VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.03.01. Lietuva nepripažįsta Baltarusijoje vykusio referendumo dėl Konstitucijos pataisų

Lietuva nepripažįsta Baltarusijoje vykusio referendumo dėl Konstitucijos pataisų, pirmadienį informavo Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Užsienio reikalų ministerija informuoja, kad Lietuva nepripažįsta vasario 27 dieną Baltarusijoje vykusio taip vadinamo „referendumo“ dėl Konstitucijos pataisų rezultatų ir laiko juos negaliojančiais“, – rašoma pranešime.

Kaip skelbia Minsko režimas, baltarusiai sekmadienį vykusiame referendume dėl Konstitucijos pataisų nubalsavo už tai, kad būtų leista šalies teritorijoje nuolat dislokuoti branduolinius ginklus ir Rusijos pajėgas.

Referendumu priimtos Konstitucijos pataisos taip pat leis autoritariniam šalies lyderiui Aleksandrui Lukašenkai likti valdžioje iki 2035 metų.

Lietuvos URM teigimu, referendumą organizavo teisėtumą praradusios Baltarusijos režimo institucijos, jis vyko „baimės ir represijų prieš pilietinę visuomenę ir bet kokios alternatyvios nuomonės užgniaužimo aplinkoje“.

„Baltarusijoje sunaikinta nepriklausoma žiniasklaida, kalėjimuose laikomi daugiau nei 1070 politinių kalinių, o bet kokia pilietinės pozicijos išraiška negailestingai slopinama. Daliai visuomenės, priverstai išvykti iš šalies, nebuvo leista išreikšti savo pozicijos“, – nurodoma ministerijos pranešime.

„Tokiomis sąlygomis neįmanomas tikras visuomenės įsitraukimas į diskusijas dėl pamatinių šalies konstitucijos klausimų“,  – rašoma jame.

Plebiscitas vyko Baltarusijos kaimynei Ukrainai bandant atremti Rusijos pajėgų didelio masto puolimą.

Siekiant nutraukti Kremliaus agresiją, Maskvos ir Kijevo delegacijos susitiko derybų Baltarusijos pasienyje.

„Užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia agresyvius Rusijos ir Baltarusijos veiksmus ir reikalauja Rusiją išvesti visus karius ir karinę techniką iš Baltarusijos teritorijos bei nutraukti karinę invaziją“, – teigia URM.

„Šiomis aplinkybėmis surengtas plebiscitas vertinamas tik kaip Aleksandro Lukašenkos bandymas įteisinti save bei užsitikrinti vadovavimą Baltarusijai neribotą laiką. Šis procesas negali būti laikomas patikimu tiek Baltarusijos žmonių, tiek tarptautinės bendruomenės akyse“, – nurodo ministerija.

URM ragina Minsko režimą kuo skubiau pradėti dialogą su Baltarusijos pilietine visuomene dėl naujų, laisvų ir sąžiningų rinkimų, kuriuos stebėtų tarptautiniai stebėtojai, vadovaujami ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro, ir kurie atitiktų tarptautiniu mastu pripažintus standartus.

Kiek anksčiau pirmadienį spaudos konferencijoje premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad sekmadienį vykusio balsavimo „vadinti referendumu neapsiverčia liežuvis“.

Rusija praėjusią savaitę Ukrainoje pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje. Kremliaus sausumos pajėgos veržiasi į Ukrainą iš šiaurės – per Baltarusiją, taip pat rytų ir pietų, bet sulaukia įnirtingo ukrainiečių pajėgų pasipriešinimo.

Ukrainos kariuomenė pirmadienį pareiškė, kad Rusijos kariai sumažino „puolimo tempą“. Juos ginklais ir humanitarine parama remia Vakarų šalys, prieš Rusiją įvedamos sankcijos.

 

 

 

 

Atgal