas procesas vyksta per Lenkiją, derinami priėmimo taškai, laikai“, – per spaudos konferenciją sakė Arūnas Dulkys.

Anot jo, ukrainiečiams bus siunčiama chirurginių rinkinių, tvarsčių, chirurginių chalatų, vienkartinių sterilių pirštinių, skalpelių, švirkštų, ventiliacijos aparatų, įvairūs paketų kraujavimui stabdyti, lūžiams, nudegimams gydyti.

A. Dulkys pabrėžė, kad parama formuojama pagal ukrainiečių nurodomą poreikį.

„Tam reikia apie 30 krovininių vilkikų, tokios apimties pagalbą esame paruošę“, – sakė jis.

Šios paramos vertė – apie 4 mln. eurų.

Pasak ministro, iki šeštadienio ryto apie pusantro šimto Lietuvos medikų buvo užsiregistravę vykti dirbti Vakarų Ukrainos ligoninėse.

„Jų lūkestis yra anestiozologai, reanimatologai, paramedikai, slaugytojai. Dabar deriname kokiose ligoninėse būtų tas poreikis“, – tvirtino A. Dulkys.

Paramos rinkimą Ukrainos žmonės ėmėsi organizuoti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi.

„Labai svarbu, kad aukotume tuos daiktus, kurie būtiniausi, svarbiausi žmonėms. Tai šilti dalykai, miegmaišiai, patiesalai, rankšluosčiai“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė pranešė, kad sekmadienį šešiuose Lietuvos miestuose bus pradedami rinkti daiktai Ukrainos gyventojams.

„Pakviesime žmones nešti daiktus iš to sąrašo, kuris yra iš Ukrainos atsiųstas: viršutinė dalis – drabužiai vaikams, moterims, vyrams, batai, pledai, miegmaišiai – visa tai, kas yra ne uniformos, ne aprangos, ne generatoriai. Tai visa humanitarinė pagalba“, – sakė ji.

Daiktus galima bus nešti Vilniuje prie „Avia Solutions“ arenos, Kaune – prie „Žalgirio“ arenos, Klaipėdoje – į Piliavietės aikštelę, prie Šiaulių arenos, Panevėžyje – prie „Cido“ arenos“, Alytuje – prie Sporto rūmų.

„Visur planuojama startuoti nuo ryto ir dirbti iki vakaro. Pagal poreikį tą laiką pratęsime“, – teigė K. Meidė.

Lietuvos Raudonasis Kryžius sakė turįs jau 7 tūkst. savanorių.

Vilkikų nuvežti paramą Ukrainai pažadėjo Susiekimo ministerija.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas informavo, kad urėdijos Ukrainai dovanoja 30 visureigių, keturis sunkvežimius.

„Be urėdijos pajėgų – dar keliolika ratinių priemonių, termovizoriai, žiūronai bus perduoti iš Aplinkos apsaugos departamento, taip pat drabužių ir uniformų kolekcija“, – tvirtino jis.

Saugomų teritorijų lankytojų centrai ketina priimti karo pabėgėlių, jei reikėtų.

Šimtatūkstantines pajėgas pasienyje su Ukraina telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į ją, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje. Šeštadienį vyko kova dėl Kijevo.

Daugiau: pledas
 
 
Atgal